меню

Отглеждане на домати 30.06.2018

Какво да сложите в дупката при засаждане на домати в оранжерия?

Какво да сложите в дупката при засаждане на домати

За пълно нарастване и развитие на домати са необходими калий, азот, фосфор и други вещества. При разсаждане на разсад в градината е важно да се грижи за необходимите торове в почвата. Почвата трябва да бъде изкопана и в кладенците се поставят различни добавки. Това е залог за добро развитие на храстите и изобилие на плод.

Подготовка на почвата

Засаждане на доматиДоматите разсад се пресаждат в градината, когато се поставя стабилна положителна температура, Те изкопават почвата предварително, за да я направят по-свободна и обогатена с кислород.

Отворите са изкопани от 30 до 30 см. Вътрешните стени на всяка засаждаща яма се разхлабват, така че младите храсти да се улеснят по-лесно. И също така поставени в дупката различни полезни добавки.

Какво се добавя към дупката

По качество торове от домати при засаждане използвайте органична или минерална превръзка. Органична материя:

  • гниещ тор;
  • птичи тор;
  • торф;
  • компост;
  • дървесна пепел;
  • черупки от яйца;
  • лук от лук и др.

Минерални добавки:

  • амониев нитрат;
  • суперфосфат;
  • сложни състави.

Органични торове при засаждане на разсад от домати

Биологичните добавки са богати на микро и макро елементи, които са необходими за развитието на растенията. Тези вещества действат внимателно и безопасно. Но в същото време осигуряват здрави храсти и висока доходност.

тор

Нанесете екскременти от крави и коне. Това е много ефективна превръзка. Важно е оборският тор да не е свеж, а да е погасен. Преди употреба се съхранява от 4 месеца до 3 години. Във всяка ямка при засаждане на разсад се поставят 50 г вещества. На върха на тор, поръсен с пръст, така че корените да не са в контакт с него. След това ямата за кацане се овлажнява с вода.

носилка

Пилешки торЗа доматите използвайте изпражненията на пилета и гълъби. Това е концентрирана превръзка, която може да осигури на растенията азот, фосфор и калий за цялото лято.

2 дни преди засаждането на разсад, ямките се поливат с хранителен разтвор. 1,5 кг постеля се поставят върху 10 литра вода. Съставът трябва да ферментира 5-7 дни. След това полученото вещество се разрежда с вода в пропорция от 200 ml концентрат на кофа. 250 ml от разредения разтвор се излива във всяка ямка. след това напълнете ямките с обикновена вода.

торф

Торфът съдържа различни органични остатъци. В допълнение, тя е в насипно състояние и прави почвата в градината по-дишаща. По-лесно е да се оформи и укрепи в светлата земя, напълнена със земята.

Във всяка ямка се поставят 1-2 шепи торф и се смесват с останалата част от почвата. Ниска торфена торба е най-подходяща за домати.

пепел

Дървесната пепел е богата на витамини и микроелементи. В долната част на ямата под разсада се поставят 1-2 супени лъжици пепел и се смесват със земята. В допълнение към храненето на храстите, пепелта дезинфекцира почвата.

Лук

Особено полезни луковични везни в превенцията на вредители. Той също дезинфекцира земята, а гниенето го обогатява с хранителни вещества. Във всяка ямка се поставя 1 шепа суха кора.

Черупката на яйцето

Черупките се измиват, изсушават и старателно се разбиват. На дъното на дупката е достатъчно да поставите 1-2 чаени лъжички на получения прах. Черупката доставя доматите с калций и магнезиев карбонат.

мая

Маята стимулира растежа и помага на растенията да се адаптират по-лесно след трансплантацията. 10 g сухо вещество се разрежда в кофа с вода и се настоява 24 часа. Във всяка ямка се поставя чаша инфузия. Можете също да комбинирате превръзка на дрожди с пепел и черупка от яйца.

Минерални торове при засаждане на разсад от домати

Минералните превръзки се използват по-рядко от органичните.

Амониев нитрат

Ако използвате лекарството в гранули, за всеки домат скраб се налива 1 супена лъжица. Важно е да се помни, че в амониев нитрат много азот, който стимулира растежа на листата.

суперфосфат

Помага за ускоряване формирането на растението и неговата коренова система. Във всяка дупка се поставят по 1 супена лъжица от веществото в гранулите.

Комплексни формулировки

На рафтовете на магазините има разнообразие от торове от различни производители. Прилагайте сложни състави съгласно инструкциите.

заключение

При засаждане на разсад в градината във всяка ямка се поставят хранителни вещества. Всеки градинар избира да произвежда органични или минерални съединения. Необходимо е да се съсредоточи върху състава на почвата и разнообразието от домати. Преди засаждане разсад, дупката трябва да се полива с чиста вода.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Какво да сложите в дупката при засаждане на доматиКакво да сложите в дупката при засаждане на домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания