меню

Отглеждане на домати 6.07.2018

Защо доматите в оранжерията не образуват яйчник от плодове

Доматите не са вързани

Доматите са самоопрашваща се култура. Настройката на плодовете се осъществява след оплождане на пестика на цветето (женски клетки) със собствен полен (мъжки клетки). Ако по някаква причина този процес е нарушен, растението не може да образува пълноценни плодове. В резултат на това се образуват "манекени", т.е. кухи яйчници, които се изхвърлят от растението като ненужни. Можете да избегнете такъв проблем на храсти от домати, като знаете причините за липсата на яйчници и как да ги елиминирате.

Образуване на яйчници на плодове

Доматите се нуждаят от специални условия, за да могат успешно да формират яйчниците. В оранжерии не винаги отговарят на изискванията, които помагат на завода опрашват и прибират реколтата. Доматите в оранжерии могат да цъфтят тогавасамо при следните условия:

 • температурата в оранжерията не трябва да бъде по-висока или по-ниска от +21, + 23 ° C;
 • влажност на въздуха не по-ниска от 60%;
 • поливане на храстите за производство винаги под корена;
 • овлажняване не е често, но в изобилие (2 пъти седмично, 3 литра вода);
 • разхлабване - 1 път в 2 седмици;
 • мулчиране с хумус или торф - след всяко поливане.

Внимание!

оптимално условия за отглеждане на домати в оранжерията поради научни изследвания. Може да бъде трудно да се направи, но е необходимо да се получат добри добиви на домати.

Защо на храстите няма плодове

Липсата на яйчници на плодовете на храстите на доматите се обяснява не само с нарушения на основните агротехнически условия, но има и други причини, които причиняват лош плодов набор.

Температурните промени в оранжерията

Температурата се поддържа доматиЕдно от основните нарушения на отглеждането на домати в оранжерията е рязко температурни скокове въздух в стаята.

Какво да направите в този случай:

 • в оранжерията трябва да има термометър за наблюдение на температурата;
 • когато се издига над оптималната от +23 градуса, е необходимо да се провежда често излъчване;
 • при понижени до + 20 ° и по-ниски, отоплителните системи са оборудвани в оранжерията: специални печки на дърва, вода или парни електрически нагреватели.

 

Внимание!

Използва се студена вода при поливане, влияе отрицателно върху образуването на яйчниците върху доматите. Използвайте само слънчева вода. Можете да поставите резервоар с вода директно в оранжерията, той също ще помогне за увеличаване на влажността на въздуха.

 

Контрол на влагата

Друго устройство, което е необходимо в оранжерията, е измервател на влажността на въздуха (влагомер или влагомер). С него винаги можете да зададете действителния процент съдържание на влага във въздуха.

Какво да правите, ако в закрити парници:

 • Повишена влажност (над 60%) може да се появи по време или след поливане на растенията в оранжерията, в този случай се препоръчва да се проветри помещението за 1-2 часа след овлажняване на почвата;
 • намалена влажност (под 60%) се създава в оранжерията с дългосрочно слънчево загряване на стените на помещението, а за нейното регулиране, през първата половина на деня, пистите могат да се хвърлят в оранжерията със студена вода или да се напръскат с растения;

 

Важно е!

Когато поставяте оранжерия, изберете място за него, като се фокусирате от юг на север, така че тясната крайна част да е насочена на юг, а обратната страна да не е на север. В тази позиция, сутрин и вечер стените на оранжерията ще се загреят еднакво, а на обяд покривът няма да има време да "загрее".

 

Изкуствено опрашване с липса на насекоми

В открити легла, цветята от домати се опрашват от насекоми: пчели, пеперуди, бръмбари. Летящи от един храст до друг, те носят прашец на телата си, помагайки й да се озове на стигмата на пестика.

 

Това е интересно!

Една работеща пчела посещава повече от 7 хиляди цветя на ден. Bumblebees почти не работят, максимални посещения - 1-3 цветя, пеперудите по активност заемат второ място след пчелите.

 

Насекомите рядко попадат в оранжерии, освен това микроклиматът в стаята е неудобен за тях, те се опитват да отлетят веднага, не са до опрашване. В резултат доматите цъфтят, но никой не ги опрашва. Необходимо е да се помогне на домати - за извършване на процедурата на изкуствено опрашване.

Методи за принудително опрашване на домати:

 1. Механичен - обемни бушРазклатете леко основния ствол.
 2. Аеродинамичният - електрически вентилатор се включва към средна мощност и насочва въздушния поток към редовете на храстите.
 3. Старият доказан метод (най-лесният) - използвайте мека четка, за да плъзнете вероятно повече цветове.
 4. Модерен начин - използването на електрическа четка за зъби. Докосването на цветята не е необходимо, цветен прашец ще се отдалечи от мястото на вибрациите и ще се прехвърли на пестика.

 

Трябва да знаете!

Цветовете на доматите са напълно отворени, а ръбовете на венчелистчетата се огъват надолу - това означава, че е оплодено и готово да образува яйчника.

 

Използване на "правилни" семена

Начало градинари, опитвайки се да запишете за закупуване на семена, закупуване на собствени семена от по-рано отгледани домати, без да се вземе предвид класификацията на сортове и хибриди. Семена от домати, маркирани с F1 върху опаковката - това е хибрид, Невъзможно е да се събират семена от такива домати.

Следното поколение домати ще бъде хибрид F2. Такива семена и посадъчен материал от тях са непредсказуеми, те не спестяват често сортово качество всички те не могат да донесат реколтата, почти винаги се хвърлят празни яйчници.

 

 

Съвет!

Закупуване на пазара готови разсад от домати, попитайте продавача от какви семена се отглежда. Самите събрани семена могат да се събират от F1 хибриди. Откажете да купувате такива разсад.

 

 

 

Правилно хранене

За да се стимулира образуването на плодове яйчници на домати, можете да използвате торове. В оранжерии растенията често нямат необходимите минерали, за да образуват плода.

Стимулиращи лекарства

При липса на вещества като фосфор, калий или бор, доматите нямат енергия, яйчниците се образуват бавно и в малки количества. Градинари с опит в отглеждането на домати се препоръчва в този случай да се третират храстите на доматите с разтвор на борна киселина и да се извърши кореновата обработка с фосфорно-калиеви торове.

Излишният тор е вреден.

Доматените храсти в оранжерията активно увеличават зелената маса, а яйчниците са малки - това може да означава, че растението получава твърде много ненужни торове, особено азотсъдържащи. Коригирайте ситуацията:

 • временно спиране на напояването;
 • проветряване на оранжерията за намаляване на влажността;
 • отстраняване на листа, покриващи цветя от слънчева светлина;
 • пръскане на храстите с разтвори за фосфатни торове;
 • въвеждане под корена на фосфат и калий.

 

Внимание!

За да се определи, че доматите са overfed с азотни торове, може да бъде на големи листа и слаби съцветия.

 

Пръскане за увеличаване на добива

Преработени домати, за да се увеличи броят на плодовите яйчници с разтвор на борна киселина. Провеждайте тази процедура 1-2 пъти с интервали от 10 дни.

Борна киселина

В кофа с вода, затоплена на слънце, трябва да се разтворят 10 г прах, да се разбъркат и да се филтрират. Изсипете разтвора в резервоара на пръскачката и старателно третирайте храстите от домати.

Защо храстите стават мазнини

Листата от доматиГрадинари, които се грижат за прибирането на домати, въвеждат в почвата огромно количество органични вещества и минерални торове.Това не може да се направи по една причина - азотсъдържащите торове стимулират бързото нарастване на стъблата и листата, но те имат отрицателен ефект върху плодовете. В резултат на това расте силен зелен храст, и тогава няма плод в оранжерията има "домати".

азот

Веществото, което причинява активен растеж на растението, бързото нарастване на зелената маса. Намира се в големи количества в органични торове: тор, компост. Липсата или предозирането в почвата оказва отрицателно въздействие върху добива на доматите.

Излишък от азот

Излишният азот в почвата причинява бърз растеж на зеленината, но забавя и дори води до отсъствие на плодове яйчници на домати.

Препоръки: да се внесе органична материя през есента или един месец преди засаждане на разсад в разумни граници. На 1 квадрат. m кацане не се нуждае от повече от 1 кофа с тор или компост.

Липса на азот

Азотът попълва и регулира енергийния баланс на централата. Неговата липса прави храстите от домати слаби и неспособни да плодят.

препоръки: Наложително е да се прилагат органични торове в умерени дози (вж. По-горе).

мерки

Спрете процесът на угояване на домати Следните дейности ще помогнат в оранжерията:

 • Не поливайте храстите от домати в продължение на 7-10 дни;
 • в случай на голямо потъмняване на доматите, отстранете листата, блокирайки съцветията от слънцето;
 • регулиране на температурния режим в оранжерията (оптимално от +21 до + 23 градуса);
 • редовно излъчване;
 • прилагат изкуствено опрашване;
 • да се изключи подхранването с азотсъдържащи торове;
 • обработват разсад с разтвори на магнезий и калий.

 

Съвет!

За да се постигнат високи добиви на домати, не забравяйте - всичко трябва да бъде в умерени количества. Спазвайте всички агротехнически изисквания за отглеждане на домати в оранжерии.

 

Формиране на храст

Маскиране на доматиЕдна от допълнителните мерки за по-успешен набор от плодове е правилната образуването на доматен храст, Необходимо е да се остави едно главно стъбло на храста домати. Както стъпките се формират навреме, за да ги отстранят. Pasynki не трябва да растат повече от 5 см, в противен случай, когато те са отстранени, може сериозно да нарани цялото растение.

заключение

Отглеждането на домати в оранжерията не е лесно, но с течение на времето идва опит и умения. Ентусиазирани градинари с търпение и работа ще постигнат високи резултати. Доматите им в оранжерията не само ще цъфтят, но и ще донесат значителна реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 3,00 от 5)
Зарежда се ...
Доматите не са вързаниДоматите не са вързани

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания