меню

Отглеждане на домати 29.06.2018

Дребна превръзка за домати, как да се разрежда и нанася

Какво се опложда в старите легла с домати? Някои градинари настояваха да косят трева във водата, вторият погребан хумус в земята, а други знаеха точно как да приготвят ефективна превръзка за домати от дрожди. Последният древен метод се възражда през 70-те години на миналия век и става изключително популярен. Не е изненадващо. Такъв тор е не само екологично чист, но и ефективен: разсадът расте по-бързо и културата узрява по-рано.

Биологични свойства на дрождите

Дрожди за доматиЕдноклетъчните гъби, които са дрожди, когато се използват правилно, имат благоприятен ефект върху растежа на много градински култури.
Микроскопичните спори не са тор в обичайния смисъл на думата. Когато се пуснат в земята, те не се разтварят в него чрез микроелементи, а само стимулират активността на микроорганизмите, които живеят там. Намиращи се във влажна среда, богата на органична материя, те започват да се размножават и освобождават вещества, които активират развитието на кореновата система.
Поради появата на този елемент, разсадът получава достъп до цяла килера от минерали: калий и калций, фосфор и желязо, магнезий и натрий. Тук, в непосредствена близост са витамин С, холин и почти цялата група витамини Б. Плюс, повишено съдържание на протеини и въглехидрати. Така че, накратко изглежда като появата на едноклетъчни гъби в градината.
Това допълнение към дневното "меню" на корените обаче изисква да бъдат изпълнени определени условия:

 • Първо, за размножаването на такива гъби, земята трябва да е богата на органични вещества (например тор). В противен случай почвата може да стане камениста и неподходяща за отглеждане на растения;
 • второ, гъбите няма да се размножават на студа. Топлата температура трябва да бъде не само във въздуха, но и под земята;
 • трето, в процеса на жизнената активност дрождите абсорбират калий и калций. Това означава, че на места, където се хранят тези елементи, те трябва да бъдат в достатъчни количества. В този случай, дървената пепел определено ще помогне.

Ефектът от употребата на едноклетъчни микроорганизми се забелязва веднага на онези лехи, където растат земеделските култури: краставици, чушки и, разбира се, домати.

Влияние на дрождите на домати

Доматите са в трите най-добри растения, най-отзивчиви към горната превръзка, която съдържа дрожди.
Практиката доказва, че ако земята е оплодена с такава добавка предварително, разсадът се адаптира към отвореното пространство, без да усеща дискомфорт. Поради микроелементи, броят на които при оплождане с гъби се увеличава многократно, започва бърз и активен растеж на корените.
Развитието на подземната част на растението води до нарастване на надземната корона: нараства броят на процесите върху главното стъбло, което от своя страна също повишава височината.
Зелената маса на такива домати надвишава обема на екземплярите без тор. В резултат на това се увеличава броят на яйчниците в храста. Такива растения успешно дават плодове в условия на слабо осветление или внезапно понижаване на температурата.
Тъй като дрожди, попадащи в почвата, потискат растежа на патогенни бактерии, разсадът е по-малко податлив на инфекция от болести. Подобно на други култури, които взаимодействат с такива добавки, храстите през есента произвеждат екологично чиста реколта от домати.

Методи за приготвяне на храни за дрожди

Разтвор на едноклетъчни гъби може да се напръска върху листата и стъблото на растението, или може да се полива под корена. Всеки метод има свои собствени цели и задачи, които трябва да бъдат определени, преди леглата с домати да започнат да се оплождат.

Листов връх

Пръскането на ферментиралия разтвор върху леторастите се използва главно за предотвратяване на вредни насекоми и болести.

 

Важно е!

Пръскането на домати с течна смес от гъбички е ефективно, когато температурата на почвата не е по-ниска от 15 градуса.

Обикновено напояването на леглата с тези зеленчуци се извършва при първите признаци на поражение от брашнеста мана и бич. Спрей микс се разрежда с вода в размер на 1 част стартер на дрожди до 2,5 части топла вода.

Поливане на корен

Поливането под основата на растението осигурява наситеност на коренното пространство с полезни елементи за кратко време. С вече започналите увреждания на листата, като брашнеста мана, този метод на торене няма да бъде особено ефективен.
Съотношението вода и инфузия е същото като при листно пръскане. Стандартното потребление на течни средства - един литър за възрастен храст. Млади, все още не засадени в земята разсад изискват по-ниска доза. Обикновено препоръчителните пропорции се намаляват 10 пъти, а поръсването под гръбнака се полива с лейка с дълъг нос.

Подхранване на различни етапи на отглеждане

Пръскането и инфузията с полезни гъби е възможно на различни етапи от развитието на храсти. Има две схеми за напояване на домати с разтвор на дрожди.

 1. Хранене на разсад преди засаждане на открито. Растението е податливо на добавката вече с появата на две истински листа. Re-културата ще получи органични, рециклирана микрофлора, вече на леглото: почвата се опложда 4-5 дни преди засаждането.
 2. Разсад на торове на етапа на образуване на яйчниците. Последващото хранене се извършва след разсаждане на разсад в земята.

Във всеки случай, стандартният подход включва взаимодействието на растения и дрожди не повече от 2-3 пъти през целия сезон. Две от тях, като правило, се извършват в зоната на корените и едно допълнително - под формата на пръскане за превантивни цели.

 

съвет!

Поливането на доматите се различава в зависимост от мястото на растеж на културата. Така че, парникови разсад трябва да се пръска на сутринта, така че листата да не се мокри през нощта. В отворени легла младите фиданки се напояват вечер, когато заплахата от слънчево изгаряне за зелено изчезва. През деня се извършва коренно напояване на възрастни оранжерийни растения. На открито - вечер или по всяко време на облачен ден.

 

Как да се разреди дрождите за хранене на домати

Сред огромния брой препоръки за това как да се приготви топчета за домати от дрожди, има няколко възможности, които са доказали своята ефективност на практика.

Класическа опция

съставки:

 • жива мая - 1 кг;
 • вода - 5 л.

Загряваме вода до 30-35 градуса, в нея поставяме пакет гъби. Настоявайте разтворът за 24 часа.

 

Важно е!

По време на ферментационния процес обемът на разтвора може да се увеличи 2,5 пъти. Това трябва да се има предвид при избора на контейнера за сместа.

 

Настоящият разтвор се разрежда в 10 литра топла вода. Тази течност вече може да оплоди разсад. Консумация на получения продукт: десет-литров кофа плюс 0,5 литра гъбична смес - за няколко храсти. Така инфузията е достатъчна за две дузини растения.

Със захар

съставки:

 • дрожди - 10 g;
 • гранулирана захар - 15 g;
 • вода (температура 30 градуса) - 10 литра.

Смесваме всички съставки и слагаме контейнера на слънчево място. След три часа основата на тора е готова. Разтворете го в петлитрова кофа с топла вода и обработете леглото.

С мляко

съставки:

 • жива мая - 1 кг;
 • краве мляко - 5 l.

Загряваме мляко до 35 градуса, посаждаме в него полезни гъбички. След два часа, разтворете получената течност в 10 литра топла вода. Горната превръзка е готова за употреба.

 

Важно е!

За да може сместа да достигне безпрепятствено до кореновата система, почвата трябва да бъде мокра на допир, но не мокра.

 

С хмел

съставки:

 • дрожди - 15 g;
 • шишарки от хмел - 1 чаша;
 • вода - 1 л;
 • пшенично брашно - 50 г;
 • гранулирана захар - 50 g;
 • картофи - 3 средни парчета.

Довежда се до кипене, добавя се хмел и се държи на слаб огън в продължение на 60 минути. След като разтворът се охлади до 30 градуса, добавете гъбична пръчка, захар и брашно. Оставяме да се скитаме по слънчевата страна на прозореца няколко дни. Прескачаме картофите през месомелачка, смесваме ги в течност и оставяме още 24 часа.
Развъжда се в 10-литрова кофа с топла вода.

С пилешки тор

съставки:

 • дрожди - 10 g;
 • екстракт от пилешки изпражнения - 0,5 л;
 • гранулирана захар - 250 г;
 • пепел - 0.5 л;
 • вода - 1 л.

Основата за хранене (всички посочени съставки) се разрежда в нагрята вода и се оставя на слънце 3 часа. Ферментиралата течност се изпраща в 10-литрова кофа с топла вода. Тъй като съставът на добавката включва птичи тор, той не може да отдели основата на стъблото на растението. Можете да овлажните жлебовете само между доматите.

Компостиращи дрожди

Гъбичният стик ускорява процеса на компостиране. Органичният с този елемент се разлага по-бързо. Позволете ми да ви напомня, че като основа за компост може да се коси трева, млади плевели, оборски тор и пепел. Ако към този състав се добавят и непотърсени зеленчуци или плодове, както и остатъците от брашно, съдържанието на азот на изхода ще се увеличи значително. Ако се дава приоритет на слама, дървени стърготини и парчета дърво, то ще бъде по-въглероден.
Това допълнение към храненето на домати може да ускори процеса на готовност за компост.

съставки:

 • дрожди - 30 г;
 • захар - 250 г,
 • вода - 1 л.

В половин метър буркан, се изсипва нагрята вода, се изсипва в мая и захар. Прекарваме няколко часа в процеса на ферментация и го изливаме в компостна купчина. За да вмъкнете течността в дълбоките слоеве на билковата смес, пробиваме дупките с пръчка и го изпращаме там. Започвайки да се размножават, гъбичките ускоряват узряването на компоста, повишавайки температурата в тревната смес.
Торът се използва 10 месеца след началото на ферментиралата смес. Почвата, в която се прилага компостът, е наситена с витамини и микроелементи. Той става пухкав и лесно достъпен за кислород, както и запазва влагата, необходима за доматите.

Грешки и последствия

Поговорката "всичко е добро в умереността" е напълно подходяща за използването на дрожди за домати. Бързият и забележим растеж на кореновата система има недостатък.

В случай на нарушение на нормите и еднократно прилагане на голямо количество гъбички към почвата, съществува опасност от евентуално получаване на почти мъртва земя, върху която отглеждането на градински култури ще бъде повече от проблематично. Повърхностният слой на почвата ще бъде беден с азотни съединения, калий и калций.

 

съвет!

Препоръчително е да се излее дървената пепел след всяка преработка на дрождите на една и съща площ, за да се поддържа приемливо ниво на калций.

 

Втората често срещана грешка е твърде честото използване на такива превръзки. Трябва ясно да се разбере, че торенето на доматите повече от три пъти на сезон, надхвърляме азотното съдържание много по-високо от допустимото в корените на растенията.

Последствието от този подход ще бъде, че разсадът на домати ще произведе буйни и богати листа, а плодовете няма да бъдат вързани. Цялата сила на културата ще отиде в растежа и уплътняването на зелената маса.

Третата грешка се отнася до неспазването на температурния режим на водата и почвата. Гъбите няма да ферментират и да се размножават в разтвора, чиято температура ще бъде под 30 градуса.Те също така няма да обработват органичната материя в градината, ако показателите на почвата не надвишават 15 градуса по Целзий.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания