меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 20.08.2018

Фунгицидът бариера прави в момента, че доматите не боли

червени домати

Отглеждането на здрави домати не е лесно дори в оранжерия. Вездесъщите спори на гъбичките навлизат навсякъде, натрупват се в почвата, растителни остатъци. Много градинари са оценили съвременната биологична фунгицидна бариера, която успешно се използва за лечение на домати в открито и защитено място.

структура

Бариерата се състои от два микробиологични препарата - екстрасол, азотобактерин. Първият инструмент Extrasol е разработен в All-Руски научно-изследователски институт по агро микробиология. При доматите той може да има стимулиращ растежа и защитен ефект.

Инструментът е регистриран като микробиологичен тор, използван от 1999 г. насам. Основата на екстрасоловата бактерия Bacillus subtilis. Веществата, които синтезират, инхибират размножаването на патогени (бактерии, гъбички), стимулират активния растеж и пълното развитие на доматите.

Помощ!

Екстрасол подобрява усвояването на хранителните вещества от почвата, така че когато го използвате, можете да намалите количеството на използваните минерални торове с 30%.

Бушът от домати по-интензивно усвоява азот, фосфор, калий от почвата. Това се дължи на факта, че полезните бактерии Bacillus subtilis колонизират доматите върху корените, насърчават техния растеж и увеличават абсорбционния си капацитет.

Азотобактеринът е бактериален тор, създаден на базата на азотфиксатор от семейство Azotobacteriaceae. Лекарството произвежда биологично активни вещества: пантеонична и никотинова киселина, витамини от група Б. Употребата му позволява да се увеличи добива от 15%.

Положителните свойства на веществото не свършват дотук. Когато се използва в доматите, имунитетът се засилва, а съдържанието на нитрати в плодовете намалява. Увеличаването на добива се дължи на факта, че азотобактеринът стимулира интензивния растеж на леторастите, развитието на кореновата система, стимулира образуването на яйчниците.

В допълнение към микробиологичните препарати (екстрасол, азотобактерин), бариерата съдържа:

 • течната фракция, получена от биогумус - продукт на активността на земните червеи;
 • полезна почвена микрофлора;
 • азот;
 • калий;
 • фосфор.

предимства

Основното предимство на биологичния продукт е неговата безопасност за хората и околната среда. Благоприятни микроорганизми, които съставят фунгицида:

 • болни домати се лекуват чрез унищожаване на патогенни гъби и бактерии;
 • увеличаване на покълването на семената;
 • предотвратяване на развитието на болестта;
 • укрепване на имунната система на възрастни растения и разсад;
 • увеличаване на приспособимостта на доматите към влиянието на външни фактори (замръзване, суша, продължителни дъждове).

Не са установени недостатъци във фондовете.

За ваша информация!

Лекарството има характеристика, която трябва да се има предвид, когато се прилага. Бактериите работят по-добре, ако почвата съдържа достатъчно органична материя.

уговорена среща

Препоръчва се бариерата да се използва за третиране на семена от домати преди засаждане, за лечение на разсад от черния крак. Инструментът улеснява разсаждането на разсад на постоянно място. Разсад, третирани преди засаждане в земята (оранжерия) наркотици бариера, не се разболява, тя се корени по-бързо.

По време на вегетационния период инструментът се използва за предотвратяване на заболявания:

 • късна болест;
 • кореново гниене;
 • черни крака;
 • гниене (бяло, сиво).

Прилагане на болест бариера домати, върхове

В края на вегетационния период на доматите, времето се влошава, става по-студено и често вали. Това се отразява на здравето на доматите. На листата се появяват кафяви петна и сива плесен. Знаците казват, че храстите са засегнати от сивата плесен.

Обработката на листа на наркотици Barrier ще помогне да се справят с болестта. Ако доматите растат в оранжерията, тогава осигурете на растенията нормален микроклимат (повишаване на температурата). Преди пръскане на болните храсти, отстранете всички повредени издънки, плодове, листа.

Помощ!

При зрели домати, съдържанието на нитрати и тежки метали се намалява, ако храстите се обработват с Shade.

Големите коренови загуби причиняват загуба на домати. Загниването на кореновата яка води до постепенна смърт на храста. Бариерата служи като средство за предотвратяване на това гъбично заболяване на доматите. С нея през пролетта дезинфекцират почвата преди засаждане.

Бариерата се използва, ако паяк кърлеж започне от парникови домати. Насекоми вреди листа, служи като източник на инфекция. Храстите, разкъсани от кърлеж, страдат от сива плесен, петнисто увяхване. С разтвор (за 1 литър вода, 2 капачки на бариерата), растенията се поливат два пъти с интервал от 3 седмици.

Как се приготвя разтворът

За третиране на семена от домати, разтворът се приготвя в размер на 2 капсули на литър вода. Посадъчният материал първо се сортира, празните и малките семена се събират, след което се накисват за 24 часа в бариерен разтвор.

За кореновите превръзки и обработка на почвата се приготвя разтвор с по-голяма концентрация. На литър се взема фунгицид от 4 капачки. Торът се изсипва в дупката по време на засаждането, в основата като топ превръзка. Консумация за 1 доматен храст - 1 чаша.

Превантивната и терапевтична листна превръзка се извършва сутрин и вечер. Разтворът се приготвя в съотношение: 2 бариери, 1 литър вода. Така че растенията не боли, храстите се пръскат 1 път в 10 дни.

Отзиви

Инга, Пушкин

Аз се боря с фитофтора по всички възможни начини. През пролетта преди разсаждане на разсад аз работя в почвата с наркотици бариера. Избрах го, защото той е ефективен и безопасен. Той е лесен за използване. Означава течност, изсипва се по 2 капачки на всеки литър вода. Имам 8 литра лейка, 16 капачки.

Салата домати малко, така че поливането Zaslon имам достатъчно, за да излее всяка дупка. На една листа 1 чаша тор. Използвам лекарството не за първата година, няма фитофтори на доматите ми, както и други гъбични заболявания. През лятото храня моите домати първо с инфузия на лопен, а по-късно с фосфатно-калиеви торове, пасионът и листата се отстраняват.

 

Анна, Челябинск

Времето през лятото беше променливо: или топлината е суха, после студена, а дъждът се зарежда. Доматите в отвореното ми поле нарастват и кафявите петна започват да се появяват на листата на фона на охлаждането и влагата. Съседът каза, че е Кладоспориоз и е посъветвал лекарствената бариера. Тя премахна всички повредени листа от храстите, разпространи 2 капака на бариерата в 1 литър, поръси всички растения на листата в ред (здрави, болни). Една седмица по-късно повтори процедурата. Храстите бяха изравнени, нямаше петна по плодовете.

заключение

Ефективният състав на лекарството осигурява висока кълняемост на семената, активен растеж на разсад. Редовното лятно листно и кореноподобно подхранване на доматите служи като надеждна превенция на гъбични заболявания.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания