меню

Отглеждане на домати 26.06.2018

Какви са момчетата домати, съвети и трикове

Маскиране на домати

Домати - културата не е твърде капризна, особено ако изберете подходящ за района и климатичните условия високодоходен хибрид. Но някои изисквания за грижи все още съществуват и трябва да бъдат изпълнени. Най-вече начинаещи и опитни градинари се плашат от пасинка, въпреки че в този процес няма нищо трудно.

Какво е pasynkovanie и защо е необходимо?

От всички синусите на листата на стъблата на домати растат процеси. Тези млади издънки вземат много сила от растението, но не носят никакъв смисъл. Процесът на отстраняване на тези процеси се нарича пасинковане. Ако не се извърши, силата няма да стигне до плода, а за развитието на млади издънки, а това ще се отрази на добива, вкусовите характеристики на плодовете и техния външен вид.

Практически всички сортове домати трябва да бъдат staved. Много рядко, сортовете не изискват образуването на храст. Най-често това Стам, Те принадлежат към детерминанта, растат до 50 см и образуват само 2-5 четки с плодове.

Най-трудното нещо е да идентифицираме доведен син. Той, подобно на основния лист, расте от същия синус, но се намира над него. Така че, когато пронизвате, трябва да премахнете горната част на бягството.

Това е важно!

По време на процедурата, работете в чисти ръкавици, внимателно прекъсвайте кълновете или използвайте ножици, редовно ги потапяйте в наситен разтвор на калиев перманганат за дезинфекция.

Кога и колко често трябва да притискате?

доведени на доматиВъзможно е да започнете да заеквате 2-3 седмици след пресаждането на разсад на постоянно място. По това време на доматите почти винаги се образува първата четка, а пасионът се намира точно под него. В бъдеще, тя трябва да бъде редовно, най-малко веднъж седмично или 10 дни за провеждане на инспекция на насаждения, премахване на младите растеж.

Не забравяйте, че колкото по-скоро ще бъде свален синът, толкова по-малко усилия ще похарчи растението за него. Оптимално е да се извърши отстраняването, докато процесът достигне дължина от 5 см. Трябва да се разбере, че колкото по-голям е доведен син, толкова по-твърд е доматът да понася процедурата и има голям риск от нараняване на основното стъбло и увреждане на цялото растение.

Важно е!

Не забравяйте да се справят с мястото на рязане или счупване stepsons разтвор на калиев перманганат. Това ще помогне да се избегне заразяването чрез засаждане на гъби и вируси.

Също така, експертите съветват да се извърши процедурата сутрин, така че до вечерта раната на стъблото да се забави.

Винаги започвайте да работите със здрави храсти! Ако растението е слабо или болно, можете да го пропуснете. Маскирането, дори по всички правила, причинява сериозен стрес.

Как да щипка домати в оранжерията?

По-горе написахме, че е възможно да се използват ножици, но все пак е оптимално да се направи ръчно притискане, като внимателно се откъсва ненужен процес с пръсти.

В този случай следвайте следните препоръки:

  • синът трябва да се вземе отгоре с два пръста и да се раздели, натискайки го с един нокът, сякаш сече;
  • не може да бъде разкъсан точно в близост до стъблото. Не забравяйте да оставите "penechki" височина от около 3-5 мм.Това ще позволи да не се нарани основната част на растението, а доматът ще прехвърли процедурата по-лесно;
  • не можете да разкъсате кълновете. Така че централата ще бъде много травмирана.

Различните сортове изискват образуването на различен брой основни стъбла. Помислете как да го направите правилно.

Обърнете внимание!

Най-добре е да носите гумени стерилни ръкавици по време на поставянето. Ръцете директно в тях могат да бъдат редовно дезинфекцирани в калиев перманганат. И е необходимо да се направи това, в противен случай, заедно със сока, който се освобождава, когато покълването се премахне, инфекцията може да бъде прехвърлена на други домати.

Образуване в едно стъбло

Някои видове домати се образуват в едно стъбло, а най-често са неопределени домати или тези, които се отглеждат в затворени легла. В първия случай това осигурява максимално откриване на „талантите” на растението, а във втория се извършва и за практически цели. В оранжериите и оранжериите сгъстяването е неприемливо. Това не само намалява добива чрез ограничаване на снабдяването с въздух и светлина, но и допринася за създаването на благоприятна микрофлора за гъбички и вируси.

Формирането е както следва. Под първата четка се оформя един доведен син. Неговите и всички долни листа трябва да бъдат отстранени. Това значително ще увеличи потока на свеж въздух към дъното на централата. Следващата трябва редовно да се накланя. С навременното отрязване на едно младо растение на едно растение могат да се образуват 40 или повече четки.

образуване на домати

Образуване в 2 стъбла

Този метод се използва, ако има такива препоръки за отглеждане на сорт. Може да се прилага за детерминанти и неопределени домати, но във втория случай може да се наложи да премахнете горната точка на растеж.

При образуването на две стъбла на растението остават най-дебелите стъпала, образувани под първата четка, а останалите се отстраняват, а листата също.

Ако образуването се извършва в две стъбла в оранжерия, е необходимо растенията да се намират по-далеч един от друг, така че всеки да има достатъчно светлина, вода и въздух.

Образуване в 3 стъбла

Доматите се оформят на три стъбла приблизително, както и на две, само ако първият основен доведен син остане под първата четка, а вторият, който ще служи като трето стъбло, остава под втората или третата четка. Този метод за формиране на храст е доста рядък. По-често в ниски оранжерии. В този случай всички точки на растеж на трите стъбла са притиснати. В противен случай растението просто няма време да формира достатъчен брой яйчници и да даде добра реколта.

Характеристики на образуването на различни сортове домати

Образуването на доматен храст зависи от неговото разнообразие. Всичко може да се раздели на:

  • детерминанти, които спират растежа след образуването на 3-5 четки;
  • poludeterminantnyeкоето може да спре растежа по всяко време;
  • неопределени, които растат през целия период на неговото развитие.

Образуване на неопределени сортове

Неопределени домати може да нарасне до 3 метра или повече във височина. Най-често те се образуват в едно стъбло, но понякога, и най-често в две оранжерии, се образува формация в два стъбла. Смята се, че по този начин те ще произвеждат повече плодове, но това е възможно само при условие, че няма сгъстяване, в противен случай доматите не могат да се развият нормално.

Оптимално засадени домати indeterminantnyh сортове на разстояние 1-1,5 метра един от друг, ако те ще бъдат формирани в едно стъбло и до 2,5 метра, ако възрастните растение ще има 2 стъбла.Образуване на неопределени домати

Образуване на полу-определящи сортове

Тези сортове са непредсказуеми. Те могат да спрат да растат на височина 50-60 см, и могат да растат до един и половина метра. Затова е оптимално за тях да използват образуването в два или три храсти, докато прищипват точката на растеж на главното стебло, така че на допълнителните да се образува достатъчен брой яйчници.

Формиране на детерминанти

Тези сортове домати винаги спират да растат след полагане на максимум 5 четки, но могат да достигнат височина до 1,5 метра. Ако избраният от вас клас е малък до 80 cm, след това може да се изключи от списъка с лечения, извършвани за грижа за засаждане. Но ако растението обещава да бъде по-високо, то няма да боли да премахне издънките, като го е образувал в 2,3, 4 и дори 5 стъбла. тогава има вероятност да се образуват по четири четки върху всяка една, което означава, че реколтата ще бъде много по-висока от очакваното. Въпреки че някои експерти твърдят, че формирането на определящи сортове повече от две стъбла ще повлияят на размера на плода.

Необходимо е да не се научим сами, а на грешките на другите, затова преди да пристъпим към прищипване на доматите, ви препоръчваме да се запознаете с недостатъците, които останалите градинари най-често допускат, и да не ги допускате.образуване на храст от определящи домати

Грешките на градинаря при подреждане

Маскирането е необходим процес за отглеждане на почти всички сортове домати. Но ако го държите погрешно, можете не само да не постигнете очаквания резултат, но и да отслабите растенията си, да провокирате развитието на болести и т.н. Най-често градинарите правят такива грешки:

  • задържане на притискане на твърде дълги интервали. Тази процедура след първия път трябва да бъде задължителна веднъж седмично - 10 дни;
  • отстраняване не е доведен син, а рудимента на четката. За да не се объркат тези два издънки, трябва да помним, че доведен син е по-висок. Също така няма зародиши на яйчниците;
  • използване на не санирани инструменти или ръкавици;
  • образуват твърде много стъбла.

Като следвате простите препоръки и направите домати като обикновен бизнес, можете да постигнете отличен резултат. Например, тези, които правят тази процедура според правилата за първи път, отбелязва увеличение на добива с 2-3 пъти, и в допълнение, външният вид, запазване на качеството и вкусовите характеристики на плодовете са значително подобрени.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Маскиране на доматиМаскиране на домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания