меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 20.08.2018

Кога да се прилага Kvadris за домати, от които болестите ще спестят

зрели домати

Основната опасност за доматите са гъбите. Тяхната дейност се влияе от метеорологичните условия, агротехниката и сортовите характеристики на културата. Трудно е да се наблюдава сеитбообращение в малки летни къщи, следователно патогените се натрупват в почвата през годините.

Съвременните фунгициди улесняват превенцията и лечението на гъбични заболявания на доматите. Quadris, противогъбично лекарство от Швейцария, заслужава специално внимание.

Състав и предназначение

Kvadris има удобна опаковка. Пазарът предлага малки опаковки за малки вили - малки ампули (5–6 ml), за фермери, за промишлени селскостопански предприятия и за оранжерийни комплекси - пластмасови контейнери от 1 литър.

 

За ваша информация!

Не е позволено да се използва фунгицидът Quaddris едновременно с хербициди.

 

Активната съставка на фунгицида е азоксистробин. Той принадлежи към класа стробилурини. Азоксистробин убива гъбичките и се разпада на азот, кислород, водород. За разлика от токсичните химикали, Kvadris не съдържа сяра, метални йони, фосфор, затова не нарушава състава на почвата и не се натрупва в плодовете.

Предимства и недостатъци на приложението

Предимството на лекарството е, че може да се използва по време на плодните, не се натрупва в плода. След лечение, ефектът му трае най-малко 48 часа, това ви позволява да гасите избухването на инфекцията в самото начало.

Според мненията на градинарите, Kvadris увеличава продължителността на плододаването култура за 2-3 седмици. Плодовете, събрани от квадратни доматени храсти, се съхраняват по-дълго. Неговите ползи включват безопасност за околната среда и за пчелите.

Списъкът на ползите, които градинарят получава Kvadris

 • гъба е унищожена - причинител на болестта;
 • полезни почвени микроорганизми не страдат;
 • времето не влияе на силата на лекарството, работният температурен диапазон е от 4 до 30 ° C;
 • подобрява се фотосинтезата в листата на доматите, повишава се устойчивостта към промените във времето.

За недостатъците

Закупувайки Kvadris за преработка на домати, си струва да се знае всичко за подготовката. В допълнение към предимствата, които той има и има:

 • токсичен агент (клас на опасност II);
 • фунгицидът е опасен за риби и други живи организми във водата;
 • не е възможно да се лекуват растенията по време на цъфтежа с препарата, активните вещества се натрупват в цветята;
 • разрешено е да се прилага Kvadris на едно място за 2 години и не повече;
 • за 100% разрушаване на мицела е необходимо да се редува Quadrice с други лекарства;
 • При подготовката на работния разтвор се изисква висока точност.

Ако добавите повече средства към работния разтвор, отколкото е посочено в инструкциите, тогава добивът ще намалее, растежът на доматите ще се забави, гъбичката ще стане устойчива на фунгицид. При въвеждане на по-малка доза, ефектът от употребата ще намалее.

Показания за употреба

Фунгицидът се използва за лечение и профилактика на заболявания на доматите, чиито патогени са гъби:

 • късна болест;
 • Cladosporium;
 • алтернария;
 • macrosporiosis;
 • брашнеста мана.

Quadris може да лекува всякакви гъбични заболявания на доматите.Добри резултати се постигат от градинарите, които използват лекарството, когато се появят първите симптоми.

Как да готвя и да се прилага

За работа с фунгицида ще се изисква пръскачка с бъркалка. Подгответе работен разтвор в неговия капацитет. Дюзата е настроена на най-малкия поток. Всички средства от бутилка (ампула) трябва да се използват 24 часа след отварянето. Ако работата се извърши в продължение на няколко часа, резервоарът на пръскачката се разклаща на всеки 60 минути, за да се предотврати отделянето на каша.

Съвет!

За да работите с лекарството, трябва да имате респиратор, който не позволява влага в костюма. Респираторът трябва да покрива кожата

В таблицата е дадена информация как да се прилага Quadris за преработка на домати.

домати болест Потреблението на средства (ml) на 10 литра през първата година Потреблението на средства (ml) на 10 литра през втората година Обработка на сезона Време за обработка Продължителността на фунгицида (ден)
открит терен късна болест,

алтернария,

гниене на брашнеста мана

40 60 2 първия път преди цъфтежа, втори път след 2 седмици, когато на храстите се образуват първите плодове 15-20
затворен

приземен

късна болест,

алтернария,

гниене на брашнеста мана

80 100 2 първия път преди цъфтежа, втори път след 10 дни, когато на храстите се образуват първите плодове 15-20

Разтворът се приготвя в сервизното помещение. За готвене използвайте контейнер от нехранителна пластмаса. При използване на лекарството е важна точността на дозиране. Грешката във всяка посока (+/-) ще даде отрицателен резултат.

Процедура на готвене

 1. В резервоара се налива вода (1-2 литра).
 2. Разбъркайте смесителя.
 3. Фунгицид се налива в резервоара с тънък, равномерен поток, като продължава да се намесва.
 4. Продължавайки да се смесва, изливайте водата на порции с маркуч.
 5. Празните контейнери, намиращи се под средствата преди изхвърляне, се изваждат на недостъпно място.
 6. Пръскачката е подготвена за работа, затворена, разклащана и започва да се обработва.

Между прибирането на реколтата и последната обработка на доматите трябва да са необходими поне 10 дни.

Предпазни мерки, Съвети

Фунгицидът е фитотоксичен, поради което пръскачката, използвана за обработка на домати, вече не може да се използва в градината. Остатъците в контейнери могат да повлияят неблагоприятно на добива на овощни дървета и ягодоплодни храсти. Квадрисите могат да се използват за профилактика и лечение на следните култури:

 • тревна морава;
 • ряпа от лук;
 • домати;
 • краставици;
 • грозде.
Важно е!

Всички части на пръскачката (резервоар, дюза) и флакон от фунгицида се измиват в няколко води непосредствено след обработката на доматите. В канализацията се изсипва мръсна вода (септична яма).

Когато пръскате листа от домати, градинарят трябва да контролира количеството течност, уловена върху листата, да се образува тънък филм, работният разтвор не трябва да се оттича от третираните повърхности.

Прочетете съветите, които ще ви помогнат да използвате лекарството за гъбичките:

 • да се извадят от градината на хора и домашни любимци по време на преработката на доматите, те не трябва да са там по време на пръскане и 3 часа след него;
 • допустимото време на работа с фунгицида не надвишава 6 часа;
 • обработката се извършва при липса на слънце и дъжд, ако скоростта на вятъра не надвишава 5 m / s;
 • незабавно изплакнете кожата с вода, ако на нея попадне капка от работния разтвор;
 • Ако работната течност се погълне, предизвиквайте повръщане, пийте вода (1 супена лъжица) и активен въглен (3 таблетки).

Отзиви

Алена, Новосибирска област

Използвам Kvadris, когато се появят първите симптоми на фитофтора на домати. При картофите той е по-малко ефективен. Опитах го на зеле. Главите изпръскват преди почистване (2 седмици). В мазето се съхраняват без проблеми, не гният. Доматите, събрани в края на август, не потъмняват и не гният.

 

Саша, област Твер

В дъждовно хладно време спрей храстите с домати с Quadris, не очаквам петна по листата и стъблата. Преработвам домати поне 2 пъти. Спазвам препоръчителния интервал от 10 дни.Всички летни доматени храсти са здрави, нямат алтернатива или други гъбични заболявания.

заключение

Kvadris предпазва от гъбични поражения не само домати, други зеленчуци, успешно се използва от мана, оидиум върху гроздето. Швейцарското лекарство решава проблема с екологичната чистота на продукта, служи като пълно заместване на бордоската течност.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания