меню

Отглеждане на домати 9.08.2018

Какво се случва - защо доматите в оранжерията не се изчервяват, какво да правят

домати

Засаждане на доматен разсад в оранжерийни дизайни, всеки градинар се надява на прилична реколта от зеленчуци. Въпреки това, се случва, че вече формира плодове упорито не искат да се изчервяват, а листата на растенията пожълтяват и изсъхват. За да се ускори узряването на доматите, трябва да се разбере защо плодовете не искат да се изчервяват и да се прилага ефективен метод за отстраняване на неприятностите.

причини

Ако в края на установената за клас или хибрид времето домати в оранжерията не се изчервяват, растението губи листатауо. Фактори, влияещи върху нарушаването на зреенето на плодове:

 1. Неспазването на оптималните температурни условия за домати. Ако в парника температурата на въздуха падне под +18 градуса през нощта и се покачи над +32 градуса през деня, биосинтезата на каротеноидния пигмент ликопен е нарушена в плода. Естествената боя определя цвета на плода, поради нарушаване на температурните режими, доматите придобиват розово-кафяв оттенък, а листата пожълтяват и пада.
 2. Липса или излишното осветление. Когато твърде гъста засаждане разсад в оранжерията, растенията са слабо осветени от слънчева светлина и не се изчервявам за дълго време. Когато прекалено много се изложи на ултравиолетова светлина, плодът изгаря и не узрява.
 3. Висока влажност. Когато микроклиматът е нарушен поради честото поливане в оранжерията, доматите започват активно да отглеждат вегетативната маса, а зачервяването на плода се забавя. В този случай долните листа са засегнати от патогени, които активно се размножават в почвата, стават жълти и сухи.
 4. Липса или излишък на минерали в почвата. При липса на калий в почвата процесът на транспортиране на хранителни вещества до плодовата тъкан спира, тургорът на растенията се губи, следователно, с липсата на този елемент, доматите ще узреят за много дълго време. С излишък на азот в почвата, храстите на доматите бързо ще увеличат вегетативната маса в ущърб на зреещите плодове.
 5. Кратък светлинен ден. Когато растат домати в оранжерия в началото на пролетта или късна есен, е необходимо да се осигури растения с допълнително осветление, така че светлината ден е най-малко 15 часа. В действителност, на тъмно, развитието на плодовете забавя, фотосинтезата на листата и биосинтезата на ликопена спират. Доматите не се изчервяват, а листата им пожълтяват и изсъхват.
 6. Увреждане на растенията от патогенни гъби и вирусни заболявания. Когато атакува патогени, листата на доматите бързо ще изсъхнат, плодовете ще бъдат повредени от спори и изобщо няма да се изчервяват.

Методи за ускоряване на зачервяването на доматите и запазване на здравата листа

За да не бъде плодът зелен по време на прибиране на реколтата, се използват различни методи, които ускоряват зачервяването на доматите.

Правилно хранене

За да се предотврати инхибирането на узряването на плодовете и изсушаването на листата, е необходимо да се организира правилното хранене на минерали и микроелементи от началото на отглеждането на растенията в оранжерията.

Приготвяне на горната обработка от йод и дървесна пепел

Ако доматените храсти увеличават вегетативната маса във вреда на узряването на плодовете, а долните листа пожълтяват, пепелта и йодът, които коригират дисбаланса.

 1. Налейте 30 г суперфосфат в контейнер с обем от 10 литра, залейте го с гореща вода.
 2. Течността настоява за два дни.
 3. Добавете 2 чаши дървесна пепел и 1 флакон с йод, разбъркайте.
 4. Проведете кореновата превръзка, изсипвайки 0.5 литра от приготвения разтвор под всяко растение.

Приготвяне на храна от калий и манган калий

Когато инхибира узряването на плодовете, пожълтяването и изсушаването на листата, растенията трябва да се хранят с калиев и калиев перманганат. След прилагане на превръзка, доматите ще започнат да се изчервяват за 5-7 дни, а листата ще се превърнат в богат зелен оттенък.

 1. Налейте вода в 8 литров съд.
 2. Добавят се 25 g калий и 1 g манганов пергамент.
 3. Провеждане на две листни хранене с интервал от 5-7 дни с помощта на спрей бутилка.

 

Важно е

За да не се предизвика химическо изгаряне на растенията, да не се подлага на листата на доматите още по-осезание, трябва да ги нахранят само в вечерните часове. След оплождането, доматите трябва да се поливат.

 

Механични повреди

Наблюдателните градинари отдавна забелязват, че механично повредените плодове стават червени два пъти по-бързо.

За да използвате метода на увреждане на доматите, трябва да вземете нормален болт. Използвайки мини-инструмент, за да задържите десет пробиви във всеки домат.

Раните, оставени от щифта, бързо ще се затегнат и плодовете ще започнат да се изчервяват след няколко дни.

Използването на водка

Често градинарите за бързо зачервяване на доматите използват алкохол етанол, който, след като е бил нанесен на домати, причинява зачервяването им след няколко дни. За да се използва този метод, 40% от водката трябва да се добави към инструмента за инжектиране, да се направят по 1-2 инжекции във всеки плод и 10 ml алкохолна течност да се инжектира във всеки плод. След пет до шест дни доматите ще станат червени.

Пръскане на стимулиращи растежа

През целия вегетационен период, обработката на листата на доматите със стимулатори на растежа, растенията ще бъдат по-малко атакувани от патогени, техният имунитет ще се увеличи, а плодовете ще станат червени в определения срок. Методът се прилага на всеки две седмици, за да се извършат пръскането на препарати от циркон или епин съгласно инструкциите.

Профилактични фунгицидни лечения

Чрез провеждане на превантивни лечения с медни препарати и фунгициди през целия сезон на отглеждане на домати в оранжерията, може да се отървете от изсъхването и падането на листата. В този случай, плодовете ще узреят във времето.

За извършване на превръзки от самото начало на отглеждане на всеки две седмици: Меден сулфат, Ридомил Голд, Квадрис, Тату, Фундазол, Метронидазол.

 

Важно е

Последният фунгицид за пръскане трябва да бъде не по-късно от 10 дни преди прибиране на реколтата.

 

Съвети

За да се създаде благоприятна среда в оранжерията за домати, за да се осигури своевременно зачервяване на плода, трябва да следвате някои препоръки на опитни градинари:

 1. При условия на отглеждане, близки до естествените, доматите започват бързо да се изчервяват. Ето защо е важно да се създаде температурен режим от 25-27 градуса.
 2. Отглеждане на домати, не забравяйте за важните агротехнически прием - pasynkovanii. В крайна сметка, зачервяването на плодовете се възпрепятства от необработени растения, въздухът циркулира слабо през удебеления храст и това действие води до изсушаване на болести и листа.
 3. При засаждане на разсад за поддържане на разстоянието между растенията 40-60 cm.
 4. При избора на семена от сорт или хибрид, трябва да се обърне внимание на сроковете на узряване на доматите, както и на съответствието на отглеждането във филмови заслони.
 5. За да оставите доматите да имат време да станат червени, можете да ограничите храста в достатъчен метаболизъм, като поставите дървен чип в долната част на стъблото.
 6. В процеса на отглеждане на домати в оранжерията е необходимо редовно да се извършват необходимите агротехнически техники: напояване, разрохкване и жартиери. Всъщност, без да се съобразяват с условията на отглеждане, се провокира развитието на болести, които водят до изсъхване на листата и на зреенето на плодовете.

В повечето случаи доматите не се изчервяват поради грешки в отглеждането.Ето защо, ако в оранжерии плодовете не придобиват цвят, и тяхната листа пожълтява и изсъхва, не се паникьосвайте. И, след като са разбрали причините, елиминират последствията.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания