меню

Отглеждане на домати 2.07.2018

Какъв е най-добрият начин за доматите?

Завържете доматите в оранжерия

Доматите могат да бъдат закупени в магазина, но не всеки е доволен от вкуса и цените. Е, за екологичните показатели на такива продукти не може да се говори. Ето защо много хора предпочитат да отглеждат зеленчуци сами. И за да се инвестира работата не е напразно, е необходимо да се вземат предвид особеностите на отглеждането на всяка култура.

В случай на домати, всичко започва с избора на сорт. Като се има предвид климатичната зона и природните условия, се избират най-устойчивите на сушата видове, върха гниене или лезии на гъбичките и вирусите. По отношение на вкуса, местните партньори се възползват от тези в чужбина.

Защо трябва да завържете доматите

Завържете доматите в оранжерияЗа да се получат високи добиви на домати с отличен вкус, най-изгодно е да се засаждат високи сортове с големи плодове. В такива случаи, ако не се грижите предварително за жартиера, загубите ще са значителни - клоните могат да се счупят под тежестта на плода или да станат слаби и да предотвратят пълното образуване на доматите.

Към същото при поливане потокът трябва да бъде насочен към корена и да се гарантира, че влагата не пада върху стъблата или върху яйчника. Ако това се пренебрегне, рискът от заболяване и увреждане на паразитите се увеличава значително. За да се избегнат неприятни последици и да се получи прилична реколта, трябва предварително да се подготви за растежа на върховете и във времето да обвърже стъблата на растящ храст.

Какво да използвате за свързване на домати

Най-често се използват залози и въжета - това е най-простият вариант, който не изисква сериозни разходи и време. Всичко зависи от областта на засаждане, разнообразието и личната ситуация. Понякога се купуват не само канап и канап, но също така и каишки, панделки, дантели, стари чорапи и чорапогащи. Основното нещо, че материалът не е прекалено стегнат и не причинява сериозни деформации на стъблата. Близо до всеки храст се влиза

 

За тези, които са свикнали с всичко да подхождат с цялата си сериозност, подходящи пергола. Това е поредица от залози, между които се опъва тел или изцяло метална рамка. Коловете могат да бъдат дървени, метални, пластмасови. Те са опънати хоризонтално тел с разстояние от 45 см между редовете.

преброени и докато растението расте, то е вързано на най-високото ниво.

Важно е!

Понякога е по-добре да не се използва всичко, което идва. Тънка тел, въдица и прекалено тясно въже не са подходящи за обвързване. Те могат да причинят нараняване или притискане на ствола и клоните. Също така трябва внимателно да използвате залозите и подставките, останали от миналата година, за да изключите риск от инфекция, Ако няма други възможности, не забравяйте да ги лекувате с антисептик.

Опции за подвързване:

Третиране на култивиране

Този метод е подходящ за големи площи и високи сортове. Гоблени събира различни конфигурации - от метал, дървени колове и дори бамбукови стълбове. Това обикновено е тромав дизайн, изискващ материали и време за монтаж. Но вероятността висок добив и намаляването на честотата на заболяванията е повече от струва трудността на инсталацията.

Най-простият вариант са коловете или тръбите, които се забиват в земята на различни краища на леглото и между тях се простират тел или напречен елемент. Ако редът е по-дълъг от 5 метра, това означава, че междинните краища се движат между крайните опори, приблизително на разстояние от 4 м. Височината зависи от това кой сорт ще расте, ако е средно висок, 1.2-1.5 м е достатъчно, за високи домати вече е необходимо осигуряват 2,5 m и повече.

Дизайнът може да бъде най-често - под прав ъгъл или наклонен V, A или X-образен. Обикновено дървените или бамбуковите колони се използват за създаване на къдрави, а металните също са подходящи за правоъгълни.

За да затегнете клоните, те разтягат жицата между опорите отгоре и в няколко реда хоризонтално, на разстояние около 40 см един от друг. Втулката е завързана с връв и закрепена върху напречната греда отгоре. Не трябва да използвате върха за това, по-добре е да фиксирате долния край в средата или в основата на храста, така че докато растението расте, няма да се счупи.

Каква е ползата?

  • свободно движение между редовете;
  • добра циркулация на въздуха и отсъствие на излишна влага върху листата, плодовете и стъблата, което намалява риска от инфекции и паразити;
  • Удобство при прибиране на реколтата.

Метод за свободна линия

Подходящ за оранжерии и открити площи. В първия случай, освен канапката, може да нямате нужда от допълнителни материали, тъй като можете да използвате рамката на оранжерията за конструкцията на подпорите. Ако са засадени няколко реда и има няколко кръстосани ивици, е възможно да се опъне жицата, която също може да бъде вързана с храсти.

За открити площи трябва да се създаде рамка, за да може да се прикрепи въжето отгоре, като се използва методът на свободната верига. Те могат да бъдат колове от двете страни и напречно опъната тел между тях в най-високата точка, за да могат да осигурят горния край на низ или низ. Долният край е закрепен около стеблото по-близо до основата или средата, но не близо до върха.

Структурата може да бъде много различна - от дърво, пластмаса, метал, бамбукови пръчки, използване на канап или тел. Основното нещо, че жартиера е извършена по метода на свободен цикъл, който позволява добро напрежение и лекота на регулиране, тъй като доматен храст расте. В този случай не се изискват хоризонтални опорни водачи, достатъчен е един шнур, опънат вертикално и фиксиран от двете страни.

Добра простота и достъпност, защото не изисква големи разходи за материали и сложни устройства и конструкции.

Повече видеоклипове могат да се видят във видеоклипа.

На мрежата

Решетката може да бъде от различни материали - метал, пластмаса, тел, въже, а понякога и дървени пръти. Основното е да се гарантира, че областта на подкрепа е възможно най-голяма и да се позволи фиксирането на всеки клон. Много подобна на пергола, но за разлика от метода на решетката, клетките на окото са по-малки от разстоянието между напречните греди. Често мрежата се купува готово и инсталирано на обекта. Понякога мрежата може да бъде мека и нарязана на малки парчета под всеки храст, ако те не растат много широко и не са засадени твърде близо.

Рамка от тел

За разлика от предишната версия, телената рамка е монтирана на всеки храст поотделно, а не на целия ред. Гъвкава мрежа се обвива около всеки храст и постепенно се увива около нови издънки, докато се образува. Оказва се, че е вид "къща" или клетка, в която домати узряват. Доста е скъп начин и едва ли е подходящ за големи ферми.

Линейно монтиране

Прилича на гоблен, но в случай на линейно закрепване между вертикалните стекове в краищата, те не се задвижват допълнително. Въжетата или лентите от плат са свързани с единия край към основата на храсталака, а другата с въжето горе.Безспорното предимство е, че тъй като растението расте, вече няма да се налага да се регулира и превързва, важно е само да се завърти около новите издънки около въжето във времето. Не използвайте тази опция за високи сортове с големи плодове.

За индивидуална подкрепа

Не можете да изграждате сложни структури, някои ще харесат лесния начин, където използват колове, които се движат в близост до всеки храст. Като жартиера могат да се използват подложки от тъкани, прежда, канап или въже. Височината на коловете трябва да бъде избрана малко по-висока от очакваното нарастване от около 20-25 cm.

С цялата си простота и достъпност е важно да се спазват предпазните мерки - дървените опори се използват само веднъж, а материалите, които могат да бъдат измити или третирани с антисептик, трябва да бъдат обработени преди следващата употреба. Така че възможността от инфекция на миналогодишните лезии се свежда до минимум.

Чести грешки при обвързването на домати

  • твърде тесни контури, когато връзването може да навреди на стъблата и да повлияе на развитието на храста;
  • неправилно избран метод намалява добива и добавя ненужни проблеми;
  • пренебрегване на мерките за сигурност;
  • Използването на материали от миналата година води до развитие на болести.

Съвети за доматено жартиери

Ако решите да обвържете доматите, тогава е по-добре да се подготвите предварително, а не да създавате опори между вече образуваните растения. В повечето случаи е необходима редовна корекция на жартиерата заедно с растежа на леторастите, в противен случай може да се получи счупване на клони и растеж. Важно е да се гарантира, че доведените деца не се развиват силно и ги отстраняват, както се появяват.

Необходимо е да се обвърже високи сортове, които растат в оранжерии. В средата на лятото и малката в открития терен понякога не може да бъде вързан, особено ако те растат в южните райони, където рядко вали.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Завържете доматите в оранжерияЗавържете доматите в оранжерия

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания