меню

Препарати и торове 8.08.2018

Какво помага на трихополама как да засадят и как да се пръскат доматите

Преработка на домати трихопол

Доматите принадлежат към категорията зеленчукови култури, податливи на инфекции с различни инфекции. В арсенала на онези, които ги отглеждат, винаги има средство за борба с гъбичките и бактериите - това са индустриални химикали и се приготвят по популярни рецепти.

Сред тях трихополът е лекарствено средство, използвано за борба с вредителите в градината и растителните инфекции.

Химичен състав и ефект на лекарството

Trichopolum, metronidazole - имена на лекарства с активната съставка метронидазол, активни срещу голям брой едноклетъчни микроорганизми, които причиняват различни заболявания и бактерии. В допълнение към основното (активно) вещество, препаратът съдържа желатин, картофено нишесте, нишестен сироп и магнезиев стеарат.

Употребата на Trichopolum в борбата срещу инфекциите на градинските растения се основава на действието на метронидазол, водещо до смърт на инфекциозния агент.

Повечето заболявания на домати имат гъбична и бактериална природа: брашнеста мана, жлъчка, фузариум, кафяво и ъглово зацапване, Alternaria, антракноза, бяло, сухо, сиво гниене, затова Trichopol е ефективен при профилактиката и лечението на тези инфекции.

Помощ!

Цената на лекарството "Trichopol" и лекарството "Metronidazole" е различен - "Metronidazole" е много по-евтино, отколкото внос аналог.

Плюсове и минуси на Trichopolum

Както при всеки агент, съдържащ химикали, лекарството и неговите аналози имат своите предимства и недостатъци.

достойнство

 • достъпност;
 • добра производителност;
 • лекота на използване;
 • като част от него няма компоненти, опасни за здравето, а преработените плодове след измиване могат да се прилагат в храната.

недостатъци

 • не са включени в Държавния регистър на лекарствата, одобрени за употреба в растениевъдството;
 • честата употреба води до резистентност на бактериите към лекарството и когато те влизат в човешкото тяло, лечението на заболяването е значително по-трудно;
 • липса на изследвания върху ефектите на трихопол върху растителните организми.

Когато се използва лекарството

Възможно е да се прилагат средства с превантивна и медицинска цел. Лечението започва, когато се появят признаци на заболяването, и профилактиката се извършва на няколко етапа:

 • третиране на семена;
 • при бране на разсад от домати;
 • при засаждане на разсад в земята, т.е. в началото на летния период;
 • преди прибиране на реколтата (2 седмици).

Начини и правила за обработка

Лекарството се използва за приготвяне на разтвори, основаващи се на него, така че може да се използва за пръскане на цялото растение и за поливане на почвата.

Важно е!

Препоръчва се използването на трихопол не повече от 1 път на 10 дни.

В борбата срещу болестите на доматите най-често те използват повече от едно лекарство и ги редуват. Така че в случая с Трихопол - трябва да се използва заедно с други популярни методи. Това също е необходимо, така че да не възникне резистентност към активното вещество, ефективността не намалява.

За постигане на желания ефект се извършва лечение, като се спазват правилата:

 • най-доброто време е преди обяд или вечер (след залез слънце);
 • времето трябва да бъде без валежи и вятър;
 • обръщат специално внимание на долната част на храста поради неговата близост до почвата;
 • спазвайте препоръчителната доза, за да избегнете изгаряния на растението.

Варианти на използване на трихопол

Въз основа на трихопол (метронидазол) е възможно да се приготвят различни версии на разтвори и да се подобри неговото действие и да се премахне пристрастяването на растението към активното вещество, като се използват добавки.

Как да готвя:

 1. Рецепта номер 1 (класически) - таблетки (20 броя), натрошени в прах, разбърква се в малко количество вода и след това се разтваря в топла вода (10 л). След инфузия (20 минути) се прилага като пръскане.
 2. Рецепта номер 2 (със зелена боя) - в разтвор, приготвен по рецепта номер 1, добавете 1 флакон с брилянтно зелено, засилвайки ефекта на Trichopol. Напръскайте целия храст, опитвайки се да стигнете до дъното на листата.
 3. Рецепта № 3 (с йод) - за лечение използвайте предписание № 1 + 1 бутилка йод, за превенция пригответе разтвор от 10-15 таблетки и 10 литра вода и добавете 1 бутилка йод.
Съвет!

Приготвеният разтвор се използва само в прясно състояние, не се препоръчва да се съхранява.

Мерки за съхранение и сигурност

Trichopolum не се прилага за опасни химикали и употребата му не изисква спазване на специални мерки за безопасност.

Ефективността на активното вещество се поддържа в продължение на 5 години - при по-продължително съхранение няма смисъл да се използва.

Съвети и отзиви

Александър Иванович, Удмуртия

Трихопол започва да се прилага преди около 2 години. Phytophthora изтезава, реших да опитам нов инструмент за мен. През първата година той започнал да го използва, когато се появиха петна по листата. Разтворът се приготвя от 20 таблетки, пръска се веднъж седмично. Възможно беше да се спре разпространението, но в края на август всичко започна отново. Трябваше да събирам домати, за да спася културата. През втората година реших да опитам отново, прочетете за случаите на употреба. За превенция, той разпръсква разсад у дома и по-късно, след трансплантация, докато възрастните храсти се лекуват в средата на юли и началото на август. Фитофтора не беше, но времето не беше подходящо за нея. Така че, мисля, че е възможно да се използва трихопол от фитофтора, но в системата.

 

Евгения, Курган

През август фитофторията е обща с нас и предварително се подготвям за появата му - провеждам профилактика с трихопол. Първо направих разтвор само с хапчета, а после намерих рецепта, в която дозата е по-ниска, но трябва да добавите мляко. Сега използвам таблетки 2 пъти по-малко, но 1/3 от обема на разтвора е мляко. Прилага се за пръскане на разсад от домати и краставици.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Преработка на домати трихополПреработка на домати трихопол

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания