меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 8.08.2018

Sprout fly - чест посетител на доматите, как да се бие?

доматен вредител

Лошото покълване на семената може да бъде свързано не само с лошото качество на семената, но и с някои вредители, като например зародиша. Той принадлежи към реда на дипловите, яде семена и разсад от различни градински култури, включително домати.

Насекомото се среща почти на територията на Русия, Украйна, Беларус и Европа.

Описание на вредителите

Тялото на мухата има жълто-сив цвят, покрит с косми. Главата е голяма, очите са големи, антените са разположени на челото, те са отговорни за миризмата. Отличителна черта са трите кафяви ивици по корема. Насекомото има две двойки крила, предните, които използват за полет, а задните служат за балансиране. Тялото на възрастен индивид по дължина обикновено е от 3 до 6 мм.

Чифтосването се случва около средата на май. За снасяне на яйца, женската избира влажна почва. Яйцата на мухата на зародиша са удължени, бели, размерът им е около 0.6-1 mm. По едно време, жената е в състояние да положи от 50 до 60 яйца. След 2-10 дни се появяват ларвите на зародиша. При благоприятни за сезона условия насекомото може да донесе до 4 поколения.

Ларвите, които са родени, обикновено с дължина до 1 mm, тялото е прозрачно. Когато расте, то става бяло. Преди оцветяване ларвата става белезникава, дължината на тялото може да достигне 7 mm, а долната челюст е разположена в предния край на тялото. Насекомите са много ненаситни, се хранят с покълнали семена, някои насекоми. Ако храната не е достатъчна, за да яде миналогодишната растителност. Този етап на развитие на мухата може да отнеме от 10 до 40 дни. По-бързото отглеждане се извършва при топло време. Ларвите се къпят във влажна почва, на дълбочина 7-10 см, пашкулът е с твърда структура, оцветен е в кафяво-жълт цвят. Те зимуват в земята, на дълбочина 10-12 см, и с настъпването на топлина те излизат на повърхността.

Интересно!

Отличителна черта на мъжките зародишни мухи са косъмчевидните косми на задните крайници.

Първите признаци на появата на вредители на мястото ще бъдат лошата кълняемост на семената, слаби и безжизнени кълнове, както и наличието на микроби в близост до доматите. Ларвите са доста трудни за откриване, защото са в почвата.

нараняване

Възрастните не увреждат семената или кълновете, основната им жизненоважна функция е възпроизводството. Ларвите, които се хранят с различни градински култури, причиняват големи щети на растенията:

  • Solanaceae;
  • пъпеши;
  • бобови растения;

Те могат също да гризат корените на тревите, които се консумират от селскостопански животни, да проникнат в котиледоните и да повредят мястото на поява на зародиша, в клубените на ларвата да ядат кухини.

предотвратяване

За да се предотврати появата и разпространението на вредителите трябва да се следват няколко прости правила:

  • през есента напълно премахнете остатъците от растенията от градината, защото те могат да живеят вредители;
  • след прибиране на реколтата в градината е необходимо да се оре земя добре, ларвите на мухата на зародиша ще бъдат на повърхността и ще умрат;
  • органични вещества, като тор или хумус, се препоръчват да се прилагат само по време на дълбоко копаене, тъй като специфичният мирис на торове привлича вредители;
  • растат домати по разсада начин, силните разсад са в състояние да оцелеят при атака на насекоми;

Контрол на вредителите

Ларвите са много ненаситни, дори могат да преодолеят дълги разстояния в търсене на храна. Намирайки семена, те гризат котиледоните, такива зърна изобщо не растат или ще станат много слаби. Също така, повредените семена ще бъдат по-податливи на различни заболявания. Можете да се борите с вредители с помощта на биологични методи, както и с химически и народни средства.

Биологични методи

Ако на мястото се появиха вредители, на помощ ще дойдат естествените врагове на мухата. За да се намали броят на насекомите ще помогне aleohara бръмбари, както и земни бръмбари. Остава само да се намерят много врагове и да доведе до сайта.

Народни средства

Нанася се само с малък брой вредители или за профилактика. От ларвите на зародиша летят на домати, екстракт от тютюн е перфектен, лесно се подготвя:

съставки:

  • тютюн;
  • вода.

Подготовка и употреба:

400 грама тютюн се излива с гореща вода, течността се изтегля за два дни. След филтриране на инфузията през марля и разреден с вода 1: 1. Получената инфузия се разпръсква.

Съвет!

Ефективността на лечението ще се увеличи, ако 80 грама пране сапун се разтворят в инфузията.

химични агенти

При закупуване на семена, трябва да се обърне внимание на опаковката, по-добре е да изберете тези, които се лекуват с паразитни препарати. Но можете да го направите сами, първо семената се третират с брашно, а след това с инсектициди. Превъзходно доказано лекарство, наречено "Spark", е напълно безопасно за растенията, но разрушително за различните видове насекоми. Когато ядете мариновани семена, вредителят парализира и постепенно умира. Също така, "Искра" може да напръска разсад, за да приготви разтвор, една таблетка се разтваря в кофа с вода.

Важно е!

Някои градинари препоръчват да се въведат гранулирани инсектициди в почвата преди сеитба.

заключение

Издънките - опасен вредител, ларвите на насекомите могат да унищожат по-голямата част от културата. Повредените семена ще произведат слаби кълнове, естествено добивът на храста също ще бъде нисък. Борбата със зародиша трябва да започне незабавно, в противен случай населението ще се увеличи няколко пъти за кратък период от време.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания