меню

Препарати и торове 2.10.2018

Kvadris фунгицид за домати

Фунгицид Квадрис за домати

За борба с доматите, причинени от разпространението на патогени, е много трудно. При висока влажност и температура на въздуха спорите на гъбите се размножават бързо, причинявайки непоправими щети на растенията. За да помогнат на зеленчукопроизводителите, биологичните химици са създали фунгицидни препарати, които потискат развитието на патогени. Контакт Микробен неутрализатор “Квадрис” е най-доброто средство, което предпазва доматите от гъбични спори и патогени.

Фунгицид Квадрис за домати

предимства

Благодарение на системно-контактния механизъм на действие, инструментът има предимства във формата:

 • бързо поражение и неутрализация на гъбични спори;
 • разпределението на активното вещество вътре в растителните клетки, образувайки защитна мембрана на повърхността на листата, която предотвратява повторното заразяване;
 • целостта на процеса на жизнената дейност на микроорганизмите в почвата, осъществяващи процеса на неговото формиране и самопречистване;
 • ниска токсичност, когато се поставят на повърхността на растенията. Реколтата от плодове след преработка може да бъде събрана след 4-5 дни;
 • ефекти върху патогените при всякакви утаявания и напояване;
 • разрешена комбинация от лекарството с всякакви биологични инсектициди, фунгициди, стимулиращи растежасложни торове;
 • ефекти на активното вещество върху патогенни микроспори при ниски температури от +2 градуса;
 • стимулиране на фотосинтетични сегменти на домати, които произвеждат органично вещество в растенията;
 • повишават имунитета на растенията.

недостатъци

С голям брой предимства, лекарството има недостатъци:

 • активното вещество, отравящо дихателните отрови на клетките на паразитни гъби, остава в съцветията на доматите. Ето защо, в етапа на цъфтящи цветни четки, лекарството не може да се използва;
 • тъй като е с ниска токсичност за хората, продуктът е опасен за птици, сладководни и морски риби;
 • честата употреба на лекарството причинява резистентност при патогените. Използването на инструмента повече от три пъти допринася за появата на мутация на гъбични клетки, което увеличава тяхната жизнеспособност.
Важно е

За да не се предизвика резистентност на патогените към действието на Quadris, лекарството трябва да се редува с други трансламинарни фунгициди.

уговорена среща

Доматите могат да се третират с препарата не само от паразитни гъби, но и от вирусни инфекции:

 • Гъбично заболяване от домати, причинено от разпространението на някои видове микроскопични паразитни гъби - брашнеста мана;
 • кафява брашнеста мана, деформация на апикалните издънки, огъване на листа, когато растението е повредено от спиофета;
 • когато мицелните организми на изтичането на оомицети, които се различават по своите патогенни свойства, се появяват върху доматите - макроспириева гъба и развитие на макроспороза;
 • с развитието на хлоротика в доматите поради къдрав вирус;
 • при покриване на долната част на листата на доматите със светлокафява кадифена патина, дължаща се на поражение на растенията с гъбично заболяване на кафяво петно;

 • с развитието на кафяви петна в близост до стъблото на доматите, поради увреждане на растенията повърхностна некроза;
 • в случай на потъмняване и загниване на стеблото, дължащо се на проникване на черни гъби в корените на шията на домата;
 • появата на черни петна по доматените храсти и развитието на върхови гниене;
 • изсъхване на горните листа, излагане на централното стъбло, увреждане на плодовете на тъмно сиви депресирани петна поради развитието на антракноза;
 • с поражението на стари листа, които са на земята с кафяви петна поради нападението на патогени Septoria;
 • сиво-бяло покритие на стеблото на доматите при развитие на сиво гниене;
 • наличието на мокри гниещи места на всички надземни органи на домати, които са възникнали поради разпространението на спори на бялата гниене;
 • образуването на стари листа от хлороза и некроза, постепенното отхвърляне на кореновата система поради развитието на verticilllosis;
 • деформация на кореновата шийка, разпадане на вегетативната маса, дължаща се на развитието на южната латентна болест.

Механизмът на действие на активното вещество

Активното вещество азоксистробин прониква от третираната страна на листа до необработеното, като осигурява защита от двете страни. В рамките на две седмици цялото растение е под защитата на веществото, включително нови листа и доведени деца, които растат след пръскане. Азоксистробинът се разпределя почти изцяло в храста домати четиридесет минути след лечението.

пръска с фунгицид Quadris

Органичните съединения удемансин и стробилурин, които са част от препарата, се придвижват акропетално през съдовете на растението, вредно засягат само вредните гъбични микроорганизми. Полезна микрофлора след пръскане не умира. Химичните елементи мигрират през растението, намирайки огнища на гъбична инфекция, инхибират липидния синтез. Блокирайте допълнително увеличаване на мицела и спорулацията. Udemancin се абсорбира от слой восък върху листата, поради което не се измива с вода. Азоксистробин има добър екотоксикологичен профил, бързо се разлага в почвата и неговата токсичност е минимална за бозайниците.

Важно е

Поливането на домати може да бъде един час след пръскане "Kvadrisom", тъй като по това време лекарството е напълно проникнали в растенията.

Инструкции за употреба

Работният разтвор на "Quadrice" се разрежда по стандартния метод, прилаган веднага след приготвянето му. Особено ефективни са превантивното пръскане след идентифициране на първите признаци на гъбични и инфекциозни лезии.

Заболяването симптоми Норма на потребление на работния разтвор Време за обработка
Малка роса Единични белезникави петна по горната част на листата, които лесно се изтриват с пръсти. След няколко часа отново се появяват на листата. 0, 1% на 1 литър вода.

За сто квадратни метра използвайте не повече от 40 литра разтвор.

Първият е профилактичен преди началото на масивното цъфтене на цветни четки.

Вторият - по време на изливането на плода.

Американска брашнеста мана Поражението на растителните органи на доматите с паяжинова брадавица, което причинява кърлинг и некроза на листата. Както и напукване и загниване на плодове. 0, 06% на 1 литър вода. На сто прекарват 6-7 литра разтвор Първата - превантивна обработка преди засаждане на разсад.

Вторият и третият - с листа с интервал от 15-18 дни.

macrosporiosis Проявлението на всички надземни органи на доматите тъмнокафяви петна с шарки, изсушаване и некроза на листа. 0,07% на литър вода. Разход на сто -4-5 литра разтвор. Първият е дресинг на семена.

Вторият е предпазното пръскане на почвата преди засаждането на разсад.

Третият - до масовото цъфтеж на домати.

Хлоротична къдравост Завъртане на върха на доматен храст, деформация и промяна на цвета на листата. 0,03% на литър вода.

Дебитът на работния флуид не трябва да надвишава 20 литра на сто.

Първият е дезинфекцията на семена от домати.

Вторият е профилактичен, 15 дни след трансплантацията.

Третият - в 14-15 дни.

Южната и обикновената късна бич Образуването на светло сиви петна в горната част на листата и плодовете на доматите, сушенето и некрозата на листата. 0, 03% на 1 литър вода. Разходът на работна течност е 15 литра на сто квадрат. Първият е профилактичен 15-20 дни след пресаждането.

Вторият по време на изливането на плодове.

гангрена гангрена Увреждане на листа, стъбла и плодове в тъмно кафяви зони с образуването на концентрични пръстени в тях. 0,05% -0,06% на литър вода. Консумацията на работен разтвор 20л-25л на сто квадрат. Първият - преди първите яйчници.

Вторият - след 14 дни.

Черен крак Появата на тъмно кафяви петна по дъното на стъблото. Възпаление и некроза на кореновата система. 0, 12% на 1 литър вода. Разходна норма за сто части от не повече от 40 литра. Първият е дресинг на семена.

Втората е превантивна обработка на почвата преди засаждане на разсад.

Третият - 20 дни след оцеляването на младите разсад.

Вертекс Rot Появата на кафяви петна върху плода с течна структура. 0, 03% на 1 литър вода. Разходът на работен разтвор е 15 литра на сто. Първата профилактика е преди началото на масовото цъфтене.

Вторият е, когато има признаци на върхово гниене 5 дни преди прибиране на реколтата.

 

Важно е

При обработка на домати от върха гниене, заедно с лекарството "Kvadris" в 1 литър вода за разреждане 3 г калиев хлорид и 1 г борна киселина.

Токсичност и условия на съхранение

При производството и използването на работния разтвор да се използват индивидуални предпазни средства. Тъй като, въпреки ниската токсичност на лекарството, активната му съставка при повишени температури се изпарява, прониквайки в човешкото тяло през кожата и косата.

безопасно пръскане с фунгицид

Надеждното съхранение на лекарството се постига чрез неговата безопасност на места без слънчева светлина. А също и без достъп до съоръженията за малки деца и домашни любимци. Храната не трябва да се съхранява близо до опаковката. Допустимата температура на въздуха по време на съхранение е от -4 до +36 градуса. Спазване на правилата за съхранение, херметически запечатани лекарства, съхранявани в продължение на 3 години.

Препоръчителни аналози

Подобни качества имат лекарства:

 • "Феникс";
 • "Демар DeRozan";
 • Vmal Trust;
 • "Строб";
 • "Съгласие";
 • Revus Walter;
 • "Татуировка";
 • Previkur Enerdzhi;
 • "Folikuo";
 • "Prozaro".

Според мненията на зеленчукопроизводителите, лекарството "Квадрис" е добър инструмент за справяне с много патогенни заболявания на доматите. А също и безопасни и удобни в употреба средства.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания