меню

Отглеждане на домати 1.12.2018

Трябва ли да режа листата на доматите?

домат

Дори и след пълно оцеляване, отглеждани или закупени, разсад от домати не отпускат градинарите. Младите разсад трябва да се поддържат внимателно през целия сезон, като се осигурява своевременно вода и хранителни вещества.

Отглеждат храсти след всяко поливане, а долните листа се отрязват. Въпреки това, не всички градинари знаят защо трябва да се отърват от листата и как да извършат правилно процедурата.

Необходимо е да премахнете листата

След кацане в земята, младите разсадници с всички селскостопански практики се придържат към растежа на няколко пъти в широчина, увеличавайки мощната вегетативна маса. Дори ако разстоянието между храсти от 50-70 см се наблюдава, растенията, които са нараснали в един и половина до два месеца, се затварят взаимно от слънцето. В борбата за „дозата на ултравиолетовите лъчи“ доматите увеличават още повече своята вегетативна маса и цялата им енергия се изразходва за растеж. За да не останете без култура, има нужда от резитба на допълнителна листа. Струва си да знаете как правилно да подстрижете храстите. Основните причини за отстраняване на листата са:

 • Големите долни външни органи на доматите консумират много влага, забавяйки процеса на фотосинтеза, газообмена и транспирацията на самото растение. Приемайки голяма част от слънцето, долните листа не я превръщат в химическа енергия, поради което се получава образуването на плодове. Следователно, листата, растяща близо до повърхността на почвата, трябва периодично да се отрязва;
 • удебелени насаждения от домати страдат от нарушаване на температурата и влажността. Този отрицателен процес може да доведе до поражение на растенията от патогенни спори и инвазия на насекоми вредители;
 • влажно след дъжд или поливане на долната част на вегетативната маса в контакт един с друг и почвата, в която живеят десетки хиляди патогенни спори. За да се защитят доматите от инфекция с гъбична или вирусна инфекция, долните листа трябва да бъдат отрязани.
Важно е!

Ако всички плодове вече са се образували на цветната четка, тогава можете спокойно да отрежете всички вегетативни органи, които са под яйчника. Въпреки това, ако образуването на плодове в съцветието продължава, преди да бъде завършено, е желателно да се запазят повечето от листата.

В оранжерията

За да разберете, че оранжерийни растения се нуждаят от резитба зеленина, погледнете отблизо на храстите. Ако доматите растат в оранжерии са се увеличили силно - веднага започват да се счупят листата. Няма специфични правила за рязане на излишната част от вегетативната маса, но опитни градинари препоръчват провеждането на процедурата в оранжерията поне веднъж или два пъти седмично. С поражението на растенията в затворено място с каквато и да е инфекция, не е необходимо да се отлага събитието и веднага да се изрежат всички болни листа. Подрязването подлежи на:

 • почернели и изсъхнали вегетативни органи;
 • листа с кафяво-кафяви, черни петна и точки;
 • част от вегетативната маса, която пречи на нормалния обмен на въздух в силно обрасли храсти;
 • странични процеси, нарастващи между основата на листа и стъблото;
 • външни органи, отглеждани в клъстера с плодове;
 • стари вегетативни органи, свързани с почвата.

На открито

За доматите, които се отглеждат на открито, излагането на вегетативната маса на ултравиолетовата радиация е основното условие за нормалното развитие на растението. При удебеляване засаждането му дефицит ще доведе до намаляване на добива. Почти засадени домати ще страдат от повишена влажност и липса на хранителни вещества, необходими за нормалното образуване на плодове. За да се предотврати този проблем, е необходимо да се извършва своевременно рязане на страничните процеси и прекомерната вегетативна маса.

По-ниските вегетативни органи на храстите, свързани с почвата, трябва да бъдат отстранени възможно най-рано, тъй като докосването на листата ще предизвика развитието на:

 • късна болест;
 • Alternaria;
 • антракноза;
 • Septoria;
 • повърхностно некроза;
 • брашнеста мана;
 • бактериоза;
 • мозайка.

Повечето патогенни организми живеят в почвата и лесно се движат по долните листа, намирайки „постоянно място на пребиваване“ на храстите от домати. Можете да се борите с патогени с фунгициди, но преработените зеленчуци вече няма да са екологично чисти. Ето защо, до заразяване на домати, за да се предотврати, трябва да вземете остри ножици и да премахнете долната листа.

За да се отрежат на открито, доматите се нуждаят и от външните органи на вегетативната маса, които предотвратяват нормалното развитие на главните стъпала. Струва си да започнете събитие, когато растението навърши 40-50 дни. Листа, покриващи стъблото от слънчеви лъчи и външни вегетативни органи, които растат в сянката, също подлежат на резитба.

Важно е!

След подрязване на листата, растенията изпитват "стрес" в продължение на няколко дни. За да им помогнат да се възстановят по-бързо, напръскайте храстите с Epin или разтвор за стимулиране на растежа на циркон.

 

Условия за обрязване

Някои градинари започват да подрязват долната част на вегетативната маса на доматите веднага щом започне да се образува яйчниците. Въпреки това, повечето от производителите започват да премахват листата по време на изливането на плодовете. За нормалното формиране на цветни четки и формирането на плодове, растенията се нуждаят от хранителни вещества, които идват в яйчниците от долната част на растението. След 10-14 дни плодовете ще започнат да се синтезират самостоятелно, а долната листа може безопасно да се отстрани.

Кой метод е най-известен чрез разделяне на съществуващия домат парче на две части. На всеки от тях да провежда резитба на растения в различно време, проверка по-късно на получените резултати. Просто е нереалистично да се определят точни термини за резитба, тъй като всеки сорт или хибрид от домати има свои характеристики и срокове на узряване. Много зависи от характеристиките на климата, където растат зеленчуците.

Основната отправна точка за градинарите да започнат да подрязват вегетативните органи на доматите е моментът на изхвърляне на цветни четки и образуването на плодове. Веднага след като зеленчуците започнат да придобиват кафяв цвят и да се пълнят, листата в близост до повърхността на почвата трябва да бъдат отрязани постепенно. Ако на здрав храст листата на органа е частично пожълтяла, подрежете само цвета, който е променен. Здравата част на листата ще продължи да функционира и процесът на фотосинтеза ще тече в клетките му, като ще захрани растението.

В края на юли - началото на август, в райони с умерен и хладен климат, е необходимо да се подстрижат листата и точките на растеж на върховете на културата. Събитията се провеждат, за да се гарантира, че с наближаването на есента не се образуват нови плодове, които нямат време да узреят преди началото на замръзване, а старите са имали време да се изчервят напълно.

Поради прохладните нощи, растението не се нуждае от голям брой листа, които до края на лятото са все по-засегнати от болестотворни спори. Когато подрязване зеленина в края на лятото, оставете 5-6 горните листа на всеки храст. В същото време трябва да се опитате да не докосвате вегетативните органи, които са директно над горната четка. Ако най-горните листовки са повредени, потокът от сок ще се счупи, растението ще се разболее и ще умре.

Важно е!

След резитба, доматите не трябва да се оставят на парцела или да се поставят в компостна купчина. Вредителите и патогените, живеещи на листната плоча, лесно заразяват други зеленчукови култури. Ето защо, нарязани на вегетативната маса на доматите, не забравяйте да горят.

Правила за подрязване

Външните органи на доматите, разположени под съцветието, трябва да бъдат отстранени на няколко етапа. В повечето случаи, след отглеждане, стъблото продължава да расте. На него се формират издънки, които растат от синусите на листата. Нарастващите странични процеси представляват допълнителен товар за централата, поради което трябва да бъдат систематично отрязвани.

За да не се наранят плодовете, листата над първата четка трябва да се отстраняват постепенно. На маломерните сортове и хибриди на доматите по време на растежа на доведен син, можете да оставите два или три яйчника заедно с листата. Въпреки това, след 10-12 дни, долните листа трябва да бъдат изрязани върху отгледаните странични издънки. Всяка резитба на вегетативната маса на растението нарушава целостта на кошера, позволявайки на вирусите и болестотворните спори да проникнат през прорезите. Така че след премахване на листата да не остане без култура, трябва да следвате някои правила:

 • Не дърпайте или притискайте листата с пръсти, тъй като този метод може сериозно да нарани растението. В допълнение, преместване от храста до храста, използването на мръсни ръце може да разпространи инфекцията в целия обект;
 • извършват подрязване на вегетативни органи само през деня в сухо време, така че вечерът да има време да изсъхне и да затегне;
 • върху високи, средни сортове и хибриди, отсече всички странични процеси. На кратко, нуждаещи се образуване на храст - от четири до осем издънки;
 • проверка на засадени растения на всеки пет дни, систематично изрязване на болни или повредени листа, странични процеси;
 • дръжте режещия материал, за да предотвратите пренасянето на хлорхексидин, сърфиниоза или антисептичен тоник. След процедурата за подрязване инструментът се дезинфекцира отново;
 • при възрастни растения по-ниските вегетативни органи се отрязват така, че тялото да е голи от почвата на разстояние 35-45 cm.

За да растат домати от разсад или семена може всеки. Основното е да се изпълняват всички препоръчани агротехнически техники, една от които е да се отстрани излишната листа.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 оценки, средно: 4,25 от 5)
Зарежда се ...
доматдомат

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания