меню

Отглеждане на домати 5.07.2018

За доматите са големи и узряват по-бързо, подготвят се първите превръзки

За доматите бяха големи

Ключът към отглеждането на вкусни и големи домати е тяхното редовно хранене. На всеки етап от развитието, доматите се нуждаят от определени витамини и микроелементи, които допринасят за нормалния растеж на растението. Комбинацията от органични и минерални торове ще позволи да се получат големи домати, да се увеличи броят на плодовете и скоростта им на зреене.

Подправка на домати

През годините на градинарите успяха да стигнат до общо мнение, че доматите трябва да се хранят най-малко 3 пъти на сезон, за да се постигнат големи плодове и сочност.

Етап 1 - тор след разсаждане

Първият път, когато трябва да се хранят доматите в 12-14 дни след засаждане на разсад под филмово покритие или на открито място. На този етап растението изисква хранителни вещества, които ще повишат цялостната му стабилност и ще активират растежа на зелената маса.

 1. Тор за билкови смеси. Трябва да вземете:
 • 2 килограма коприва;
 • 2 килограма живовляк;
 • една стъклена почва в прах дървесна пепел;
 • прясно лопен - 2 литра;
 • 25 литра вода.

Поставете всички елементи на инфузията в контейнер от петдесет литра, разбъркайте до гладкост и оставете за два дни. След определеното време инфузията се разрежда с 25 литра вода. Под всеки храст трябва да се излее два литра билкова инфузия.

 1. Хранителна смес на базата на карбамид и дървесна пепел. В десетлитров контейнер с вода, разтворете 25 грама карбамид и 3 чаши смляна пепел. Сместа се разбърква, докато всички компоненти се разтворят. Получената течност се добавя към 0,5 литра на растение.

Важно е!

Използвайте азотни торове само на първия етап от развитието на доматите. Придържайте се към определената доза, за да не провокирате "угояването" на растенията.

 

Етап 2 - оплождане преди цъфтеж

За да се увеличи броят на плодовете, преди цъфтежа, да се оплодит доматите с поташ и фосфорни микроелементи.

 1. Разтвор на базата на лопен и нитрофоска. В десет литра дестилирана вода се разтварят 15 грама нитрофоска и един литър свеж лопен. Полученият разтвор се изсипва домати под корена, като се избягва контакт с листата. Разходът за един храст е 1 литър.
 2. Хранителна смес на базата на суперфосфат, лопен и дървесна пепел. Пригответе инфузия на лопен: вземете 5 литра пресен кравешки тор, залейте 5 литра вода. Оставете да престои три дни, разбърквайте го всеки ден. След това се налива един литър инфузия лопен в кофа с вода, се налива чаша нарязан пепел дърво и 20 грама суперфосфат. Сместа се разбърква до гладкост. Вода един литър под растението.
 3. Подхранване на база суперфосфат, манганов сулфид, дървесна пепел. Приготвяне на разтвора: в десет литра вода при стайна температура се разтваря щипка манганов сулфид, чаша дървесна пепел и 20 грама суперфосфат. Сместа се изсипва с всеки храст, като се изразходват по 0,5 литра за всеки.

Етап 3 - оплождане по време на образуването на яйчника

Третата вълна от превръзки е основната, в сложния процес на получаване на хранителни вещества. В края на краищата, на този етап се формират плодовете. За използване на торове:

 1. Разтвор на базата на хумат, нитрофоска, суперфосфат.Нитрофосфатът и суперфосфатните кристали се разтварят в един литър вода. Изсипете сместа в кофа с вода, добавете 10 милилитра хумат. Разбърква се до пълното свързване на всички компоненти. Консумацията на квадратен метър е 5 литра. Средно за един завод се падат 2 литра работен разтвор.
 2. Инфузия на основата на йоддървесна пепел, борна киселина. Сварете пет литра вода, добавете 4 чаши земна пепел в прах. Оставете инфузията сама да се охлади. След това налейте половин балон йод, добавете една чаена лъжичка борна киселина. Настоявайте 24 часа. Преди употреба инфузията се разрежда с чиста вода. Един литър от сместа ще се нуждае от десет литра вода. Разходът за един храст е един литър.

Обработка на листата

За да се увеличи скоростта на зреене и на плодовите плодове, се допуска не само оплождането на корените, но и пръскането на растения и плодове. Можете да увеличите доходността:

 1. Разтвор на базата на борна киселина. Извършвайте обработка преди началото на цъфтежа, за да стимулирате растежа на вече формираните пъпки, както и да подобрите външния вид на нов яйчник. Работният разтвор се приготвя на основата на една супена лъжица киселина и кофа с вода. Един литър е достатъчен за пръскане на сто квадрата.
 2. Разтвор на базата на стимулантите "Домат", "Яйчник". Обработването на стимуланти ще увеличи броя на яйчниците, ускори растежа на доматите, развитието на плодовете. Статистиката показва, че добивът след пръскане се увеличава с 25%. Подготовка на разтвори:
 • на базата на лекарството "Домат". Разтворете две ампули с стимулант в литър вода, добавете няколко капки детергент, разбъркайте разтвора. Потреблението на квадратен метър насаждения е 0,3 литра;
 • на базата на лекарството "Яйчник". Разтворете торбата за прах в 3 литра вода. Консумацията на десет квадратни метра домати е 0.5 литра.

Полезна информация!

Напръскайте един от избраните разтвори рано сутрин, от 5 до 9 сутринта, или вечер от 18:00 до пълния залез.

 1. Разтвор на база йод. Напръскайте доматите в периода на техническа зрялост. В кофа с вода, разтворете четиридесет капки йод. Използвайте спрей бутилка, обработете плодовете и зелената маса на доматите.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (11 оценки, средно: 2,45 от 5)
Зарежда се ...
За доматите бяха големиЗа доматите бяха големи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания