меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 17.08.2018

Тези болести на доматите ще помогнат да се победи медният оксихлорид.

домати

Срещу гъбични заболявания се използват специални препарати, наречени фунгициди. Най-популярният и ефективен от тях е меден оксихлорид (HOM). Използва се на много култури, включително доматите, отглеждани в оранжерии и градински легла. По време на вегетацията на доматите, те трябва да бъдат защитени от редица общи и опасни заболявания, включително антракноза и болест. Как да направите това с помощта на XOM, прочетете в тази статия.

Състав и предназначение

Вътрешната промишленост произвежда меден оксихлорид под формата на зелен прах, опакован в найлонови торби. За населението се предлагат опаковки от 20 и 40 грама, а за големите селскостопански предприятия фунгицидът се опакова в картонени кутии с капацитет 10 или 15 кг.

Лекарството се състои от 90% меден оксихлорид, а останалите 10% са пълнители. Първи на листа плочи от домати, означава в разредена форма, създава покритие от тънък филм. Поради това причинителите на гъбична инфекция не могат да проникнат в растителната тъкан.

HOM се практикува от земеделските производители за защита на овощни и плодови култури от болести на гъбични свойства:

 • късна фибри и антракноза при доматени и картофени храсти;
 • пухкава мана по краставици и лук;
 • струпясване на плодови култури;
 • мана по грозде;
 • ръжда и различни места.

HOM е добър аналог на бордоската смес, но за разлика от него се разрежда с вода и веднага се използва по предназначение. Но Бордоската смес трябва да се подготви дълго време по определен алгоритъм. Ако продължите да сравнявате тези две лекарства, тогава по справедливост трябва да се отбележи, че XOM е по-лошо от сместа от Бордо, фиксирана е на листата и може да се отмие по време на първия дъжд.

Важно е!

За да се постигне по-добро фиксиране на разтвора върху листата, към него трябва да се добави мляко в размер на 1% от обема.

По-рано, дълго време, XOM беше най-използваният агент срещу гъбичките. Гъбичните форми се страхуват много от ефектите на медта, което обяснява ефективността и популярността на мед-съдържащите съединения, включително медния оксихлорид.

Органичните фунгициди, които също са много ефективни, сега са широко използвани. Ето защо, HOM не е единственото добро лекарство срещу гъбичките.

Предимства и недостатъци на приложението

HOM не случайно придоби толкова голяма популярност сред земеделските производители. Предимствата на фунгицида са следните:

 • лекарството е много ефективно срещу много гъбични инфекции в различни култури, включително домати в борбата срещу антракноза и късна фитостат;
 • РПМ показа, че е отлична превантивна мярка срещу гъби при доматите;
 • когато се прилага разтвор на меден оксихлорид върху листата на доматите, лекарството започва да действа незабавно;
 • средство показва висока ефективност при всякакви условия, без да причинява привикване към причинителите на инфекция;
 • фунгицид екологично безопасен, не се натрупва в плодовете на доматите;
 • цената на лекарството е ниска, а опаковката е много удобна;
 • при отглеждането на средства с вода не се изисква голяма работа и знания, всичко е подробно описано в инструкцията;
 • XOM е съвместим с много торове, регулатори на растежа и пестициди, включително тези, използвани при отглеждането на домати;
 • XOM фунгицид е лесно достъпен, той винаги може да бъде закупен в магазина.

Както при всеки агент, медният оксихлорид също има някои недостатъци. Сред минусите на лекарството може да се отбележи следното:

 • фунгицидът не е много здраво фиксиран на повърхността на листата;
 • инструментът губи своята ефективност, когато обработката се извършва при температура плюс 30 градуса и повече;
 • HOM, в резервоарни смеси за обработка с листа, не може да се комбинира с вещества с алкална реакция, например с вар или инсектицид Актара.

Показания за употреба - от какви болести помагат

Началото зеленчукопроизводителите се интересуват от това как работи лекарството, като се на листата на доматите, какъв е неговият механизъм на действие. Веднага след третирането медният оксихлорид прониква в клетъчните мембрани на гъбични организми, които причиняват такива заболявания при доматите, като:

 • късна болест;
 • антракноза;
 • петно.

Прониквайки вътре в патогена, медният оксихлорид неутрализира патогена, който впоследствие умира.

Важно е!

Тъй като патогените на гъбични заболявания не са в състояние да свикнат с този фунгицид, той може да се използва непрекъснато, без да се редува с други лекарства срещу гъбички. HOM винаги дава 100% резултат.

Характеристика на медния оксихлорид е, че като имат способността лесно да проникват през мембраните на вредните микроорганизми, компонентите на препарата не проникват в клетъчните структури на домата. Целият процес се осъществява на повърхността на вегетативната маса на доматите. Фунгицидът не се натрупва в почвата, защото шест месеца по-късно, след нанасянето, той се разпада на безопасни компоненти.

С помощта на меден оксихлорид, доматените растения също могат да бъдат излекувани от тези гъбични заболявания, но само когато болестта е в началния стадий и патогенните гъбички все още не са преминали към спорообразуване. Ако времето е загубено и болестта е имала време да се развие, тогава е по-добре да се използват по-ефективни фунгицидни средства.

Важно е!

Прилагайте лекарството върху домати, което е позволено във всяка фаза на културата.

Как да подготвим и приложим инструмента

Медът хлороксид е предназначен за листна обработка на домати. За да извършите операцията, трябва да изберете подходящ ден, така че да няма вятър и дъжд. Операцията се извършва качествено, до пълното овлажняване на всички листа на културата.

Как да се разрежда лекарството

Развъдните фондове са в съответствие със следните правила:

 • малко количество вода от чешмата трябва да се съхранява в продължение на 10 часа, така че остатъците от хлор да се изпарят с него и те се дезинфекцират;
 • Налейте 40 g прах от меден оксихлорид в утаен вода;
 • смесете добре състава, като осигурите разтварянето на съставката;
 • Добавете вода до 10 литра и разбъркайте отново.

Полученият разтвор ще бъде достатъчен за обработка на листата на доматите на сто квадрат. Работният разтвор трябва да се използва по предназначение в деня на приготвяне.

Важно е!

При разреждане на продукт е неприемливо да се използват метални контейнери. Хлоридната мед реагира с металната повърхност на продукта и води до неговата корозия.

Разпръскването на домати с фунгицида XOM се допуска до 4 пъти по време на топлия сезон. Лечението може да се дублира на всеки 5 дни. Оптималното време за пръскане е вечер, тъй като сутрешната роса също може да измие продукта от листата на домат.

Схема и доза

Медът хлороксид показва не само фунгицидна активност. На някои растения, които имат тънки и пропускливи мембрани, XOM може да потисне отделните патогени на бактериални заболявания. Схемата на лекарството трябва да има следната форма:

 • медицинско лечение се извършва веднага след откриването на симптоми на заболяването;
 • първото лечение за профилактика се извършва не по-рано от една седмица преди засаждането на разсад от домати;
 • всяко последващо пръскане със същия препарат се извършва на седмични интервали;
 • с появата на пъпките на доматите, пръскането временно спира и се обръща отново към тях след формата на яйчниците;
 • лечебните процедури в цъфтящата фаза са допустими само в изключителни случаи и само вечер;
 • Крайното третиране с този фунгицид се извършва 7 дни преди събирането на плодовете на доматите.
Важно е!

Ако миналата година доматите в градината ви не страдат от гъбични заболявания, тогава HOM за превантивно лечение не може да се използва, а да се използват превантивни биологични продукти. Въпреки това, ако съседите в домашни домати са засегнати от гъбички - е необходимо да се практикува за превенция.

Съвети

Лекарството XOM е класифицирано като умерено опасно за хората и топлокръвните животни. Ето защо, когато се работи с него, трябва да се грижите за здравето си и да спазвате следните инструкции:

 1. Преди започване на работа по пръскане на домати с работен разтвор на фунгицид, трябва да се внимава да се предпазят лигавиците на очите, носа и устата.
 2. Работата по пръскане се извършва в дрехи, покриващи всички повърхности на тялото. Очите трябва да бъдат защитени с очила, те трябва да носят респиратор. На ръцете - ръкавици.
 3. В процеса на преработка на домати с меден оксихлорид е забранено да се пуши, пие и яде.
 4. За приготвянето на работния разтвор на базата на лекарството XOM, трябва да използвате нехранителни съдове.
 5. По време на приготвянето на разтвора и по време на работата се следи, за да се гарантира, че съставът не попада в резервоарите и ястията, от които се хранят домашните любимци.
 6. След приключване на операцията ръцете и лицето трябва да се измият старателно със сапун и вода.

Ако внезапно разтворът попадне в очите или по кожата, задължително трябва да се обърнете към лекар. Преди пристигането на лекаря, на жертвата се предоставя първа помощ:

 • използване на течаща вода, промиване на частите на тялото, където има химикал;
 • избягвайте триенето на кожата при сърбеж;
 • ако агентът е в дихателните органи, жертвата трябва да бъде преместена на въздух и да им бъдат дадени 8 таблетки от активен въглен за поглъщане.
Важно е!

Ако разтворът от меден оксихлорид е в стомашно-чревния тракт, никога не предизвиквайте повръщане. Това е изпълнено със сериозни последствия.

меден оксихлоридПрепаратът HOM е опасен за пчелите, поради което е необходимо те да не са на по-малко от 2 км от мястото на преработка и не могат да седят на цветята в продължение на 6 часа след пръскане на доматите.

Мястото за съхранение на този продукт трябва да бъде хладно и сухо помещение, до което децата и домашните любимци нямат достъп. До лекарството не трябва да лъжат лекарства и храна. При нормални условия XOM е валидна за 5 години. След този период не трябва да се използва.

Отзиви

Хората, които са използвали меден оксихлорид в своята практика, говорят много добре за това лекарство. Прочетете потребителските прегледи по-долу и вижте сами.

Владимир, 48 години, Тула

„Преди използвах HOM само в градината на ябълки и ягодоплодни храсти. Миналия сезон ги опитах да обработват доматите. Резултатът се оказа доста приличен: през целия летен сезон нито един храст не беше засегнат от болестта. Отличен инструмент, препоръчвам на всички. "

Александър, 38 години, Омск

- Миналата пролет купих на пазара разсад от домати и го съжалявах с горчивина. Всички разсад бяха заразени с болест. От известно време бях изненадан и не знаех какво да направя, за да коригирам ситуацията. Той започна да търси препоръки в интернет и там срещна описание на меден оксихлорид. Купих няколко пакета от лекарството и започнах да пръскам. След първата обработка не открих никакви положителни промени. И второто пръскане изцели напълно храстите от домати. Още преди първото пръскане той прекъсна всички болнични.След лечението храстите не откриха никакви нови лезии до края на сезона. "

Алина, 59 години, Оренбургска област

„По време на преработката на доматени храсти с меден оксид се оказа неприятна ситуация. Съпругът, докато пръскаше доматите, пушеше няколко пъти и пиеше вода. После се почувства зле и трябваше да се консултира с лекар. Преди пристигането на лекаря щяхме да го препарираме с активен въглен и кефир. Сега съпругът ми се чувства добре, а храстите от домати напълно се възстановиха от болестта на гъбите.

Хлороксидната мед е много ефективно и евтино средство, използвано срещу гъбични заболявания при доматите. Това обяснява високата му популярност сред земеделските производители. XOM може да се използва на различни култури няколко пъти на сезон, без страх от привикване на носителите на инфекцията към лекарството. Важно е също така инструментът да се комбинира добре с други пестициди и торове.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания