меню

Отглеждане на домати 2.07.2018

Korovyakovy инфузия: тайната на добра реколта от домати

Как правилно да се разрежда и да се хранят доматите лопен

Доматите са особено подходящи за хранене с лопен, този универсален органичен тор съдържа всички необходими макро и микроелементи за културата. Понякога се използва пресен, но по-често се поставя в компост и се приготвят хранителни инфузии. Ние използваме съветите на опитни градинари, нека да поговорим за това какво точно е лопатката полезна и как да я използваме правилно.

Какво е лопен, ползите за доматите

Korovyak значително увеличава съдържанието на хумус и хранителни вещества в почвата, тя се нарича сложен или дори пълен тор. Ако сравним прасетата с кравите, то вторият носи ползи 2 или дори 3 пъти повече, разлага се за дълго време, поради което подхранва растенията дълго и равномерно. Списъкът на елементите, съдържащи се в такъв тор, е доста голям. Основни вещества: магнезий, бор, калций, калий, фосфор, мед и азот.

Внимание!

Често лопенът се бърка с каша, това са различни понятия. Шламът е чист, течен кравешки тор, а кравешкият тор е ферментирал воден разтвор на кравешки тор.

Korovyak насърчава развитието и размножаването на микроорганизми в почвата, подобрява свойствата на почвата, превръща неразтворимите вещества в лесно смилаема форма. Торът структурира почвата, свързва го в малки бучки, при такива условия растенията са най-удобни. Бучките на земята се измиват с вода, но остават силни, с прости думи, такава почва се нарича мазнина.

След приготвяне на кравешки изпражнения в тежка, глинеста почва, тя придобива разхлабеност, по-лесно се обработва, не застоява и водата се натрупва по-бързо. В същото време доматите стават силни, подобрява се имунитетът им към различни негативни фактори, увеличава се добива и качеството на плодовете.

Видове лопен

Общо има 2 вида естествени торовеТе се различават в допълнителни съставки, които зависят от метода на отглеждане на крави.

изглед описание
носилка Твърда смес от кравешки тор, сено, слама или торф, използвана като легла. Когато се прегрее, става компост. В същото време екскрементите, лежащи върху торфа, са богати на амоний, лесно се усвояват от азот. Суровият субстрат дава голяма концентрация на фосфор, калий и магнезий, който напълно отсъства от торфищата постеля.
Bezpodstilochny Смес от течен и твърд екскременти без никакви примеси. Торът е богат на амонячен азот, е основа за приготвянето на течен мулеин за кореновите превръзки.

В специализирани магазини можете да намерите друг вид лопен - фабрика, Индустриален, концентриран течен тор, произведен на основата на оборски тор. Също така в продажба е сух и гранулиран лопен, който се разрежда в обикновена вода.

Да си припомним и изгнилия кравешки тор, неговата особеност е, че по време на съхранението губи течност, а агресивният, вреден азот изчезва. Разлагането и прегряването настъпват в процеса на компостиране, след което се използва хумус за копаене (до 11 кг на квадратен метър земя) или се приготвят хранителни инфузии - килограм на 5 литра вода. Ако смесите този компост със земята със скорост 1: 2, в получената смес можете да отглеждате разсад от домати.

Как да оплоди домати с лопен, рецепти превръзки

Да се ​​хранят доматите най-вече отпадъчна трева, но не се използва при засаждане в чист вид, има 2 причини за това. Пресният кравешки тор, когато се разложи, води до по-висока температура, както и прекалено много амонячен азот в него, и двата фактора водят до прегаряне на корени от домати.

 

Само трансплантирани разсад с лопен не наторяват изобщо, първата превръзка може да се извърши само след като храстите се вкоренят в градината, свикнат с новите условия, да се укрепят и да станат по-силни. Този период отнема около 10-20 дни. Течен тор се използва след добро поливане, докато не се препоръчва да се излива директно под корена, по-добре е да се правят специални ями около храста и да се напълнят с лопен.

Внимание!

Пресният тор може да бъде доведен под есенното копаене, равномерно разпръсквайки го върху леглата под доматите. Обогатяването на почвите се извършва не повече от веднъж на всеки 3 години, като се използва не повече от 5 килограма на квадратен метър.

Как се прави течен тор за домат на базата на кравешки тор:

  1. Торът се смесва с вода (1: 5), плътно покрит с капак и се оставя да се влива в продължение на 2 седмици. Желателно е да се използва емайлиран или пластмасов контейнер. Една част от инфузионната смес се разрежда с две части вода, торът е готов за употреба. Консумация - 500 грама на храст.
  2. Те вземат по 5 кофи с вода на кофа с лопен и настояват 2 седмици. Желателно е да се премахне покритието само за периодично смесване на сместа (на всеки 2 или 3 дни). Когато масата е напълно ферментирала, се изважда половин литър бистра, утаена течност от горната част на контейнера, разрежда се в кофа с вода и се добавят 3 грама калиев перманганат. Под всеки храст се наливат 3–5 фасетирани чаши тор.
  3. Килограм пресен тор се излива с 6 литра вода, прибавят се 40 грама дървесна пепел и 20 грама суперфосфат, покриват се и се оставят за една седмица. Под един храст се половин литър инфузия.

Течните торове, приготвени съгласно първата и втората рецепта, трябва да се използват, когато се наблюдават симптоми на недостиг на азот. Също така торенето е полезно за бавен растеж в ранните етапи на развитие на храстите, когато те увеличават зелената маса. По време на цъфтежа, поставяне и формиране на плодове се използва третия вариант на тор. Korovyak може да се направи на всички етапи на растеж на домати с интервал от 2 седмици.

Обикновено кравешкият тор се настоява за 2 седмици, но ако резервоарът се постави на слънчево, добре затоплено място на парцела, тогава лопенът може да е готов малко по-рано. В началото на ферментацията ще кажат мехурчета, които се появяват на повърхността на разтвора. По-късно цветът на течността ще започне да се променя, ще стане много по-лек поради факта, че всички твърди частици потъват на дъното. Това показва края на ферментационния процес, след което след 3 или 4 дни може да се използва тор. Готов мулеин се съхранява в затворен контейнер.

 

Внимание!

Честотата на обличане на домати с кравешки тор, зависи от състоянието на почвата. Не го използвайте, когато земята е вече плодородна и богата. Особено внимание се обръща в случай, че през есента се въведе лопен за копаене.

 

Разтвор на кравешки тор се оплоди дори от разсад от домати. За хранене, вземете 500 грама лопен на 10 литра вода, добавете една чаена лъжичка борна киселина, разбъркайте. Под всеки храст се изсипва не повече от 50 грама хранителна течност.

Не забравяйте, че всичко трябва винаги да се прави навреме и умерено. Прекомерната и неправилна употреба на лопен може да доведе до неочаквани резултати. Не превишавайте нормите на тор и наблюдавайте състоянието на храстите на доматите, ако външно те са силни и красиви, плодовете се изсипват и узряват добре, след това използвайте лопен по-добре да се откажете. Недостатъчно изгнили или не ферментирали оборски тор могат да причинят непоправима вреда, при които често се развиват патогени на различни заболявания.

Кравешки тор - това е екологично чист, изключително ценен тор, който може да замени абсолютно всички сложни смеси, продавани в магазините. Неговата полза е трудно да се надценява, основното предимство е, че всички необходими елементи и вещества се абсорбират бързо от растенията. Друг плюс е наличието на кравешки тор, дори ако няма ферми наблизо, добър лопен ще бъде добър заместител за него, той със сигурност ще бъде намерен във всеки специализиран магазин.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Как правилно да се разрежда и да се хранят доматите лопенКак правилно да се разрежда и да се хранят доматите лопен

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания