меню

Отглеждане на домати 3.07.2018

Как да се грижим за доматите в оранжерията

Домати в поликарбонатна оранжерия

Технологията на отглеждане на домати в оранжерията се различава от отглеждането на открито. По-специално, грижи в оранжерията е по-взискателен за режима на напояване, жартиера и pasynkovanyu, както и за предотвратяване на заболявания на домати.

Като топлолюбива култура, доматите са едни от най-често срещаните "наематели" на оранжерии в градинарите от северните райони. Този метод на култивиране ви позволява да предпазите растението от капризите на променливата пролет, да култивирате ранни сортове или да получавате пресни плодове през цялата година.

Един от най-добрите варианти се счита за оранжерия от поликарбонат, благодарение на своята издръжливост, висока пропускателна способност на светлината и ниски загуби на топлина, което прави възможно спестяването на отопление и осветление. Културата в такова укритие узрява по-рано, отколкото при филмовите аналози, докато не е много по-трудно да се грижи за доматите след засаждане в парник от поликарбонат, отколкото за насаждения на открито. Въпреки това, грижата за домати в оранжерията има някои нюанси.

поливане

Първото нещо, засадено в парниковите разсад, трябва да се полива. Вода трябва да се дава обилно, овлажняване на почвата на дълбочина от 20-25 см. Ако доматен разсад няма да получи достатъчно влага непосредствено след засаждането, тяхното вкореняване и развитие ще бъде бавно. След изчакване, когато горният слой на почвата стане мокър, но не мокър, е необходимо да се извърши разхлабване. Тази процедура ще гарантира наситеността на корените с кислород, трябва да го изпълните след всяко поливане.

За да се грижи за домати в първите дни след засаждане в оранжерията не се изисква. Трябва да дадем на растенията време да се адаптират към новите условия. Само седмица по-късно напояването се повтаря. Честотата на последващо поливане зависи от скоростта на сушене на горния слой на почвата. В ранен етап на развитие доматите се нуждаят от често поливане, тъй като кореновата им система не е достатъчно развита, за да абсорбира влагата от по-дълбоките слоеве на почвата. Средно е необходимо да се овлажнява почвата на всеки 5 дни, като се консумират 4-5 литра вода на 1м2 приземяване.

 

Внимание!

Доматите, особено младите, не трябва да се поливат със студена вода. Температурата му трябва да е около 20-22 ° C.

 

Методи за напояване

Сред методите за напояване, капково напояване се счита за идеално за оранжерии. Пръскането не трябва да се използва дори в случай на отглеждане на открито, тъй като омокрянето на листата на растението може да предизвика гъбични заболявания.

Водата под корена може да се използва кофа или маркуч. Но, в допълнение към разходите за труд, този метод води до образуването на твърда кора върху повърхността на почвата и голяма част от водата се изпарява, увеличавайки влажността на въздуха в оранжерията. В този случай, 2 часа след поливане, оранжерията трябва да бъде излъчена.

Капково напояване не дава интензивно изпарение на водата, изключва пресушаване и изсушаване на почвата. Водата се подава под стъблото на растението в малки дози в автоматичен режим. Ако не е възможно да се инсталира система за капково напояване, можете да използвате фолк трика - залепете пластмасова бутилка с изрязано дъно близо до храста. Водата ще се подава веднага под земята, без да образува кора или да се изпарява.

 

Важно е!

Независимо от избрания метод за поливане, оранжерията трябва да бъде излъчена. Влажност за нормалното развитие на доматите не трябва да бъде повече от 60%.Препоръчително е да се предотврати образуването на конденз върху покрива и стените на оранжерията, така че капки вода да не попадат върху листата и цветята на доматите.

 

Формиране на храст

Колан за жартиери

Една седмица след слизането храсти от домати трябва да се връзват, Тази процедура е необходима, за да се осигури достъп на свеж въздух и светлина до всички части на централата. Ако грижите за доматите се извършват в оранжерия от поликарбонат, проблемът с липсата на осветление е по-малък, отколкото при филмовите оранжерии. Поликарбонатът може да предава до 85% от слънчевата светлина, друг въпрос е, че през пролетта в северните райони дори растенията на открито може да нямат достатъчно светлина.

 

 

Внимание!

Без жартиера, доматите са много по-склонни да получат гъбични заболявания.

 

Има 2 начина за подвързване:

 • Всеки храст е свързан с въже към отделна опора (метална или пластмасова пръчка, дървена пръчка, залепена в земята).
 • Няколко храсти са привързани към въже (канап, тел), опънато между две опори, разположени на разстояние 1,5-2 метра. По правило между стълбовете те се простират не на едно, а на няколко въжета на различни нива от земята - това прави възможно връзването на високи сортове домати, като фиксира растението, докато стъблото расте.

Въжето за жартиера трябва да бъде направено от естествени влакна. Преди употреба трябва да се дезинфекцира (например чрез кипене). Не привързвайте растението прекалено плътно, като дърпате стъблото, веригата трябва да е достатъчно хлабава.

Премахване на доведен син

Маскиране на доматиКогато разсадът се развива и е силен, е необходимо редовни домати pasynkovka, По-добре е процедурата да се извършва сутрин в сухо време, така че „раните” на растенията да могат да се задържат през деня. Ако времето е влажно, можете да се застраховате чрез третиране на местата на рязане с дървесна пепел.

Pasynki zagushchayut растение, което допринася за развитието на болестта и предотвратяване на достъпа на светлина и въздух до листата, както и да вземат участие на жизнените сокове на храста. Ето защо, за да имате добра реколта от домати, трябва да махнете вашите пасинки по време на целия сезон, като не им позволявате да растат повече от 5 см. Но те трябва да бъдат отрязани не повече от 1 път в 10 дни, за да се сведе до минимум стреса за растението.

Топ дресинг

Първата превръзка трябва да направитекогато доматите са добре свикнали с новото място, около 10-15 дни след засаждането. Това ще се отрази на бързия растеж и появата на нови листа на храста. Преди торенето растенията трябва да се поливат.

 

За добър растеж на доматените храсти и бърз набор от вегетативна маса, е необходимо да се прилагат азотсъдържащи превързочни материали.

 • Тор или птича тор. 5 кг се излива с вода и се влива в продължение на една седмица. След това една част от масата се разрежда с 9 части вода. Поливането с тор се извършва ежедневно, допринасяйки за корена, 1 литър на храст.
 • Амониев нитрат и карбамид. 1 супена лъжица от всеки компонент се разтваря в кофа с вода. Донесете същата дозировка като оборския тор.
 • Зелена инфузия. 1 кг натрошена трева се смесва с кофа с тор и чаша дървесна пепел. Масата се излива с 10 литра вода. Разтворът трябва да се съхранява в открита цев на слънце в продължение на 7-10 дни, след което ферментиралата течност се филтрира и разрежда с вода, като обемът се довежда до 20 литра. Под всеки храст трябва да се налива 1 литър инфузия.

Следната превръзка може да бъде направена не по-рано от 10 дни.

Внимание!

Когато се отглеждат в оранжерии, те често използват метода за замяна на горния слой на почвата с по-плодородна почва. В този случай първата превръзка преминава, защото излишъкът от хранителни вещества може да бъде вреден за доматите.

Превенция на заболяванията

парникТъй като доматите бързо започват фазата на цъфтеж, след което използването на химикали за борба с болестите и вредителите става невъзможно, е необходимо предварително да се извърши превантивно лечение на растението.

Защитата на доматите от гъбични заболявания в оранжерията е по-трудна, отколкото когато се отглежда на открито, поради по-благоприятните условия за развитие на спори. Следователно, след засаждане на поликарбонатна оранжерия в грижите за доматите, е важно да се спазват такива правила като проветряване, контролиране на влажността на въздуха, премахване на пасиците и обвързване.

Късна болест - Най-честата болест на доматите, независимо от условията им на отглеждане. В допълнение към висока влажност и топлина, болестта се провокира от ежедневните температурни колебания - горещ ден по време на хладна нощ.

Кафяви листа - болестта се среща главно в парникови домати, с изключение на високата влажност, рискът от неговия външен вид увеличава липсата на осветление.

Друг чест гост в оранжериите е макроспориозис или сухо зацапване. Особено интензивно заболяването се развива при топлина.

Като превенция на гъбични заболявания използвайте:

 • Пръскане на млечни продукти (1,5 литра на 10 литра вода). Може да се извършва през целия сезон с почивки от 10 дни.
 • Лечение с биологични продукти (например, "Fitosporin"). Тези средства разрушават спорите на гъбата с помощта на бактерии, които се хранят с тях, не принадлежат към химически препарати и са безвредни за културата.
 • Пръскане на течност от Бордо. За да се направи това, 2% разтвор на меден сулфат се излива в 2% разтвор на хидратна вар с еднакъв обем и същата температура.

Излишното напояване и торенето водят до поражение на доматите с апикална и коренна гниене. В оранжерия, където има риск от прекомерна влажност и рядко добра циркулация на въздуха, най-вероятно е да настъпи сиво гниене.

За предотвратяване на гниене трябва да се използва:

 • Поръсете с инфузия на чесън. 400 грама натрошени зъби с чесън се наливат с топла вода и се вливат в продължение на 7 дни.
 • Третиране с разтвор на калциев нитрат - 40 г вещество трябва да се разтвори в 10 л вода.
 • Опрашване на храсти с дървесна пепел.

Грижи по време на цъфтежа

Препоръки за грижа за цъфтящите домати:

 • По време на цъфтежа доматите се нуждаят от повече вода - 10-12 литра на 1м2.
 • През този период е особено важно да се справяте с излишната влажност на въздуха, тъй като влажният прашец няма да може да лети в пестика на цвете.
 • В оранжерията процесът на самоопрашване на доматите също може да бъде затруднен поради слабия въздушен поток. Можете да помогнете на растенията, като внимателно разклащате цветята или ги гали с мека четка за рисуване.

 

Съвет!

За да се подобри опрашването на доматите, можете да примамите пчелите в оранжерията чрез засаждане на медни растения (мента, босилек, невен) до него. Можете също така да сложите на входа на оранжерията малък контейнер с мед, захар или конфитюр.

 

 • За да се стимулират плодове, определени по това време, храстите могат да се напръскат с разтвор на борна киселина (разтварят се 5 g от веществото в 10 литра вода).

Подхранване по време на цъфтежа

През този период на доматите се дават поташ-фосфорни добавки, като се използват, например, суперфосфат и калиев монофосфат (2 лъжици от всяко вещество на кофа вода). Най-ефективно ще бъде листното хранене, което ще позволи на растението бързо да абсорбира хранителните вещества. Това хранене трябва да се прави на всеки 7-10 дни.

Като естествен листен хранене цъфтящи храсти могат да се напръскат с инфузия на коприва. За приготвяне, вземете младите листа и стъбла на растението и се вари в продължение на 5-10 минути, след което оставете бульонът да се влее.

От кореновите превръзки маята ще даде добър ефект. В кофа с вода трябва да разтворите 10 грама дрожди и 2 лъжици захар.

Пепел или млечен разтвор изпълнява функцията не само на торове, но и на фунгициди безопасни в тази фаза. 1 kg пепел се излива с литър вряща вода и се оставя да се охлади, след което се разрежда с 10 литра вода. 1 литър кисело мляко се разрежда с 10 литра вода, като се добавят 15 капки йод.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Домати в поликарбонатна оранжерияДомати в поликарбонатна оранжерия

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания