меню

Отглеждане на домати 12.07.2018

Кога трябва да вземете домати в оранжерията?

Кога да вземем домати в оранжерията?

Доматите се отглеждат в оранжерии, за да се получи ранен реколта и да се защити термофилната култура от климатични бедствия. Периодът на зреене се удължава с времето и не винаги е възможно да се управлява правилно времето на прибиране на реколтата. Познаването на някои правила за събиране и съхранение ще помогне да се получи максималната сума на културата и да се запази за дълго време.

Какво определя времето на почистване

Условията за събиране на домати зависят от целта на събирането: хранене, преработка веднага след прибирането на реколтата или по-късно, складиране, принудително събиране поради непредвидени обстоятелства. В допълнение към целите, други важни причини засягат и времето.

Фактори, влияещи върху времето за почистване:

 • метеорологични условия - при влажно и хладно време доматите се събират по-рано, за да се предотврати появата на инфекции, оставяйки само малки плодове по храстите;
 • сортова принадлежност - ранен, среден сезон, къснозреещ сорт;
 • условията на отглеждане - в оранжерии с различни условия на покритие са леко, но се различават;
 • използване на торове, състав на почвата, грижи.

 

Помощ!

Ранните и ранните класове започват да узряват в средата на юли, в средата на зреенето - в края на юли, късно узряване - през август.

 

Етапи на узряване

Целта на събирането определя степента на зрялост на плодовете, например, доматите могат да се използват за хранене, узрели на храстите, а узрелите ще бъдат подходящи за прибиране и хранене в късна есен.

Категории зрялост и употреба на плодове

Степен на узряване Признаци на Условия за узряване, приложение
неузрял Много стегнат, устойчив. Не се събира, тъй като придобива тегло и расте.
мандра

 

Кожицата е светлозелена с белезникав оттенък, пулпата върху среза е розова (жълта). Зрее 3-4 седмици, дълго съхранявано.
Blanzhevaya Кожицата получава кафяв (жълтеникав) нюанс. Отлежава за 7-10 дни, можете да съхранявате.
общо Наситен цвят в съответствие с категорията. Храненето на празните места не се съхранява.

Кога и как да се събира

Доматите, които не са натрупали тегло и размер, не могат да бъдат събрани - те просто няма да узреят, дори ако лежат дълго време.

В етапа на млечна зрялост, големите плодове се отстраняват, независимо от времето. Твърде рано е да се използват, но при подходящи условия те ще узреят добре, а останалите малки домати ще получат по-бързо тегло, ще се образуват повече нови яйчници. Понякога "млечните" домати се отстраняват принудително, за да се запази културата, когато се зарази с късна филе или при продължителни продължителни дъждове и ниски температури. Ако не го направите, можете да унищожите цялата реколта.

На етапа на зрелостта на одеялото се препоръчва да се отстранят всички домати, ако не е необходимо да ги оставяте преди пълно узряване за ядене и за прибиране на реколтата веднага след прибиране на реколтата. Можете да събирате плодовете, които са станали кафяви поне от едната страна.

Напълно узрелите домати не подлежат на дългосрочно съхранение, консумират се в рамките на няколко дни или се разрешават на преформи.

 

Помощ!

Доматите за семена трябва да узреят директно върху храста - те се отстраняват, когато станат сочни и меки.

 

Правила за събиране:

 • почистването се извършва в сухо, за предпочитане топло време, рано сутрин, докато слънцето е по-малко активно;
 • препоръчително е да се остави стъблото - така че доматите се съхраняват по-добре;
 • събирането се извършва на всеки 3-5 дни;
 • при масово узряване интервалът се намалява до 2-3 дни;
 • в края на лятото или в началото на есента, ако температурата е над + 8 ° C, е възможно плодовете да узреят на храст;
 • цялата реколта се събира при температура под + 7 ° .. + 8 ° С.

Зреене на зелени плодове (узряване на домати)

Избирайки място за узряване, трябва да имате предвид, че при температури под 5 ° -6 ° C влошаване на вкуса на доматите, и те губят повечето от полезните свойства, така че студените стаи не са подходящи. Зелените домати трябва да достигнат до пълна зрялост в топло помещение (15 ° -20 ° C) - при високи температури оцветителният пигмент не се откроява, плодовете не узряват.

Как да добавяте домати:

 • изберете сухо, тъмно, добре проветриво помещение (15 ° -20 ° C);
 • разстилайте доматите в пластове (1-3) в контейнери с вентилационни отвори, преместете ги с хартия или ги залейте с дървени стърготини;
 • поставете 1-2 зрели плода във всеки контейнер - етиленът, който освобождават, ускорява узряването;
 • Времето за зреене може да бъде отложено - периодично подправянето на доматите трябва да се отстрани.

Съхранение на домати

Доматите с различна степен на зрялост се поставят на склад - това прави възможно узряването на доматите постепенно и дълго време.

Събраните плодове трябва да бъдат сортирани по размер и степен на узряване, сгънати отделно неравномерно, с леки наранявания - могат да се използват за приготвяне на сок, паста. Големите домати узряват по-бързо, така че поставянето им заедно с малките не е необходимо.

След сортиране, те се поставят в пластове (1-3) в контейнери, изместват се с вестници, стърготини, слама и се почистват в сухо помещение с подходяща температура и влажност 80-85%. Повишената влажност води до увреждане на реколтата.и ниско допринася за загубата вкус и технически качества.

 

Важно е!

Температурата на съхранение на зрели домати е 1 ° -2 ° С, бландовите домати са 4 ° -6 ° С, зеленчуците са 10 ° -12 ° С.

 

Кутиите трябва периодично да се проверяват и да се сортират отново, като се премахват зрели и преместващи се зрели домати в кафяво.

Зрелите домати в хладно помещение се съхраняват в кутия или в кутия, но не в опаковка, където бързо се влошават.

Други методи за съхранение:

 • през есента изкопайте храст от домати с плодове и листа заедно с буца пръст и ги окачете (сложете върху тях пластмасова торба) в мазето (10 ° -12 ° С);
 • Завършете плодовете на млечната зрялост с кърпа (хартия), сгънете ги в кутии със сламка и ги сложете в мазето (12 ° -15 ° С).

Събирането и съхранението е един от компонентите на отглеждането на домати в оранжерия. С правилната си организация културата ще бъде удовлетворена както от количеството, така и от качеството, а положените усилия няма да бъдат пропилени.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Кога да вземем домати в оранжерията?Кога да вземем домати в оранжерията?

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания