меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 24.07.2018

Домат от бял листен лист, методи за лечение на септориоза

болен домат

В отворени легла и в оранжерии, доматите са засегнати от гъбична инфекция, наречена бяло петно. Без да се вземат навременни мерки за лечение, можете да получите загуба на доходност от 30 до 50%.

Биология на патогена Septoria

Място на бял лист септориозаБяло петно ​​или септория причинява гъбичката Septoria lycopersici Speg. Патогенът принадлежи към групата на дейтеромицетите, на повърхността на листата на доматите се образува асексуална спорулация, пикнидия. Плодоносните тела на гъбичките са черни, имат широк отвор за освобождаване на конидии. Pycnospores са безцветни, разпространени по въздух и чрез капчици, също се разпространяват върху растения от насекоми, върху дрехи, чрез селскостопански инструменти.

Патогенът се развива при висока влажност (от 77 до 100%), с температурни индикатори от + 20ºC до + 25ºC. Конидиите узряват в пикни и при благоприятни условия се изтласкват през дупки. Инкубационният период е от една до две седмици.

Съвет!

Септориозата често засяга доматите, растящи в леглата под открито небе.

При първите симптоми на бяло зацапване е необходимо да се започне лечение, тъй като спорите при умерена температура и висока влажност се разпространяват бързо, засягайки не само доматите, но и други култури. Патладжан, картофи, а също и цветни култури - божури, хризантеми, флокси са чувствителни към септориоза. От зърнените растения инфекцията представлява сериозна опасност за пшеницата.

Причини за заболяването

Времето на инфекцията е различно, но най-опасно е проявлението на болестта в началото на лятото. Без бързи лечебни мерки загубата на плододаване е до 35-40%.

Гъбата Septoria lycopersici Speg се появява, когато времето е мокро, така че градинарите трябва да бъдат особено внимателни по време на топло и дъждовно лято.

В леглата доматите са по-често болни, в оранжериите има местни огнища. Сред причините за заболяването:

 • подгизнал почвата;
 • неспазване на правилата за селскостопанско инженерство;
 • липса на редовна дезинфекция.

Патогенът се съхранява върху остатъци от растителни остатъци (върхове), пренася се от някои плевели.

Симптоми на септориоза

симптоми на заболяванетоПървият засегнал долните листа на доматите, които са по-близо до повърхността на почвата. Инфекцията се проявява белезникави петна по повърхността на листата на растенията.

Първо, петна са леки, малки по размер, но с напредването на инфекцията те растат и променят цвета си. Около границата се появява черна ивица, а централната част на мястото е покрита със сива патина на пикния. Постепенно се появяват петна по стъблата на доматите, дръжките.

Доматите, стъблата, дръжките стават кафяви на цвят, навиват се, изсушават и умират. При растения, увредени от гъбички Septoria lycopersici Speg, развитието се забавя, тъй като отнема енергия и храна, за да се образуват нови листа. С поражението на доматите в ранните периоди, датите на цъфтежа се отлагат, произвеждат се по-малко плодове и със силна инфекция растенията умират.

На хребети зоната на заразяване може да бъде голяма, в оранжерии, оранжерии и тунели - местни лезии (отделни храсти).

Септория се проявява на листата на растенията, по-рядко инфекцията улавя стеблата и плодовете. Ако на плода се прояви бяло зацапване, растението се изважда от билото, върховете, заедно с корените и плодовете се унищожават. Заразените домати не могат да се консумират.

Мерки за борба с болестта по доматите

За да се предотврати появата на септориоза на обекта, първо се изисква съответствие с основните агротехнически методи.

 1. Доматите по билата се препоръчват да се мулчират с торф, хумус, косена трева. Мулчирането помага да се регулира нивото на влажността на почвата, като се предотвратява свръхвисването.
 2. Спазване на разстоянията между растенията при засаждане. Когато се сгъсти, се създават идеални условия за развитието на гъбичките.
 3. След поливането почвата трябва да се разхлаби, като се осигури достъп до кислород и се предотврати образуването на твърда кора.
 4. В градината, в оранжерията, растенията са вързани, като по този начин се предотвратява падането на храстите на земята. При влажно време спорите на гъбичките от почвата попадат върху листата и започват да се размножават бързо.
 5. Когато се открие повреден храст, той се изолира от други, с малко количество увреждания, болните листа се отстраняват внимателно и се пръскат с фунгицид.
 6. С висока степен на увреждане домат се изкопава и унищожава. Кацания с превантивна цел, напръскана с химически препарати.
Внимание!

Доматите от растения, които са били третирани с фунгицид, могат да се консумират не по-рано от 21-25 дни.

Биологични средства за лечение на септориоза домати

Septoria Leaf SpotВ тази група са представени лекарства, които действат върху инфекциозните агенти. Те се основават на щамове или бактерии на антагонистични гъби, които инхибират растежа на патогенната микрофлора, но в същото време безвредни за хората.

Planriz

В основата на бактериите са Pseudomonas fluorescens. Лекарството е ефективно срещу бяло петно, бактериози, гниене на стъблото и корените.

Използва се за третиране на семена, като превантивно лечение. Прилага се съгласно инструкциите, 0,5% разтвор се приготвя за домати, напръсква се на всеки 12-14 дни.

Fitosporin M

Агентът е на базата на бактерия Bacillus subtilis 26D, сено бацила, аеробна. Лекарството е системен фунгицид, който инхибира растежа на патогенни микроорганизми, повишава имунитета.

Използва се за накисване на семена, преработка на растения (пръскане), почва.

Alirin b

Активната съставка е бактерията Bacillus subtilis VIZR-10. Биологичен фунгицид, произведен в прахообразна форма, таблетки.

На домати, използвани в състава на разтвора за пръскане, за напояване.

Съвет!

Препоръчително е да се добави сапун (чипс, течен продукт) към разтвора за по-добра адхезия към листата.

Химични обработки за септориоза домати

обработванеВ случай на сериозно увреждане на разтоварванията са необходими химически препарати. Следните агенти са ефективни от фунгициди:

fundazol

Разреден във вода, пропорция: 5 g на 5 литра вода. Това лекарство е слабо разтворимо, така че се препоръчва първо да се вземе малко количество вода, да се разбърка в него, и след това да се добави към необходимия обем.

Revus

Използва се за пръскане, на храст - 20-40 мл. Разтворът се приготвя чрез смесване на 10 ml Revus в кофа с вода (10 литра).

Ordan

Лекарството се използва в началния стадий на заболяването, когато петна по листата са малки. Разредете разтвора: 25 г от лекарството се приема за пет литра вода. Такъв обем е достатъчен за пръскане на плевелни насаждения от домати.

Танос

По същия начин, доматите се третират с Tanos, като предварително се разреждат (6 g) в кофа с вода. Инструментът е бърз, периодът на защита е до две седмици.

Бордо

Използва се от гъбични инфекции, пръска домати преди цъфтежа. Разтвор: на литър вода се приема 1 g от лекарството.

Hom

HomВ основата на средствата - меден оксихлорид, унищожаване на клетките на инфекциозни агенти. Лекарството се използва като профилактично средство, както и в ранните стадии на заболяването. Елементите на лекарството не проникват в тъканите, а само върху повърхността се образува защитен филм.Патогенът не се използва за Homa, което позволява използването на инструмента многократно. Напръскайте на всеки 10-12 дни. Разтвор: 40 г от препарата се добавят в кофа с вода.

Kuproksat

Лекарството се основава на меден сулфат. В литър, разреден с 5 ml средства, пръскайте доматите всяка седмица.

Употребата на медикаменти, съдържащи мед, е показана както за превенция на гъбични инфекции, така и в ранните етапи. В допълнение към средствата на Hom и Kuproksat използвайте Bordeaux течност, лекарството Abiga-peak.

Мерки за превенция на септориоз върху домати

Благодарение на провеждането на прости процедури, е възможно да се осигури приземяване от инфекция.

 1. Съответствие със сеитбообращението на обекта.
 2. Своевременно отстраняване на растителни остатъци.
 3. Засаждане сортове и хибриди, устойчиви на бяло петно ​​(Хорив, Златно руно, Берил F1 и др.).
 4. Редовни инспекции на растенията с цел ранно откриване на болестта.
 5. Правилно поливане (по обем, честота).
 6. Придобиване на здрави разсад от домати.
 7. Задължителна предсеитбена обработка на семенния материал (дезинфекция, втвърдяване).

Създаване на оптимални условия за растеж на доматите, грижа и правилна грижа, превенция на болести - всичко това заедно ще позволи да се събере добра реколта от зеленчуци на мястото.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания