меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 14.08.2018

Колко лесно е да се премахнат плесенните листа върху доматите в оранжерия

Кладоспорията на домати

Листа плесен или, както го наричат ​​още, кафяви зацапвания, известни на агрономите като кладоспория, в преобладаващата част от случаите засягат доматите, отглеждани в оранжерията. Дори в ситуации на продължителни дъждовни периоди, растенията в открито поле обикновено са защитени с недостатъчни температури, за да активират причинителя на болестта при такова време.

На закрито, където условията могат да бъдат перфектни, болестта не само може да намали обема на културата, но и да доведе до унищожаване на храстите.

Причини за образуването на плесен

Заболяването причинява гъбичката Cladosporium fulvum Cooke. В спящото състояние (конидии), гъбичката може да запази способността си да се развива почти година, без да я загуби или в резултат на излагане на ниски температури, или след дълъг престой в суха среда. Патогенът презимува безопасно в земята, дори ако градинското легло е изчистено от растителни остатъци и се връща в доматите следващия сезон.

Съвет!

Конидиите на гъбичките заразяват почвата на дълбочина не повече от 10 см, така че в случай на заболяване, след прибиране на реколтата, се препоръчва този слой почва да се замени в оранжерията.

Гъбите могат да проникнат в затворената земя с вода, въздух, работни инструменти и дрехи. Веднъж в благоприятна среда, конидиите на гъбичките, които падат върху растенията, включително плевелите, започват да покълват.

Влажността е от решаващо значение за патогенния патоген. За да активирате конидии, този показател трябва да бъде над 80% (оптималното ниво е 90-95%). При подходяща температура (в рамките на + 22 ... + 25 ° C), гъбичката започва да се разпространява бързо чрез засаждане на домати.

Като правило, гъбичките заразяват отслабени растения, често спусъка за болестта на доматите в оранжерията се превръща в стреса, изпитван от тях поради остър скок на температурата (с неправилна вентилация, поливане със студена вода).

Симптоми на кладоспориоза

Признаците на болестта в доматите често стават забележим градинар на етапа на цъфтежа и образуването на яйчниците. Първият симптом - светлозелени петна по листата - се появява по време на начина на размножаване. Постепенно, петна стават жълти на цвят, започват да се открояват на зелен фон, а на гърба на листа в съответните области се образува сива патина. С течение на времето плаката става по-плътна, кадифена на допир, цветът му се променя в посока на кафяво-кафяв оттенък.

Засегнатите листа се деформират, пожълтяват и изсъхват. Растението, което губи покритието на листата, отслабва и изнемогва поради нарушаването на процесите на фотосинтеза и съответно храненето на нейните клетки. Дори ако болния храст не умира, той няма да може да отглежда пълноценна култура - плодовете ще бъдат малки, макар и подходящи за храна. Обикновено гъбичката засяга само листата, но може да се разпространи до цветя и яйчници.

 

Лечение на плесен

Кладоспориозата е едно от тези заболявания, при които е изключително важно да започне лечението възможно най-рано. Ако е възможно да се открие лезия и да се предприеме действие на етап, когато петна по листата започват да придобиват жълтеникав цвят, реколтата обикновено се запазва без загуба.

химични агенти

Обработка на фунгициди - най-надеждният начин за борба с кафявото петно ​​от домати.В по-късните етапи на развитието на болестта, само химикали могат да спасят реколтата и самите растения. Преработката е разрешена да се извърши не по-късно от 3 седмици преди изваждането на плодовете от храстите.

Препоръчва се употребата на лекарства срещу листата:

подготовка Обем на веществото на 10 литра вода Консумация на готовия разтвор на 1 хектар
"лъскане" 41 g 6 l
"Абига връх" 50 g 10 l
"Zineb" 40 g 6-8 л
"Quadris" 6 ml 10 l
"Браво" 60 ml 4-6 л
"PolyChim" 30 g 10 l
"HOM" 40 g 10л

 

Пръскането трябва да се повтори след 10-15 дни.

Народни средства

В ранните етапи на развитието на болестта, използването на народни средства може да бъде достатъчно, за да потисне активността на гъбичките, въпреки че съществува риск лечението да не помогне. Фолк лекарства могат да направят ефективна превенция на листа плесен за растения в оранжерии, където гъбички се появи в миналото сезони.

 • Йод. За да приготвите разтвора, добавете 40 капки йод в кофа с вода и разбъркайте. С разтвор на йод можете не само да напръскате храстите, но и да поливате почвата. Течността трябва да проникне на дълбочина най-малко 10 cm.
Препоръка!

Не трябва да се използва популярна рецепта с йод и калиев хлорид за напояване на домати, засегнати от кладоспорията, тъй като културата не понася хлор. Но инструментът може да се използва за третиране на почвата през есента срещу гъбичките, при условие че подслонът е отстранен през зимата (хлорът е по-бърз, отколкото калият се отмива от валежите, следователно калиев хлорид в този случай ще действа като тор). За приготвяне на агента, 10 g калиев хлорид трябва да се добавят към 10 литра йоден разтвор.

 • Млечни продукти. Както нормалното, така и киселото мляко са подходящи за пръскане, суроватката е най-ефективна срещу кафяво петно. 1 част от продукта трябва да се разреди с 10 литра вода. За да се подобри ефекта на млякото, добавете 30 капки йод към разтвора.
 • Калиев перманганат. Бушът се пръска и напоява почвата на градината с леко розов разтвор на калиев перманганат.
 • Аш. 300 г пепел трябва да се варят в 3 литра вода в продължение на 20 минути, след което се добавят 7 литра вода и се оставя да се влива в продължение на 3 дни. Средства е възможно да се полива почвата и храстови спрей. Препоръчително е да добавите малко сапун към разпръскващата течност (този разтвор е по-добре да се съхранява на листата и стъблата на растенията). Поливането с пепелния разтвор е максимално ефективно, ако се редуват с поливане с калиев перманганат (напояването се извършва веднъж на всеки 7 дни, всеки от продуктите се използва веднъж на всеки 2 седмици).

селскостопанска техника

Ако заболяването се прояви по време на зреенето на плодовете, когато не се препоръчва лечение с химически фунгициди, остава да го спрем, като спрем активността на гъбичките, като създадем за тях неблагоприятни условия. С помощта на агротехнически техники се оказва влияние върху гъбичките, което успоредно с всяко третиране на храстите ще увеличи шансовете за успех на лечението.

Ефективни дейности:

 1. Намалете влажността на въздуха до 60-65%. Влажност под 70% възпрепятства развитието на колония от гъбички върху растенията, докато доматите са удобни при такива условия.
 2. Повишаване на температурата в оранжерията над 25 ° C. Но не повече от 30 ° C, в противен случай ще повлияе на качеството на образуването на яйчниците в доматите и вкуса на плодовете.
 3. Спрете по време на поливане. Той също така ще спре разпространението на гъбичките.
 4. Борба с плевелите. Гъбата е в състояние да се развива върху плевелите, изпотяване на доматите.
 5. Отстранете засегнатите листа. Тъй като конидиите са много леки, когато листата са откъснати, те са разпръснати във въздуха, уреждайки се на други части на растението. За да не се насърчава разпространението на гъбичките, първо трябва да поставите болния лист в найлонова торбичка и внимателно да отрежете храста с нож. Всички отстранени биоматериали (болни листа, плевели) трябва да се изгорят.

Превенция на заболяванията

Мерките за предотвратяване на плесенната листа трябва да се разделят на 2 групи: предотвратяване на първата поява и предотвратяване на връщането на болестта.

Мерките от първата група са общи за предотвратяване появата на гъбични заболявания и редица вредители в оранжерията:

 • След прибиране на реколтата, трябва незабавно да се отстранят върховете, плевелите, останалите плодове и други растителни остатъци от леглата.
 • През есента е необходимо да се извърши дълбоко копаене на почвата. Препоръчително е процедурата да се повтори през пролетта.
 • Засаждане на разсад в оранжерия, поддържане на разстояние от 30 см между храстите. Когато засаждането е гъсто, болестта се разпространява по-бързо от едно растение към друго.
 • Редовно проветрявайте оранжерията, предотвратявайки прекомерното увеличаване на влажността.
Съвет!

Намаляването на влажността в оранжерията ще помогне за мулчиране на приземяването с торф.

 • Не допускайте излишната влага в почвата, контролирайки поливането.

Ако гъбичката вече е маркирана на доматите в оранжерията, независимо от успеха на провежданото лечение, трябва да се вземат мерки за защита на оранжерията и засаждане в нея от кладоспори в новия сезон. Рядко е възможно напълно да се премахне гъбичката от първия път, но при правилна експозиция е възможно най-малкото да се потисне събуждането на конидии.

В този случай е необходимо:

 1. Дезинфекцирайте оранжерията. Едно от любимите места за зимуване на гъбичките е дървена рамка. Третирането с формалин (200 cm3 от 40% вещество на кофа вода) и фумигацията със сяра (40-50 g на 1m3) ще бъдат ефективни.
 2. Извършване на предварителна обработка на семената. За борба с листа плесен е подходящ "Thiram" или "Fentiuram".
 3. Доматите се третират с разтвор на меден оксихлорид (0,4%) или смес от Бордо (1%) по време на активния вегетационен период. След това на всеки 10-15 дни пръскане инфузия на чесън или антибиотик "Trichopol" (1 таблетка на литър вода).
 4. Вода доматите в началото на вегетационния период с разтвор на лекарството Metronidazole (разтваря се 15 таблетки в 1 литър вода).
 5. За прекарване на сезона 3 преработка на домати с антимикробния агент Furacilin (1 таблетка на 1 литър).
 6. Добре се противопоставя на болестни лекарства, съдържащи бактерии, които се хранят с гъбички. През целия вегетационен период, включително сезона на плодните насаждения, заслужава да се третира засаждането (като се вземат предвид прекъсванията, посочени в инструкциите) с фитоспорин-М, фитолавин 300, псевдобактерин-2 и интеграл.

В случай, че гъбичката не може да бъде победена, остава да се избере разнообразие от домати за отглеждане, които не са чувствителни към или проявяват висока устойчивост към заболяването:

 • Адмиралтейството;
 • градинар;
 • Черно калене;
 • деликатес;
 • Небесна наслада;
 • гигант;
 • Червена стрелка;
 • Черешово червено.

Сред хибриди може да се намери по-устойчив на кладоспориоза:

 • Нашата Маша;
 • любим;
 • Розов рай;
 • енергия;
 • Титаник;
 • Кентавър;
 • Кострома;
 • Torbay;
 • Червена комета;
 • Министър-председател;
 • фунт;
 • Виктория;
 • Маргарита;
 • Torbay;
 • Фламинго;
 • Vitador;
 • Малик;
 • Евпатор;
 • октопод;
 • Donna Rosa;
 • North Express;
 • Бизнес дама.

Гъбата, която причинява плесенни листа с големи затруднения, се отстранява от оранжерията и може да се напомни дори след няколко години. Ето защо, в случай на поява на болестта, се препоръчва да се премине към отглеждане на устойчиви сортове. Също така, не забравяйте за дезинфекция на дрехи и градински инструменти, така че да не се разпространява болестта на растения в други оранжерии.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 4,50 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания