меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 14.08.2018

Acrobat ще помогне в борбата срещу доматите

черни домати

За борба с болестите на доматите - Alternaria, бича, се препоръчва да се използва лекарството от системно действие Acrobat MC. Приложението е предназначено за профилактика, както и за лечение на домати в ранните стадии на инфекцията.

Характеристики на лекарството

Съставът на фондовете - две основни активни съставки:

 • манкоцеб;
 • диметофора.

Първият компонент се отнася до контактните вещества на фунгицидната активност, които забавят образуването на гъбични спори. Диметоморфът е част от групата на системните фунгицидни лекарства, има специфична активност срещу късните бледи. Благодарение на тази комбинация е възможно да се постигне разрушаване на патогени на повърхността на растенията, в тъканите.

Acrobat MC се произвежда в гранули, опаковани в опаковки, обеми:

 • 20 грама;
 • 1 kg;
 • 10 кг.

Третира лекарствата от 2-ри клас на опасност, нетоксични за медените насекоми. При спазване на дозировките и правилата за работа Acrobat MC не е опасен за микроорганизми и земни червеи, които живеят в почвата.

уговорена среща

Показано е, че фунгицидът се използва като превенция на късната болест, алтернатива на доматите, както и в ранните стадии на инфекцията. В допълнение към доматите, Acrobat успешно се използва за преработка на картофи, грозде, краставици, лук.

Има местни и системни ефекти на средствата, унищожаването на патогени вътре в растителните тъкани, външно (на повърхността).

Лекарството лекува съществуващата инфекция, блокира образуването на нови спори и мицел. Защитата (при спазване на дозите и времето на употреба) продължава до 14-16 дни. Не е отбелязана резистентност на патогените към Acrobat MC.

Предимства и недостатъци

Комбинацията от две активни съставки в правилната пропорция осигурява висок резултат от прилагането на Acrobat MC върху доматите.

предимства:

 • бързо действие (унищожаване на патогени за един ден);
 • възможността за едновременна профилактика на инфекции, лечение на засегнатите растения, блокиране на появата на нов мицел;
 • системни ефекти (на повърхността, вътре в тъканите);
 • ефекти върху мицела, които са настъпили през лятото и зимата;
 • дълъг, до две седмици, периодът на защита;
 • комбинация с други лекарства, така че Acrobat MC се използва в резервоарни смеси;
 • Няма ограничения за употреба на продукта в близост до водни басейни
 • лекота на употреба на лекарството;
 • разумна цена;
 • няма токсичност за растения, животни, хора.
Важно е!

Необходимо е да се спазват условията за третиране на растенията с препарат, като се поддържа необходимия брой дни преди прибиране на реколтата.

"Предимствата" включват способността за получаване на екологично чисти продукти, тъй като лекарството не се натрупва в почвата, бързо се разлага в растителните тъкани. Липсва зависимостта от патогени към лекарството.

Нямаше очевидни недостатъци в продукта на Acrobat MC.

Инструкции за използване на Acrobat MC

Когато фунгицидът се разтвори във вода, започват процесите на синтез на нови съединения, засягащи ензимните системи на патогенни гъби. Съгласно инструкциите, лекарството се разрежда непосредствено преди употреба:

 • вземете 5 литра вода;
 • добавят се 20 грама гранули на лекарството;
 • Разбъркайте добре до пълно разтваряне.

Доматите се напръскват върху листата с приготвения разтвор.Обемът от пет литра е достатъчен за обработка на площадките от 100 квадратни метра.

Време за обработка:

 • при продължителни дъждове, при влажно време, когато има висок риск от заразяване в оранжерии с домати, те извършват превантивно лечение;
 • след 14-16 дни се препоръчва отново да се обработват доматите;
 • Медицинското пръскане се извършва, когато симптомите на късната болест се появят на доматите или картофите, отглеждани в близост до оранжерията.

В доматите в оранжерия времето за пръскане се появява след около 4-5 дни, а за растенията на открито, периодът се простира до 30-40 дни. Трябва да се отбележи, че след последното пръскане не трябва да минава по-малко от 30 дни, преди да се вземе плода.

Работата се извършваше на ясен и безветрен ден, опитвайки се да разпредели равномерно доматите. При обработка в дъждовно време, ефективността се намалява, тъй като разтворът бързо се отмива от листата на доматите.

Мерки за сигурност при работа с лекарството

Въпреки ниския клас токсичност, Acrobat MC е химически наркотик, когато се работи, при което се изисква спазване на правилата за безопасност.

 1. За приготвяне на работния състав се използва специална чиния (препоръчва се неметални контейнери).
 2. При пръскане те носят защита: респиратор, очила, гащеризони, носят ръкавици.
 3. Не позволявайте по време на лечение на легла и оранжерии на малки деца, животни.
 4. След пръскане на ръцете лицето се измива със сапун.

Не допускайте проникване на средства по кожата, вътре в човешкото тяло. Няма антидот от лекарството, поради което в случай на непредвидена ситуация е необходимо:

 • измийте кожата с много чиста вода;
 • контролират състоянието на кожата, за да се избегнат алергии;
 • ако се погълне, пийте много вода, вземете таблетка от адсорбент (активен въглен) и незабавно потърсете медицинска помощ.

За съхраняване на средствата се изисква на места, недостъпни за деца, животни.

Съвет!

 Полезни свойства на лекарството се поддържат при температури до + 32-35 градуса.

На опаковката на лекарството Acrobat MC е посочена датата на изтичане. След употреба, както и след изтичане на срока на годност на продукта, се изхвърлят празни опаковки или с остатъци от гранули.

Правилната и правилна употреба на лекарството Acrobat MC ще избегне появата на опасни инфекции в оранжериите с домати, запази реколтата, опрости грижите за градинските култури.

Отзиви градинари

Иван, Московска област

Всяка година в оранжерията има проблем с болестта. На пазара в отдела, продавачът посъветва Acrobat MC, реши да вземе. Напръсканите домати вече са засегнати от болестта, въпреки че инструкциите трябва да са в ранен стадий. Но лекарството помогна, на първо място, болестта не отиде по-далеч, и второ, доматите продължиха да плетат плодове. Продължава един месец (напръскан в края на юли), в началото на септември, всички събрани плодове, там са червени, и всички зелени са били отстранени. Нямаше петна, те се съхраняваха почти месец, докато постепенно всички се навиваха в кутии и ядеха в салати. Много доволен от лекарството.

 

Ирина, Вологда

Acrobat MC е прочел за подготовката срещу фитофтора в градински вестник. Много го похвали, така че реших да опитам. Така че аз все още едва го намерих в продажба, така че аз препоръчвам закупуване предварително. Пръсках картофи, обработвах всички домати, растат на улицата. Фитофтора не беше, макар че може би времето не беше дъждовно. Но преди мен, ако картофите са нормални, то тогава доматите със сигурност ще се разболеят, а тук - всички красавици се изправиха до първия студ и не станаха черни.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания