меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 28.07.2018

Запазване на доматите от почерняването - бързо и лесно

защо доматите стават черни

Почерняването и разпадането на доматите е често срещан проблем. Това може да се случи поради многото грешки, които прави всеки градинар. Не всяко почерняване е признак на болест, важно е да се научите да идентифицирате истинската причина за болестта и да се научите да се справяте с нея още преди нейното настъпване, използвайки превантивни мерки за контрол.

Защо доматите гният върху храста?

доматиИма много причини. Това са неблагоприятни метеорологични условия, неправилна грижа, неподходящо разнообразие от домати за обекта. Но най-често срещаните причини, както показват практиките, са описани по-долу.

Сива гниене

Гъбична болест, която може да унищожи почти цялата реколта. Опасността е, че болестта започва да се развива активно по време на зреенето на доматите. Активатори могат да се считат за висока влажност, небалансирано хранене с витамини.

Признаци на развитие на сиво гниене:

 1. Появата на сиви или кафяви петна върху плода;
 2. потъмняване на възлите и стъблата, които изглежда се простират по повърхността на разсад;
 3. отмиване на растителна тъкан;
 4. появата на пухкави набези;
 5. образуването на петна по външната повърхност на листа.

Сивата гниене моментално засяга съседни разсад, като се движи от храста до храста. Доматите започват да умират, изсъхват и падат. Всички болни разсадници копаят и изгарят. Желателно е да се изкопае земята и да се дезинфектира. Идеален - създаване на нов почвен слой. Ако в оранжерията се открие сиво гниене, най-вероятно причината е повишената влажност. Ето защо, когато отглеждате нови разсад, проветрете помещението всеки ден, инсталирайте вентилационни отвори, така че свежият въздух да циркулира денонощно.

Внимание!

Не използвайте засегнати храсти като хумус. Гъбата е трудна за лечение и може лесно да се разпространи в нова култура.

Късна болест

късния бичСъщо така важи за гъбични заболявания. Разпространява се доста бързо, но за разлика от сивата гниене е почти невъзможно да се установи фактът на лезия на началните етапи на развитие.

Благоприятни условия за развитие са ветровитостта и високата влажност.

Признаци на поражение:

 • бяло пухкаво покритие върху вътрешната повърхност на листа;
 • тъканна некроза;
 • тъмни петна по повърхността на плода;
 • тъй като болестта е повредена, доматите придобиват грозна форма, обичайният кръг е изкривен, аплодисментите са пресъхнали;
 • омекотяващи домати;
 • поява на гнилостна миризма.

Отнасяйте разсад от фитофтора безсмислено. Гъбата се разпространява толкова бързо през вените, че могат да се използват само превантивни мерки - т.е. леглата се третират предварително с химикали. Когато разсадът вече е изумен, извадете ги и ги изгорете. Като хумус, те не се вписват, тъй като заразяват нови издънки.Ако искате да предотвратите развитието на късната болест, тогава не засаждайте домати близо до картофите, не забравяйте да инсталирате опори за жартиера на храстите и да проверявате леглата възможно най-често, за да идентифицирате обекта на инфекция.

Суха почва

Това обстоятелство по време на образуването на плодовете води до образуване на върхови гниене, но, като правило, само при превишаване на азотното съдържание в почвата. Фиданките просто нямат достатъчно сила за борба с гъбичките. Сухата почва води до смъртта на яйчниците и изсушаването на цветята.

Вертекс Rot

върхово гниенеТя засяга млади кълнове, които са приготвени за плодните. Заболяването не е гъбично, а бактериално и следователно не заразява цялото растение наведнъж. Признаци на поражение:

 • плоски и депресирани водни петна;
 • сиво-черни петна върху плода;
 • суспензия при разработването и деформацията на доматите.

Лечението не може да бъде, само превенция, която трябва да започне от момента на подготовката на семената. след откриване на гнездото на болестта, всички разсад трябва да бъдат унищожени и почвата да бъде третирана.

Внимание!

Не яжте заразени плодове по никакъв начин. Това може да повлияе неблагоприятно върху здравето.

Кафяво или сухо зацапване

сухо зацапванеЗаболявания от гъбичен тип, които започват да засягат долните листа на разсад. С напредването на болестта, петна се увеличават и стават сиво-кафяв цвят, покривайки повече листа. Постепенно листата и стъблото започват да изсъхват и умират.

Плодовете се покриват с тъмни депресирани петна и при повишена влажност спорите на гъбичките на мястото на лезията започват да се размножават чрез спори, образувайки покритие от бяло пухче.

Възможно е да се борим с гъбичките с помощта на химическа обработка, а ако плодовете вече са започнали да се образуват, биопрепаратите ще помогнат да се справят. В случай на сериозно увреждане, отстранете разсад и не яжте засегнатите плодове.

Некроза на стъблото

Некрозата засяга вече образуваните разсад в момента, когато доматите започнат да се образуват. Признаци на некроза:

 • дръжката на стеблото в дъното;
 • пукнатини от тъмнозелен, черен цвят;
 • листата изсъхват;
 • Доматите не узряват и не падат.

Вирусът не може да бъде излекуван. Храстите трябва да бъдат отстранени от леглото и почвата да бъде третирана.

Липса на грижи

поливанеЛипсата на грижа, изразена в отсъствието на обвързване, неправилно торене или неправилно поливане може да доведе до гниещи разсад. Всички разновидности на доматите, дори и малките, трябва да бъдат вързани. Тъй като доматите, легнали на земята или плътно прилежащи един към друг, увеличават шансовете за гъбични инфекции и смърт на реколтата.

Прекомерното количество азот в случай на преждевременно поливане ще доведе не само до спиране на развитието, но и до образуването на върхово гниене. И когато се напояват с пръскане в горещ слънчев ден, това може да доведе до образуване на гъбични заболявания или тъканна некроза.

Внимание!

Поливането на доматите е най-добро за корена. Идеалното време е рано сутрин, вечер или облачен ден.

Защо черните домати стават черни?

зелени доматиПричините могат да бъдат много. Най-често срещаните са: поражението на гъбичните заболявания, черната гниене, късната болест. Неправилната грижа също води до потъмняване. Забранено е употребата на увредена плодова храна, дори ако петното е много малко.

Черният цвят може да се появи и от прекалено сухи почви и почви с високо съдържание на азот, както и ако някои от корените изглеждат на повърхността.

Появата на потъмняване поради липса на магнезий или бор, които трябва да бъдат попълнени чрез просто подаване на разсад с микроелементи от всеки производител, но с високо съдържание на липсващи елементи.

Защо почерня доматите в оранжерията?

За разлика от откритата земя, причините за потъмняване на повърхността на плода в оранжерията е много по-малко. По правило чернотата се проявява в нарушение на температурния режим, високата влажност и липсата на вентилация.За да разрешите проблема, проветрявайте ежедневно оранжерийната стая или инсталирайте няколко вентилационни отвора за постоянно циркулиране на свеж въздух. Инсталирайте термометър за по-точен контрол на температурата.

Признаци на зачервяване на домати

доматите стават черниПоявата на малки черни петна, които са трудни за докосване и без неприятна миризма - не показва никакви прояви на болестта. Такива “бенки” се появяват от прекомерната слънчева активност и доматите могат да се консумират без страх.

Но ако почерняването е меко на допир, засяга голяма част от доматите, има слой от кожа и излъчва неприятна миризма, то това е пряка индикация за развитието на гъбично или вирусно заболяване. Той засяга също стъблата и листата на разсад.

Почерняйте доматите, какво да правите?

Обърнете внимание къде се намира леглото. Мястото трябва да бъде добре изгорено и осветено през деня. Ако отглеждате домати в оранжерия, уверете се, че всеки ден свеж въздух се влива в него.

Внимание!

В една седмица със сухо време 2 пъти е достатъчно. Водата строго в основата, методът на поръсване за домати не е подходящ.

Изберете сортове със средна зрялост, които дават плодове, преди да имат време да закъснеят.

Pasykus и щипка излишните въздушни корени, откъснете прекалено големите листа, както и листата с малки лезии, потъмняващи.

Как да спасим реколтата?

доматиРеколтата може да бъде спестена дори на етапа на подготовка на семената. Накиснете ги в дезинфекциращ разтвор за 20-30 минути. Преди пускането в почвата, третиране на почвата и във всеки случай, не се засаждат на мястото, където миналата година е било късна фитостеница или други видове гъбични заболявания.

В процеса на растеж внимателно наблюдавайте разсад и правилно нанасяйте минерални торове. По правило се открива недостиг на магнезий, бор и азот.

Бъдете внимателни с азота, тъй като това ще предизвика няколко пъти по-силен почерняване, когато напояването не е навременно. Лечението не помага, ако семената са заразени, фокусирайте се върху превенцията.

Как да се обработват домати, така че да не почерня?

До образуването на плодовете се третират с химикали и фунгициди по време на периода на зреене с биологични препарати. Те са безопасни както за културата, така и за човека. Например, можете да използвате лекарства като ментронидазол, фитоспорин, Агат-25. Те трябва да се лекуват на всеки 2 седмици. Използването на традиционни методи (напр. Напръскване с йод и млечен разтвор, обработка чрез напръскване на суха пепел 7 дни след засаждането на разсада) е допустимо на етапа на узряване на домати, тъй като веществата, които са част от смесите, са безопасни за хората. Не забравяйте за седмичната проверка на храстите и разкъсване на засегнатите, сухи листа.

Какво да се обработва домати, за да не почерня след прибиране на реколтата?

След събиране на плодовете, те могат да бъдат обработени в гореща вода, или по-скоро загрята за няколко минути. Температурата на водата не трябва да надвишава 60 градуса. Налейте вода в купа с вода и там поставете плодове. Оставете да изсъхне естествено и се съхранява.

Внимание!

Изберете незрели плодове. Не позволявайте кожата на доматите да се навива. В противен случай срокът им на годност се намалява до няколко часа.

Как да се предотврати разпространението на болестта?

пръсканеВъпреки факта, че гъбичните и вирусни заболявания се разпространяват бързо и не се препоръчва да се ядат плодове след заразяването, могат да се използват превантивни мерки за предотвратяване на развитието на болести.

предотвратяване

Борба с народни средства

Рецептен номер 1

Вземете 300 грама чесън или лук, налейте 5-10 литра вода и сложете съставките там. Настоявайте за един ден. След филтриране и с помощта на градински спрей се обработват леглата с домати.

Рецепта номер 2

Въз основа на млечнокисели бактерии. Те не позволяват на гъбичките да развиват и предотвратяват развитието на болести. Вземете 100 грама ферментирал млечен продукт и разредете с 1 литър вода.Полученият разтвор използва спрей дръжка леглата.

Рецепта номер 3

Смесете една чаша сол в 5 литра вода до получаване на хомогенен разтвор и напръскайте храстите, докато плодовете узреят.

поливане

Поливайте леглата рано сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова активно. Начинът на поръсване е строго забранен, особено след третиране с химикали или биологични агенти. Водата трябва да тече стриктно под корена.

pasynkovanie

pasynkovanieНе забравяйте да вземете всички доведени деца и долните листа на доматите. Форма ниски храсти в три стъбла, храсти със средна височина - в две стъбла, и високи сортове - в една дръжка. Това не само ще предпази от развитието на гъбичките, но и ще ускори растежа на плодовете.

Сеитбообращение

Ако в градината сте израснали нещо от семейството на кучетата (домати, картофи, патладжани), тогава отново засадете разсад в самото място е позволено за 3-4 години. В противен случай реколтата ще има същите проблеми като миналата година.

Внимание!

Не растителни домати близо до картофи, патладжани, тъй като те страдат от същите заболявания. Краставици, лук, чесън, зеле, царевица ще бъдат идеални предшественици.

Място за кацане

Трябва да се намира в проект, почвата трябва да бъде суха, глинеста, с ниско съдържание на азот, слабо кисела и добре загрята.

Сортове домати, които са устойчиви на гъбични заболявания

сортовеПонякога, дори при всякакви условия, доматите се заразяват с гъбични и вирусни заболявания. За да се предпазите от всички страни, изберете сортове, които са устойчиви на такива заболявания.

Поради краткия период на зреене, те нямат време да вземат фитофторията, върхът на гниене или културите са специално подбрани с по-стабилен имунитет.

Ранозрели сортове

Наименование на сорта

особеност

Chimgan Хибриден сортзапочва да носи първите плодове в 100-110 дни. Теглото на плода достига 300 грама. Без използването на специални условия на съхранение, срокът на годност се намалява до 14 дни. Той има висока устойчивост към много гъбични заболявания, включително късна фитосанитарна болест, фузариум и върхово гниене.
дъбче Започва да плодят в 80-100 дни след кацане в земята. Теглото на плода е сравнително малко - до 100 грама. Бушът е нисък, сортът не е хибрид. Толерира по-късна фитозащита, устойчива на много вредители.
Оранжево чудо Доматът се добива от руските животновъди. Периодът на узряване се намалява до 100 дни. Теглото на плода, въпреки малката височина на храста, достига 250 грама. Устойчив на много видове гъбични заболявания, характерни за кучетата.
гном Ранната зрялост се натрупва след 90 дни след слизане в почвата. Счита се за един от най-малките сортове, тъй като височината на храста не надвишава 60 см височина, а теглото на доматите е не повече от 50 грама. Културата е универсална и устойчива на късна фитосанитария, фузариум и други гъбични и бактериални заболявания.

Специални сортове

Наименование на сорта

особеност

Черна китка Развитието на руски селекционери, специално насочени към устойчивост на всички видове гъбични заболявания. Плодовете от черен цвят приличат на големи черни касиси. Периодът на зреене е 80 дни. Теглото на плода - до 70 грама.
принц Универсален, ранен сорт, подходящ за отглеждане по различни начини и започващ да дава плод след 80 дни. Теглото на плода - до 200 гр. Включен в държавния регистър, като сорт, устойчив на Alternaria, stolbur, TMM, phytophthora.
Столипин Ранната зряла класа, донасяща домати, с тегло 150 гр., След 90 дни. Поради краткия период на зреене, фитофтората няма време да удари разсадите и цялата реколта се съхранява без загуба.
примадона Високопродуктивен сорт, отглеждан с висок имунитет и устойчивост на гъбични заболявания. Теглото на плода над 200 грама. От момента на засаждане до биологичната зрялост на доматите отнема по-малко от 3 месеца.

Съвети, тайни

 

 1. Извънреден, но работещ съвет е да пробие, отстъпи от дъното на багажника на 3-4 см, с медна жица в основата на сандъка.
 2. Не насаждайте храсти твърде близо. Идеалното разстояние между тях е най-малко 30 см. Така че, ако болестта улучи един от разсад, няма да има време да се разпространи в други насаждения.
 3. Направете своевременно минерални и сложни торове. Това ще подобри имунитета и ще се справи с гъбичките.
 4. Ако забележите затъмняване на листа, но плодовете изглеждат здрави, най-вероятно сте отишли ​​твърде далеч с азот. За да стабилизира нивото му в почвата, добавете пясък, торф, а също така внимателно залейте легло с домати.
 5. Загрейте семената във фурната за няколко минути, преди да покълнат. Внимавайте да не изгорите семето.
 6. След всяко поливане пръскайте земята и проверявайте листата, особено тяхната долна част.

Отзиви

Майкъл

Той построил оранжерия, както ми се струваше, според всички правила. Разсад, приготвени за разсаждане в земята, напоени своевременно. Но тогава открих, че почти всички разсад са засегнати от болест, някаква гъба. Съседът каза, че това е така, защото в оранжерията няма отдушник. Да, не знаех какво да излъчвам. Следващата година, не забравяйте да обновите оранжерията, така че въздухът да е свеж.

Алексей

Някъде четох, че доматите са суха почва и рядко се поливат. В резултат на това почти всички станаха черни, преди дори да са узрели. Търсите причината за това. Осъзнах, че поради факта, че в почвата има много азот, те станаха черни. И ако сме напоявали по-често, нищо не би се случило. Той разработи идеален график - 2 пъти седмично, ако температурата е над +35 градуса.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания