меню

Препарати и торове 30.06.2018

Доматите наторяват разумно: използваме фосфорни превръзки

Фосфорни торове за домати

Фосфорът влиза в триадата от най-важните елементи, необходими за доматите. Тя позволява на храстите да се размножават здрави и силни и като цяло ускорява узряването на културата. С липсата на почви, градинарите правят фосфатни торове. Те са от различен тип, концентрации и свойства.

Стойността на фосфора за доматите

Фосфорни торовеБез този елемент не може напълно да съществува растение и всяка култура се нуждае от собствена доза вещество. Докато калий и азот засягат вкуса и сочността, фосфорът помага на растението да расте и да формира плодове. Ето защо, без него, е невъзможно да се получи висококачествена богата реколта. Целта на този микроелемент е да контролира метаболитните процеси, протичащи в тялото на растението. Има фосфор - има енергия. А има и енергия - има здрав силен доматен храст с много плодове.

 

Факт!

Особеността на всички фосфатни торове е, че те не могат да прехранват растенията. Счита се за пасивен елемент, който представителите на флората консумират само в необходимите им количества.

Поглъщайки тази микроелемент, растенията:

 • растат здрави, с добър имунитет;
 • изграждане на мощна коренова система;
 • цъфтят обилно и плетат плодовете;
 • образуват способни семена;
 • образуват големи сочни плодове.

 

Обърнете внимание!

Фосфатите, които попадат в почвата, са неактивни. Този факт подсказва друг - те не се измиват от почвата, а се съхраняват в горния слой. Следователно, някои фосфорни торове трябва да се прилагат само веднъж на всеки няколко години.

Признаци на недостиг на фосфор

Фосфорът за растенията е абсолютно безвреден, затова е почти невъзможно да се преяждат доматите с микроелемент. Дори ако фосфорсъдържащите торове се изсипват много, храстите от домати ще вземат от тях точно толкова, колкото са необходими за пълно развитие. Най-често липсва фосфор в почвата, от която растенията са силно засегнати. Дефицитът забавя растежа и развитието на разсад.

 

Основни признаци на недостиг:

 • листата са малки, имат сивкав или тъмнолилав цвят;
 • долните листа са покрити с тъмни петна;
 • листата се свиват, свиват, падат на стъблото;
 • ивици стават лилави;
 • кореновата система се развива слабо. Ако леко издърпате разсадника, той лесно ще излезе;
 • лошо цъфтене;
 • плодните не са дълги;
 • Самите плодове са малки, безвкусни.

Много от симптомите на фосфорно гладуване са подобни на промените в тялото на растенията при гасене на разсад. При продължително пребиваване на студа, листата могат да потъмнеят и изсъхнат, но с пристигането на топлина проблемът изчезва и листата придобиват здрав вид. Ако това не се случи през седмицата, спешно фуражни разсад фосфорсъдържащо лекарство.

Защо понякога няма достатъчно фосфор

Липсата на елемент се наблюдава често, когато градинарят неправилно използва фосфорно-калиеви торове или ги забравя напълно. Грешки, предизвикващи недостиг на фосфор, са следните:

 • интензивно земеделие без органични и минерални суровини;
 • торене без отчитане на характеристиките на почвения състав;
 • фосфорът не следва инструкциите. В тези случаи елементът приема трудно разтворими форми и не се абсорбира;
 • неправилен концентрат на тора;
 • пренебрегване на летните хранения.

Състав на фосфора и почвата

При прилагане на фосфатни торове е необходимо да се вземе предвид съставът на почвата, тъй като смилаемостта на микроелемента ще зависи от нея. На черноземната почва кореновата система на растенията се развива (расте) по-добре, става по-трайна и имунно-имунна. По отношение на горските земи е по-добре да се комбинират фосфор и азот, така че микроелементите ще бъдат по-ефикасно консумирани от растенията. В такава почва, дори ако има достатъчно фосфор, но няма достатъчно азот, първият елемент ще се консумира лошо.

При добавяне на фосфатни торове е необходимо да се вземе под внимание степента на киселинност на почвата. При повишени нива на рН фосфорът трудно се усвоява и затова растенията няма да получат оптималната доза фосфатно хранене, дори ако цялата площ е покрита с този микроелемент. В този случай преди наторяване се извършва деоксидация на почвата: прилага се пепел или вар. На слабо кисели и нормални почви се използват фосфатни торове в съответствие с инструкциите.

Условия на фосфатни торове

 1. Фосфорсъдържащите торове първо се нанасят върху почвата по време на есенното копаене на площадката. В продължение на няколко месеца през зимата, микроелементът ще има време за пълно усвояване на почвата.
 2. Гранулираните торове се нанасят само в корена и не се разпръскват по цялата повърхност на земята. Това няма смисъл, тъй като гранулите няма да се разтварят в горния слой на почвата.
 3. Ако искате да постигнете бърз ефект, използвайте течни фосфатни превръзки, използвайки разтворими препарати. Те могат да се използват по време на отглеждането на културата или при изкопаване на почвата.
 4. В допълнение към изхранването с корен, фосфорът може да бъде „нанесен” чрез пръскане. Основното нещо е да се размножават торове с вода.
 5. Фосфорът не се добавя към киселата почва - той няма да покаже никакъв резултат, тъй като фосфор в такава почва не се абсорбира. Преди торене почвата се втечнява с вар или пепел.
 6. Органичните фосфатни торове се абсорбират от почвата за много по-дълго време. Тяхната ефективност може да се види само 2-3 години след полагането им върху почвата.

Обърнете внимание!

Някои фосфатни торове не могат да се прилагат веднага след варенето. Например, суперфосфатът се използва само два месеца след процедурата за деоксидация на почвата.

Видове и класификация на фосфатни торове

Преди да купите фосфатни торове, трябва да разберете какви са те и какви са те. На първо място, всички торове, съдържащи фосфор, се разделят на водоразтворими, неразтворими във вода и в кисели почви. Агрохимикалите се произвеждат под формата на насипни прахове и гранули. Пелетите обикновено се нанасят върху почвата при изкопаване на района и не се разпръскват по земята. Насипното се разтваря във вода и се подреждат течни превръзки.

 

изглед

Име на тора

Как работи

Водоразтворими фосфати

Прост суперфосфат, двоен суперфосфат, суперфосфат

Принос за изграждане на кореновата маса, засилване на тях.
Разтворим в лимон и цитрат (неразтворим във вода) Утайка, томашлак, термофосфати, свободни флуорирани фосфати, костно брашно, стопен магнезиев фосфат Не разтваряйте във вода - само киселина ще помогне. Използва се при сеитба на семена и засаждане на разсад. Бързо компенсира липсата на фосфор в почвата.
Неразтворими (слабо разтворими) фосфати във вода и слаби киселини Фосфорно брашно, диамофос, вивианит (блатна руда) Добре действа върху растенията, когато се добавя с азотни съединения и взаимодействие със сярна киселина. Най-ефективен в кисела почва. Те имат дълготраен ефект, затова е за предпочитане да се използват при изкопаване на полето през есента.

Всички торове имат различен фосфорен концентрат. В зависимост от дозата, има три групи фосфатни торове:

 • минерална;
 • сложни състави;
 • органични, които не съдържат никакви химически елементи. Изключително естествени продукти.

Минерални съединения (еднокомпонентни):

изглед вещество% особеност
суперфосфат 20-26% смилаем фосфор Най-често срещаният фосфатен тор, който се състои от малка смес от сяра и магнезий. Използването на суперфосфат има незабавен положителен ефект върху доматите. Предлага се под формата на прах или гранули. Гранулираният тор има много добра течливост. Почвата не се подкислява. Водоразтворим, със силна влажностна течливост е лоша, подобрява се с добавянето на 10-20% фосфатна скала. Подходящ за употреба върху всякакъв вид почва. Може да се използва локално или с добавка на други минерални смеси. Тор може да се използва дори и при засаждане на разсад - след това се поставя в кладенците, като се харчи 15 грама на растение.За течен преработка домат, 30-40 грама на квадратен метър е достатъчно. Разтворът се приготвя чрез наливане на 20 супени лъжици суперфосфат 3 литра гореща вода. Настоявай ден. 150 милилитра концентрат се разреждат в 10 литра вода. По-добре е да се използва под формата на воден екстракт.
Двойна суперфосфат 38-50% фосфор Торът съдържа двойна порция фосфатна скала. Използва се върху бедни почви, особено при изкопаване на почвата през есента, за да се получи плодородна земя до пролетта. Предлага се само в гранули. Почвата се свързва със заседналите съединения без подкисляване. Използва се предимно за хранене на овощни дървета. За да се хранят доматите, скоростта на консумация на двойния суперфосфат е два пъти по-малка от тази на обикновения суперфосфат. Внимание! Неправилно изчислената доза може да изгори корените на домат.
Брашно от фосфор 19-30% фосфор Прах тъмно сив с кафяв оттенък. Течливостта е добра, прашна. Той намалява киселинността на почвата поради факта, че фосфорът е в трудно усвоима форма. Една супена лъжица съдържа 26 грама прах. Тор се прилага само при изкопаване на почвата, тъй като не се разтваря във вода. Ефективността на това хранене се вижда след две години.
Утайката 20-30% фосфор Това е светло сив прах, неразтворим във вода, но в сравнение с костното брашно се абсорбира от растенията много по-добре. Подходящ за кисели почви, тъй като намалява нивото на рН. Може да се използва като основен тор (при изкопаване на почвата) и като допълнително торене по време на растежа на храстите.
Вивианит (блатна руда) 28% фосфор Естествен минерал (желязна руда), добит под слой торф в блата. Готовият вариант на тора има вид на синьо прах. Торът се препоръчва да се прилага върху горски, подзолни и алкални черноземни почви. Прахът се разпръсква лесно. Варенето повишава ефекта от неговото разположение в почвата. Вивианите на принципа "работа" са подобни на фосфатните скали.
Termofosfat 15-38%, в зависимост от вида Това е цяла група торове, които лесно се разтварят в слаби киселини. В томашлак фосфор 14%. Това е продукт на преработка на желязо и стоманени руди. Успешно работи на кисела почва. Необходимо е пълно смесване на праха със земята по време на изкопаване, а шлака с открит фосфор - до 16%. Силно алкално съединение. Подходящ за кисела почва. Дефлуорираният фосфат съдържа около 30% фосфор, разтворим в лимонена киселина. Да приложим върху чернозема, където е показан принципа на действие, подобен на суперфосфата.

Важно е!

Суперфосфатът не се използва заедно с азот!

Двукомпонентни състави:

изглед вещество% особеност
Амофос (амониев фосфат) 46% фосфор, 38% калий, 10-12% азот Сив прах с малка доза азот, който се получава чрез реакция на неутрализация на ортофосфорната киселина с участието на амоняк. В една супена лъжица 16 грама амофос. Препоръчва се AgroTuk да се добавя през есента на оранта на градината през есента или за полагане в дупки при засаждане на растения.Въпреки това, той може да се използва за листни и коренови превръзки. Добре се абсорбира от растенията за кратко време. За изхранване с корен се поставят по 2 грама амофос на ямка. Когато се хранят с листа, 15-25 грама от веществото се разрежда в 10 литра вода. Използва се в сухи райони, където няма остра нужда от азот. То се използва в интервали между профилактично хранене с фосфор, когато окото показва проблема с липсата на микроелемент, като 1 цент амофос замества 2,5 цента суперфосфат.
Диамофос, амониев хидроген фосфат 46-52% фосфор, 18-23% азот Това е бяла гранулирана сол. Като част от мазнината съдържа огромна доза фосфор, която позволява използването на торове е много икономично. Предлага се под формата на груба зърнеста сива основа. Основните предимства на селскостопанския материал са неговата гъвкавост (може да се използва през целия вегетационен период на доматите) и намаляване на почвената киселинност, Диаммофосът е съвместим с органичната материя (тор, птичи тор) и показва най-добрата ефективност. Въпреки това, когато се споделя органична материя и диамофос, се препоръчва концентратът да се разрежда добре, в противен случай може да се окаже твърде горещо. му могат да се добавят към ямките по време на засаждането, подредете корените и листата, нанесете върху почвата при изкопаване. Използването му обаче е допустимо само веднъж на сезон. Когато точно - градинарят реши.При обработване на земята, се прилагат 20 грама тор на квадратен метър, 1 чаена лъжичка се прилага при засаждане на разсад, 15 грама за други видове превръзки.
Калиев метафосфат (монокалиев фосфат) 34% калий, 50% фосфор Бял прах е калиева сол на метафосфорната киселина. Той е най-идеалният доматен тор, тъй като се усвоява лесно дори в кисела почва. Също така е подходящ и за листни превръзки. В една супена лъжица е 9,5 грама от веществото. Един квадратен метър изисква около 15 грама тор. Препоръчва се двойно торене под културата за целия сезон.

Комплексни формулировки:

изглед вещество% особеност
NPK Азот, фосфор, калий в равни части Има три вида торове: азофоска (съдържа фосфор, калий, азот, сяра), амофоска (азот, калий, фосфор, магнезий, сяра в концентрат не по-малко от 14%), нитрофос (азот, калий). фосфор, магнезий, освен това има много малко азот и бързо се измива от почвата). Отличен тор, който позволява за кратко време да реши проблема с растежа на доматените храсти. Азотът и калият са в лесно смилаема форма, докато фосфорът е представен под формата на монокалциев фосфат, дикалциев фосфат и амониев фосфат. Всички елементи също получават растения, но малко по-бавно от други. Недостатъците на тора са подредени по отношение на образуването на нитрати в земята. На тежка почва е за предпочитане да се използва тук през есента на почвата, докато в белите дробове е възможно да се оплоди почвата с нитроамофотичен през пролетта. Под доматите консумират 20 грама на квадратен метър. По-добре е да използвате метода на кореновата храна, която ви позволява да укрепите имунната система на доматените храсти. Те са по-малко склонни да страдат от краста, гниене и изгаряне. Въпреки това, за да се включат в такова хранене не си струва - само 1-2 пъти на сезон.
Суперфор Фосфор, магнезий, сяра, калций и др. Съдържа голямо количество сяра, което помага за усвояването на азота от растенията. В допълнение към сярата, има и магнезий, който причинява растеж на разсад. Калцият съдържа деоксидираща почва. При засаждане на растения върху леглото се използва тор, при слаба концентрация може да се извършва коренна обработка на зеленчуци по време на вегетация.

Обърнете внимание!

Повечето сложни торове съдържат хлор, така че те не се препоръчват за употреба върху кисели почви. В този случай е по-добре да се избират лекарства с калиев сулфат.

Състави от органичен произход:

изглед вещество% особеност
Костно брашно (трикалциев фосфат, фосфозотин) 35-65% фосфор, 5% азот Напълно натурален продукт, без химикали. Освен фосфор съдържа и незначително количество калций, магнезий, натрий, желязо и други микроелементи и биологични вещества. Сив прах се получава от костите на добитъка. Той съдържа не само фосфор, но и калий и други микроелементи и биологично активни вещества. Практически неразтворим във вода (трябва да настоявате седмично или да използвате слаба киселина). Ефектът е дълъг, тъй като се абсорбира бавно. Подходящ за кисели почви. Веществото се прибавя към ямките, като се прекарват по 2-3 лъжици за всяка.

Как да се готви фосфатен тор сами

Фосфорни торове за доматиМного отпадъчни продукти съдържат фосфор. Ето защо, можете да приготвите полезен тор със собствените си ръце, без да прибягвате до губене на пари. Например, дървесната пепел съдържа повече от 30 различни елемента, включително фосфор. Известно е, че пепелта не съдържа хлор, което означава, че е най-добрият начин за оплождане на доматите.

Суперфосфатът може да бъде направен от кости. За да направят това, костите се запалват на огъня и изгарят органичните съединения. В резултат на това калциевият фосфат остава - необходимо вещество за нас. След това костите се натрошават в троха, смесват се с креда (вар) и се добавя сярна киселина (първо се смесва с вода). Сместа постепенно приема формата на крем или паста, след което се превръща в бял прах - суперфосфат. Използва се като тор за домати.

Условия за изготвяне на фосфатни превръзки

Фосфорът е необходим за доматите на всички етапи на вегетационния период:

 1. Етап на засяване. Семената се третират с стимулатори на растежа - фосфор-базирани комплексни продукти. Най-често използвани са Humate, Appin, Kornevin, Zircon. Те спомагат за повишаване на стабилността на бъдещите растения, защитават се от тях болести и вредители.
 2. Разсад на торове. Веднага след появата на първите листа и ецването на разсадите, младите храсти се хранят с нитроаммофоска клас А, която съдържа най-високата доза фосфор. Продуктът се разрежда с вода и се разпръсква върху разсада. Това ще укрепи доматите след бране и ще позволи на корените да растат по-бързо.
 3. Върни се в леглата. Преди засаждане разсад, почвата почвата с фосфорсъдържащи съединения. Това се случва при изкопаване на парцела или изоставането на леглата. Най-често се използва лекарство Kemir.
 4. Кацане в земята. По време на засаждане разсад укрепват крепостта. Тя може да бъде разпръсната по земята и добра водаили използване в течна форма (разтворена във вода).
 5. Първата храна. След 3 седмици се препоръчва първото течно хранене на разсада с фосфор. Може да се използва тор, на базата на микроелементи.
 6. Период на цъфтене на домати. Въвеждането на фосфор в този момент допринася за появата на изобилни яйчници. Можете да приложите органични торове (лопен или птичи тор). Ако органичното вещество не се препоръчва торовете нитрофоска.
 7. Ако торовете не са били положени преди засаждане в почвата, тогава растежът на домати ще бъде подобрен чрез разтваряне на лекарството с разтвор. Те могат да пръскат растения или да се прилагат като корен тор. Други ефективни инструменти, подходящи за обработка на храсти в различно време на вегетация - Bio Master Red Giant, Kemira Lux, Universal.

 

Внимание!

Концентрираните фосфорсъдържащи лекарства могат да се използват не повече от два пъти на сезон.

Фосфорното торене е много важно за пълния живот на доматите. Има много препарати, съдържащи необходимия микроелемент, много от които съдържат и други полезни химични съединения. Какъв вид тор да избере зависи не само от предпочитанията на градинаря, но и от състоянието на почвата и най-важното от самите растения. Подходете разумно към избора на фосфатни торове и тогава ще получите рано и вкусно домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Фосфорни торове за доматиФосфорни торове за домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания