меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 13.08.2018

Какво е доматен антракоза и как да го излекува в оранжерия

плодови домати с антракноз

Много градински и градинарски култури са уязвими към антракноза, но най-често заболяването засяга доматите. В повечето случаи заболяването се проявява до края на лятото, през периода на плодните и може да причини голяма загуба на култура.

Прояви на антракноза в домати

Доматите се характеризират с поражение на плодове, корени и коренова яка чрез антракноза, но болестта може да се появи на всички части на растението.

 1. Плодове. Антракнозното увреждане на плодовете е асимптоматично до момента на узряване на зеленчуците. На повърхността на зрели домати се образуват кръгли, подобно на "депресирани" петна, които първоначално не се различават по цвят от кожата. С течение на времето увредените области растат и потъмняват, като стават почти черни на цвят. В централната част на мястото се образува област от жълто-кафяв цвят с голям брой тъмни петна. Тъканите на плодовете в тези области се омекотяват и гният, пулпата придобива горчив вкус. Яжте засегнати зеленчуци в храната е невъзможно.
 2. Коренна система В началото на заболяването върху корените се появяват кафяво-кафяви, люспести участъци. Тъканите в засегнатите области започват да се омекотяват, като постепенно процесът покрива целия корен, така че растението може да бъде извадено от почвата без усилие чрез издърпване на стъблото. Засегнатите растения проявяват симптоми, характерни за увреждане на корените - инхибиране на растежа, отслабване, усукване, пожълтяване и увяхване на листа, отпадане на цветя и яйчници, слаб растеж на плодовете. Ако храстът не се лекува, той умира.
 3. Листа и стъбла. На долните листа се появяват стъбло и издънки на домати, постепенно увеличаващи се по размер, червеникаво-кафяви петна с тъмна или жълта граница по ръба. По листата по правило се образуват едновременно няколко увредени участъка, които, нараствайки, се сливат, в резултат на което листът изсъхва. Тъй като петна растат, те потъмняват и се задълбочават, гниещи, областите на стъблата и леторастите около тях стават кафяво-кафяви или пурпурни. В резултат на поражението на стъблото, движението на соковете над растението става трудно. Дори и да няма инфекция на плода, болните храсти не могат да дадат добра реколта.
Важно е!

Ако на зрелите плодове на доматите се появиха признаци на антракноз, това означава, че незрелите зеленчуци на храста също са заразени. Но подложени на системно третиране на засаждане, културата все още може да бъде спасена.

Причини за възникване на антракноза

Заболяването причинява гъбичките Colletotrichum coccodes. Заболяването може да не се появи дълго време, дори ако растенията вече са заразени. Импулсът към активното развитие на антракноза е отслабването на доматите поради нарушения в поддръжката, механични увреждания на храстите, липса на хранене, предимно дефицит на фосфор и калий, отглеждане на кисели почви.

Най-благоприятни условия за гъбата са високата влажност на въздуха (85-95%) и температурата около + 20 ... + 25 ° С. Това прави доматите в оранжерията особено уязвими към болести. Патогенът може да влезе в оранжерията заедно с почвата, тор, вода, въздух по време на вентилация, насекоми. Семена от домати могат да бъдат заразени с антракноза.

Гъбата презимува в латентна форма (склероция) в почвата или върху растителни остатъци.Много култури - пипер, патладжани, картофи, краставици, боб, ягоди, малини, цариградско грозде, касис, грозде, череши, дини и пъпеши - са обект на антракнозна болест. Носителите на гъбичките могат да бъдат не само култивирани растения, но и плевели.

Методи за лечение

Първият терапевтичен ефект, който трябва да бъде подложен на болни домати, е да се отстранят засегнатите части от растенията. Под тях трябва да бъдат изкопани храсти, засегнати от антракноз до голяма степен. След това е необходимо да се лекуват както заболелите, така и все още здрави доматени храсти с противогъбични средства поне 2-3 пъти.

Процедурата за третиране на почвата трябва да се извърши след прибиране на реколтата (целият участък в оранжерията, независимо от разпространението на болестта), и също така да се дезинфекцира проектът на самия навес. За да се унищожи гъбата в почвата, препоръчва се тя да се лекува с препарата "Тиовит Джет". Необходимо е да се разреждат 100 g от продукта в 3 литра вода и разтворът да се пръска с пръст. Този обем е достатъчен за площ от 10м2. За дезинфекция оранжерии подходящо белина в размер на 200 грама на веществото в кофа с вода.

Лечение по време на узряване

Както при други гъбични заболявания, лечението на растения с фунгициди е ефективно срещу антракноза. Тъй като лезията върху плодовете на доматите се открива само по време на периода на плодност, не всички химически агенти са подходящи за пръскане.

През този период се препоръчва употребата на наркотици:

 1. Tiovit Jet. Свържете се с фунгицида (т.е. не прониква в растителната тъкан), активната съставка е сяра. След преработка реколтата се разрешава за един ден. За пръскане на сто легла от домати, 50 грама продукт трябва да се разреди в кофа с вода.
 2. Колоидна сяра. Аналогът на лекарството "Tiovit Jet" се използва по същия начин, но по-малко ефективен поради по-краткия период, през който продуктът се съхранява върху растенията и съответно действа върху гъбичките.
 3. "Quadris". Системни фунгициди, но с кратък период на елиминиране на токсични вещества от тъканите на плода. Доматите могат да се събират 5 дни след обработката. За пръскане на 1 тъкан трябва да се разтворят 6 мл от лекарството в 10 литра вода.
Внимание!

Лечението с препарати, съдържащи сяра, трябва да се извършва стриктно на сухо листче. Нанесете не по-рано от 2 седмици след пръскане с продукти на маслена основа.

Едно химично третиране няма да бъде достатъчно, едно от тези средства (или редуващи се) трябва да се обработват домати три пъти с интервал от 2 седмици.

Ефективни народни средства за антракнозни домати не съществуват, но има безопасна алтернатива на химичните фунгициди - биологични продукти, които могат да се използват във всяка фаза от развитието на растенията. Тези средства няма да могат да излекуват засегнатите храсти, но ще предотвратят разпространението на болестта чрез засаждане.

Срещу бактериални препарати за употреба на антракноз:

 1. "Gamair". За обработка на домати трябва да се разтворят 10 таблетки в 10 литра вода. При пръскане разтворът трябва постоянно да се разбърква.
 2. "Alirin-B." Не се използва от антракноза като самостоятелно действащ агент, но значително повишава ефекта на „Гамаир”, ако смесвате тези лекарства. За приготвяне на сместа и двата продукта се разреждат с малък обем вода отделно един от друг, след което течностите се изцеждат в един контейнер и се разреждат с вода, довеждайки до желаната концентрация.
 3. "Fitosporin-М". Лекарството се разрежда в зависимост от формата на агента (посочено в инструкциите), но винаги в топла вода, така че бактериите могат да бъдат активирани, но не по-горещи от 35 ° C, в противен случай полезните микроорганизми ще умрат. За да се събудят бактерии, приготвеният разтвор трябва да се остави да остане под капака поне 2 часа.

Обработка в началото на вегетационния период

Ако увреждането на корените или зелената част на растенията е открито преди фазата на формиране на плодовете, списъкът на фунгицидите, който може да се използва, е много по-широк.

Най-ефективните анти-антраконни лекарства:

 

 • "лъскане".Свържете се с фунгицида от органичен произход. Обработка на домати може да се извършва преди първите яйчници на храстите с интервали от 20 дни, не повече от 3 пъти на сезон. За пръскане на 1 тъкан, 25 g от веществото трябва да се разреди в 6 литра вода.
 • Ридомил Злато. Фунгицидът за контакт със системата осигурява цялостна защита на растението. Пръскането на домати може да се извърши в началната фаза на вегетационния период и по време на пъпките, но не повече от 3 пъти. За лечение на стотици легла се изисква 25 г от веществото, разредено с 5 литра вода.
 • "Revus Top". Препоръчително е да се използва за лечение на домати по време на периода на цъфтеж, лекарството е особено ефективно след употребата на "Ridomil Gold" (в по-ранната фаза). Допускат се общо 3 третирания на домати, като разходът на 100м2 е 6 мл продукт на 5 литра вода.
 • "Скоро". Системно лекарство с дългосрочна защита. Получава се от растителна тъкан в продължение на 2 седмици. За преработка на 1 сто квадратчета домати е необходимо да се разредят 2 ml от препарата в 5 литра вода. Не повече от 3 спрея по време на вегетацията.
 • Бордо флуид. Обработката може да се извърши преди образуването на яйчниците, не повече от 3 пъти с почивка от 10-15 дни. За пръскане на домати използвайте 1% разтвор на средства, консумацията на тъкани е 5-10 литра.
 • Мед от хлороксид. Не е желателно да се използва по време на цъфтежа, разрешена е обработката между цъфтежа на първата и втората четки, последното приложение е не по-късно от 20 дни преди да бъдат събрани плодовете. Допуска се 3-5 процедури с почивки от 10-14 дни. В 10 литра разтвор (обем за 1 сто) е необходимо да се разтворят 40 g от веществото.

предотвратяване

Превантивните мерки срещу антракноза, като правило, показват добри резултати. За предотвратяване на заболявания с използване на агротехнически техники и обработка на семена и растения.

Съвет!

Струва си да се обърне внимание на сортовете домати, които са устойчиви на антракноза - "оникс", "шелф F1", "полиус", "дълъг F1", "живот F1".

Основните правила на агротехнологията в оранжерията срещу антракноза:

 1. Не допускайте прекомерна влажност на почвата.
 2. Не прибягвайте до напояване чрез поръсване.
 3. За да се извърши разхлабване след всяко поливане.
 4. Редовно почиствайте леглата от плевелите.
 5. Контролирайте влажността на въздуха в оранжерията (проветряване).
 6. Завържете храстите на доматите.

За да се предотврати появата на антракон, се препоръчват превантивни лечения:

 1. Накисване на семената преди сеитба в разтвор на фунгицида. В този случай продуктите "Immunocytofit" и "Agat-25" са ефективни.
 2. Пръскане на разсад на етапа на 2 листа с препарат "Агат-25".
 3. Поливане дупки в деня преди засаждане в оранжерията с 1% разтвор на меден сулфат (1 литър на ямка).
 4. Обработка на домати преди цъфтеж с биологични продукти и химични средства като "Полирам", "Квадрис", "Строб", меден оксихлорид, бордоска течност, меден сулфат.

Антракнозът е особено неприятен, защото често се появява в периода, когато започва реколтата, когато градинарят е завързал ръцете си. Въпреки безусловната вреда на химичните агенти, сравнявайки рисковете от такова третиране в началото на вегетационния период и по време на плодните домати, е необходимо да се признае подходящото превантивно лечение в ранния период на развитие на растенията.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания