меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 2.09.2018

Доматен столбур: мерки за контрол, признаци на заболяване

доматена колона

Stolbur - опасна болест, която може напълно да унищожи реколтата от домати. Минималните възможни щети са 30% от плодовете. Заболяването се разпространява бързо през засаждането и практически не се лекува. Картофи, патладжани, чушки и грозде също са податливи на столбур.

Причинява столбур

Заболяването причинява вътреклетъчния паразит Tomato stolbur phytoplasma. Носителите на патогена са насекоми. Инфекция на домати най-често се случва чрез зелена цикадку или млокосевича цикадку, но носителите на вреден микроорганизъм могат да бъдат и бубони и детелини афроди. Патогенът прекарва зимата в корените на многогодишни плевели, от които насекомите се заразяват през пролетта и лятото. Фитоплазмата не се предава чрез семена.

Времето за унищожаване на домати от столбур зависи от периодите на активност на вредителите. Отпътуването на цикадок започва в края на май, чието население достига максималния си брой до средата на юли. В резултат на това заболяването обикновено се проявява през втората половина на август, но може да се развие още в средата на лятото (инкубационният период след заразяването на растението е 30 дни).

Stolbur се среща по-често в доматите, отглеждани на открито, главно в южните райони, защото за отглеждането на цадок е необходимо сухо и горещо време.

Важно е!

Ако доматите са били заразени на ранен етап на развитие, плодовете на храстите няма да бъдат вързани. В случай на късното поражение (на етапа на натоварване на плодовете), 70% от зеленчуците обикновено са годни за консумация, но всичко, което е започнало по-късно, ще бъдат негодни за консумация.

Симптоми на заболяването

Паразитът се въвежда в клетката и междуклетъчната течност на растенията, разрушавайки биохимичните процеси и причиняващ ненормален растеж на тъканите. В резултат на това с болестта на столбур се появява появата на всички органи на храстовия храст.

Признаци на столбур в домати:

 1. Листата изглеждат жълти с розов или люляков оттенък, ръбовете са повдигнати по централната вена. Младите листа не растат до големи размери.
 2. Цветовете са деформирани, могат да имат разтопени или редуцирани венчелистчета, да бъдат нехарактерно големи. Венчелистчетата получават бледа сянка или зеленикави тонове в цвят.
 3. Плодовете на доматите имат неправилна форма, семената липсват или се съдържат в малки количества. Месото прониква в бяла и твърда фиброзна тъкан - лигнифицирани, хипертрофирани съдове. Заразените плодове не са годни за консумация.
 4. На корените се образуват много пукнатини, кожата им получава кафяв оттенък.
 5. Настъпва лигнификация на вътрешните тъкани на плодовете, корените и стъблата на доматите.

Възможно лечение

Доматите, които са се разболели от стълб, трябва да бъдат унищожени, защото растенията не могат да бъдат събрани, но ще станат източник на инфекция за други. Храстите трябва да копаят с корените и да изгорят. Почвата, върху която е израснал заразеният домат, трябва да бъде заменена.

В ситуация, когато първите симптоми на stolbur се появяват по време на узряването на плодовете, като се използват антибиотици, можете да забавите развитието на болестта, за да имате време да съберете част от реколтата. В този случай тетрациклиновите препарати са ефективни, за разпръскване се приготвя разтвор в концентрация 0,5-1%. Антибиотично лечение трябва да се извършва на всеки 3-4 дни.

В допълнение, полезно е да се даде на листата на доматите хранене от микроелементи за стимулиране на процесите на фотосинтеза (магнезий, манган, калций, желязо), нарушени от активността на фитоплазмата в клетките. Това ще даде на растенията допълнително забавяне в отглеждането на плодовете. След прибирането на незасегнатите зеленчуци храстите трябва да бъдат елиминирани, тъй като цялата следваща култура вече ще бъде заразена.

Основните мерки за борба с болестта, свързани с предотвратяване на разпространението му в градината на домати. Препоръчва се спрей на здрави храсти с антибактериални средства. В момента единственото лекарство, което действа срещу stolbur е Phytoplasmin. Това е биологичен инструмент, който е безопасен за хората. Засаждането се извършва два пъти с почивка от 7-12 дни, като се използва 0.1% разтвор на агента. Стабилността на здравите растения в този момент може да бъде подкрепена чрез напояване с имуномодулиращи лекарства.

Полезен!

Ако почвата се напои с фитоплазмин (като превантивна мярка), 4 дни след употребата на продукта, той трябва да се полива с микробиологични торове (например, екстрасол). Бактерицидните препарати влияят неблагоприятно на състоянието на микрофлората в почвата, следователно, след тяхното използване са необходими мерки за възстановяване.

предотвратяване

Поради липсата на ефективни лекарства за лечение на столбур, в райони, където условията са благоприятни за появата на болестта, е необходимо да се предприемат всички възможни превантивни мерки.

Превенцията на заболяванията включва:

 1. Защита от домати срещу водопади. Необходимо е да се напръскат разсад от домати с инсектициди в навечерието на засаждането на открито и една седмица след него. Препаратът Cirocco се препоръчва от цикадок, Fufanon, Citkor, Fastak, Decis Profi, Confidor, Fury и Mospilan също ще бъдат ефективни.
 2. Планиране на разтоварванията. Механичният метод за справяне с цикадите е да се засаждат високи култури по периметъра на легло от домати (слънчоглед, царевица и др.). Растенията правят хеджиране, което ще попречи на повечето насекоми да стигнат до доматите. Желателно е доматите и другите марули, които са склонни към столбури, да растат на максимално разстояние един от друг (в идеалния случай на разстояние 500-1000 m).
 3. Контрол на плевелите. На първо място, е необходимо да се премахне млечка, цикория, полеви вълни, дрога, нощница, живовляк, сеят бодил от мястото и прилежащите територии. На тези билки патогенът на столбурите паразитира.
 4. Профилактични лечения. Въпреки, че не съществуват ефективни лекарства за лечение на stolbur, можете значително да намалите риска от нараняване с помощта на лекарството „Farmod“. Пръскането трябва да започне по време на пика на активността на цикадок и да се задържа поне един месец на всеки 1-1.5 седмици. Предварителни условия - от 15 юни до 15 юли.
 5. Поливане на бактерициди. Произвежда се в началото на заминаването на цикадок (в края на май), като се използва 0,2-0,3% разтвор на "Fitoplasmin" (0,5 литра под всеки храст). Направете инструмент в земята може да бъде 1 път на сезон.
 6. Ранно кацане. Като се вземе предвид времето на отпътуване на цикадок и инкубационния период на фитоплазмата, е възможно да се избегне заразяването на доматите с столбур, предпочитайки ранозрелите сортове.
 7. Торене. Правилното хранене на доматите може да съкрати узряването на плодовете, като по този начин се намали вероятността от заразяване с техните столбури.
 8. Избор на семена. Доматите, отглеждани от здрави, жизнеспособни семена, имат по-висока устойчивост към болести и издръжливост на неблагоприятни условия. Най-малката резистентност на stolbur се показва от семената на доматите, засегнати от аспермия. Но предсеитбеното третиране на семената, противно на общоприетото схващане, е неефективно като превенция на stolbur (но ефективна в случай на други болести), защото патогенът не се предава чрез семето.

Домат-устойчиви сортове домати са доста малки и 100% гаранция, че инфекцията няма да се случи, животновъдите не дават. Но е възможно значително да се намали рискът от заболяването, ако засадите на мястото домати такива сортове като:

 • Волгоград 5/95;
 • "Изток";
 • Штамбови Алпатиев;
 • "Сър F1";
 • Premium F1;
 • "Елизабет F1";
 • "Легионер F1".

Толерантни към stolbur, т.е. в по-малка степен от обикновените сортове, предразположени към болести, са хибриди Tribeca F1 и феномени F1.

Експертни съвети!

Според изследването на All-Руски научно-изследователски институт за напояване на зеленчуци и дини (Астрахан) на базата на материали, събрани повече от 40 години, повечето сортове, които не са изложени на вируса на тютюневата мозайка, имат устойчивост на stolbur.

Като такава няма начин да се справяте с столбур. Болестта се появява във фокуса и изчезва, ако в следващите сезони няма подходящи условия за нейното развитие. Но един случай на заболяването причинява големи щети, защото, като правило, разваля значителна част от реколтата. Градинарите от райони, където вероятността за столбур е висока, трябва да бъдат превантивни с обичайните мерки за грижа за доматите. Жителите на региони, разположени на север от Самарския регион, се съветват да се обърнат към превенцията само в особено сухи и горещи години.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания