меню

Доматените сортове със снимки и описания 21.05.2018

Домат "Севрюга": изисква разнообразие сред зеленчукопроизводителите

Интересно разнообразие от домати Севрюга, второто име на което е Пудовик, има общия интерес на градинарите в цяла Русия в нейното отглеждане. Той получи такова внимание поради непретенциозните си грижи и зрелищни, необичайно вкусни плодове.

Характеристики и описание

Средата на индетерминантния високопродуктивен сорт от домати "Севруга" има друго име - Пудовик. Под това име културата е регистрирана в Държавния регистър на Руската федерация за отглеждане под заслон и на открито, през 2005 г. Тя е отгледана от новосибирски развъдник. Сортът се разпространява много бързо и става един от най-популярните сред градинарите. Благодарение на големите си тежки плодове с невероятен вкус и простота в грижите. Сортът не е хибриден, не е стандартен.

Описание на храста

Храсти Пудовика се различават по своята плътност и големи размери. Той достига височина от 1,5 м, когато се отглежда в оранжерия, може да нарасне до 2,5 м. Поради размера на храста, той изисква висококачествена жартиера и редовно прищипване. За по-добро плодоносене се препоръчва образуването на храст в 1-2 стъбла. Листата са големи зелени. Съцветията са прости, стърчащи с артикулация.

Заводът има високо разклонение. Въпреки че расте едновременно само нагоре, ширината не заема твърде много място.

Именно тази способност на растеж позволява рационално използване на пространството в оранжерията. Създаването на храст също е лесно по същата причина.

Описание на плода

Плодовете са едри, с тегло до 0,5 кг, а теглото до 1 кг не е рядкост. Сърцевидна, средна плътност. Цветът на доматите е яркочервен, в зрялост яркочервен, има впечатляващ впечатляващ вид. Доматите Севрюги могат да бъдат разделени на големи и много големи. Вкусът е богат, приятен, леко кисел. Отличава се с кратък срок на годност, най-големият е 2-3 седмици.

Производителност и запазване на качеството

Доматите Севрюга имат много големи добиви. На храста постоянно се формират генеративни пъпки, благодарение на които непрекъснато се извършва новото полагане на плодове. Плодовата култура е удължена, но това има своя плюс - за да получите свежа реколта, можете до средата на септември.

Средно от един храст е възможно да се получат 5 кг красиви плодове. Но, с внимателна и правилна грижа, е възможно, че добивът от 1 квадрат. м ще бъде до 15 кг. Някои градинари казват, че с правилна грижа, можете да получите плодове с тегло до 1,5 кг.

Отзиви и снимки на добива на домати Sevryuga, могат да бъдат намерени във всички източници на информация за градинари. Това предполага, че разнообразието е търсено. Плодовете перфектно понасят дългосрочния транспорт. Когато ги съхранявате на тъмно хладно място, можете да спестите до няколко месеца.

уговорена среща

Плодовете имат универсална цел. Консумирайте ги пресни или в салати. Благодарение на отличния си вкус и сочна пулпа, широко използвана в готвенето за готвене на различни ястия, включително за производството на сок и доматено пюре. Идеален за зимна реколта.

Вижте също: Сорт от домати "Розова Катя f1": висококачествена реколта за целия сезон

Силни и слаби страни

Все по-често можете да срещнете градинари, които са засадили този сорт в техните задни дворове. Такава популярност може да се обясни с масата на нейните положителни качества. Недостатъците му до днес обаче не са разкрити.

Предимства:

  • доматът е изключително устойчив на характерните болести;
  • класът не е капризен при напускане и не е труден за отглеждане;
  • форма на яйчниците във всяка среда;
  • висок добив;
  • големи плодове;
  • отличен вкус и гъвкавост при назначаването;
  • дълго съхранение

Домат Севрюга е толкова непретенциозен в култивацията, че дори един начинаещ може да овладее този процес. Ето защо, сортът може да се нарече един от любимите сред градинарите.

Характеристики на растящите сортове

Сортът е най-устойчив на всякакви климатични условия, както и на суша, ниски температурни явления, висока влажност. Затова може да се отглежда както в оранжерии, така и на открито. Според многобройни наблюдения на опитни градинари, които отглеждат този сорт, беше забелязано, че най-оптималната температура за Севриуги е +23 градуса.

Друга особеност е, че някои градинари на практика са довели до полу-определяща култура. Тъй като в процеса на растеж и развитие, едно от стъблата спира в развитието. Ето защо, pasynkovaniya процес, е необходимо да се извърши внимателно и се препоръчва все още да оставите един от най-силните доведен син, в резерв.

Зреенето на първата реколта на Пудовик се извършва в края на юли и началото на август. Това означава, че сортът се счита за средата на сезона. Като цяло, първите домати могат да бъдат събрани 110-115 дни от засяването на семената.

Препоръчителни райони за отглеждане

Доматено Sevryuga, характеристика и описание на сорта, се препоръчва да го отглеждат във всички климатични условия на Русия. Днес сортът се е доказал добре в почти всички руски региони. Дори в Сибир, където климатът е променлив и суров, Пудовик дава отлични реколти.

Болест и устойчивост на вредители

Сортът има повишена устойчивост на почти всички характерни заболявания на доматите. За да се предотврати атакуването на доматите, те трябва да бъдат третирани с инсектицидни средства всеки сезон.

Отглеждане на разсад

За отглеждането на пълноценни разсад, посадъчният материал се засява най-добре 2,5 месеца преди засаждането на културата на постоянно място. Семената трябва да бъдат засети през февруари, март, в контейнери или големи контейнери на дълбочина 2 см и разстояние от 2-3 см между растенията.Капацитетът на разсад трябва да бъде в светла стая, при температура от +23 градуса не повече.

Като правило първите издънки се появяват за една седмица. Правилната грижа включва редовно, умерено поливане и поддържане на оптимална влага. Тя трябва да бъде около 60%. Ако влажността е ниска, тя може да се нормализира чрез пръскане на въздуха с пистолет. Ако влажността е висока, е необходимо да се проветри помещението по-често.

Семената от този сорт се характеризират с неравномерна кълняемост, така че преди засаждане те трябва да се потопят в стимулатор на растежа за един ден.

Трансплантация в земята

Разсад Pudovik не може да се нарече силен. Тя расте предимно във височина и може да се счупи под тежестта на клоните си. При засаждане разсад трябва да вземе това под внимание.

Pudovik е засадена по подобен начин като всички разсад от домати. Единственото условие за 1 квадрат. m само трябва да постави 3 храсти Sevryugi, ако имате намерение да образуват 2 стъбла.

С планираното 1 стъбло 4 растения могат да се приземят. С този метод на засаждане растенията няма да пречат един на друг, и ще бъде по-лесно да се грижи за тях.

Вижте също: Домат "Жълт гигант": сладък с дългогодишен плод

грижа

Най-важното нещо в грижата за доматите Севрюга, за да се гарантира редовното им редовно поливане и торене.Строго е забранено да се изсушава почвата, особено когато се отглежда в южните райони. Също така не допускайте прекомерна влага. Сушенето и прекомерната влага на почвата могат да повлияят неблагоприятно на растежа и развитието на растението, а впоследствие и на културата.

Плодовете на Pudovik поради впечатляващите си размери, са склонни към напукване, така че това не се случи, поливане трябва да се направи умерено. Най-добре би било да се обработва почвата. Тя ще запази влагата и няма да позволи на почвата да изсъхне. Торф, хумус, дървесни стърготини или борови иглички могат да се използват като мулч.

През целия сезон доматите трябва да бъдат оплодени. Особено важно е да се направи това на 10-тия ден след разсаждането на постоянно място и в началото на вегетационния период. Но, тук също е необходимо да не се прекалява, излишък от минерални вещества може да навреди на растението.

Веднъж седмично, не забравяйте да направите сложни торове в почвата. Те трябва да съдържат: калий, азот и фосфор.

Вижте също: Домати "Пинк Клер Ф1": популярен сорт сред градинарите

Отглеждане разнообразие от домати Sevryuga, просто удоволствие. Начинаещите могат спокойно да започнат с него и да се насладят на постиженията си. Резултатът ще бъдат големи вкусни домати, които ще зарадва цялото семейство до есента.

Видео: Отглеждане на домати (подробни инструкции стъпка по стъпка)

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания