меню

Доматените сортове със снимки и описания 17.05.2018

Домат "Жълт гигант": сладък с дългогодишен плод

Ако се опитвате да вземете оригинален сорт домати за лятната ви къща или дворно място, препоръчваме ви да обърнете внимание на доматите „Жълт гигант”, описание, ревюта, снимки, чиято доходност е дадена в тази статия. Доматите от този сорт ще бъдат големи, сладки и ще имат добър добив. Почти целият топъл сезон на годината вкусни и големи плодове от домати ще зарадва вас и вашите гости.

Характеристика и описание

Голям и сочен домат Жълтият гигант е бил отглеждан от животновъдите от агрофирма Sedek. При отглеждането на сорта, специалистите поставят задачата да получат сорт с големи плодове от салатен тип и отличен вкус. Трябва да призная, че те го направиха. Този сорт искат да растат на техните парцели, много местни градинари.

В средиземноморските страни жълтите домати са златни ябълки. Името на тези слънчеви домати е напълно оправдано. Провитаминът "А" влияе върху жълтия цвят на плода от този сорт.

Описание на храста

Доматеният храст от този сорт е представен от високо, неопределено растение, чийто камшик не завършва с четка за цветя и може да расте непрекъснато. Височината на храстите може да бъде 1,2 - 1,7 метра.

В сравнение с други представители на салата тип домати, този сорт има впечатляващи размери.

Описание на плода

Разнообразието на домати Жълтият гигант е способен да образува голям брой вкусни плодове със следните характеристики за доста дълъг период на плодност:

 • плодовете имат яркожълт цвят;
 • теглото на плода съответства на наименованието на сорта, един домат, при спазване на технологията, може да има маса до 400 грама;
 • доматите съдържат много захари, толкова сладки на вкус; формата на плода е закръглена, леко сплескана;
 • на падежа сортът е в средата на сезона.

Производителност и качество

Този сорт принадлежи към средното зреене. От момента на появата и до началото на плодните, обикновено преминава от 110 до 122 дни. Доматено жълт гигант, чиито характеристики и описание на сорта са дадени в тази статия, се отличава с дълъг период на плодните и доста висок добив. Добър агротехнически фон от всеки храст може да доведе до общо 5,5 кг домати със средни и големи размери.

Доматите от този сорт са предназначени за дългосрочно съхранение и транспортиране на дълги разстояния. Прибирането на реколтата се препоръчва да се използва по предназначение в рамките на 1 до 2 седмици.

уговорена среща

Както вече споменахме, доматите от този сорт не са предназначени за продължително съхранение. Да, това всъщност не е необходимо, тъй като периодът на плодните растения в Yellow Giant е удължен, което ви позволява да консумирате пресни плодове до късна есен.

Този сорт принадлежи към вида салата и се препоръчва да се консумира прясно, като салати, превръзки за основни ястия.

Той е условно подходящ за консервиране, но като се имат предвид впечатляващите размери на плодовете, това може да стане само чрез нарязването им и поставянето им в буркани.

Вижте също: Нови сортове домати от сибирската селекция за 2018 година

Силни и слаби страни

Това разнообразие е надарено с някои предимства, но има и своите недостатъци. От положителните качества на жълтия гигант трябва да се подчертае:

 • добър добив, един храст може да произведе до 5,5 кг плодове;
 • плодните трае най-малко 1,5 месеца;
 • голяма маса домати, един плод може да достигне 400 g;
 • сортът има красива форма на плодове;
 • отличен плодов аромат;
 • в съдържанието на витамини надминават всички други видове домати;
 • доматите от този сорт съдържат ниацин, който укрепва кръвоносните съдове;
 • пулпа от домати е наситен с каротин;
 • жълтите домати имат повече ликопенов ензим, отколкото червените домати;
 • жълтите плодове от този сорт са напълно безопасни за страдащите от алергии;
 • жълтите домати съдържат по-малко калории и са по-малко кисели от червените, така че са полезни за хората на диета;
 • жълтите домати допринасят за разграждането на мазнините и ускоряват метаболизма;
 • Жълт гигантски сорт, устойчив на напукване на плодове.

Редовната консумация на домати от този сорт е еднакво полезна за хора от всички възрасти. Неговата пулпа има положителен ефект върху бъбреците, черния дроб и целия стомашно-чревен тракт.

И все пак, този сорт има редица недостатъци:

 • твърде големи плодове, които възпрепятстват ецването, ецването и консервирането на доматите;
 • слаба устойчивост към болести и вредители;
 • храст, който е твърде висок и заема много място и изисква подкрепа или жартиера.

Характеристики на растящите сортове

Домати Жълт гигант със същия успех, отглеждан на открито и в оранжерията. Основната разлика тук е, че храстите в оранжерията ще бъдат по-дълги и периодът на зреене ще бъде леко намален.

Важно е! Високите храсти под тежестта на многобройни плодове изискват задължителни подставки и по-голяма област на хранене. Когато удебелени насаждения по необходимост намаляват общия добив.

Този сорт не налага повишени изисквания за условията на отглеждане. По време на вегетационния период трябва да се полива, когато е необходимо, да се отстранят плевелите от разстоянието между редовете, да се разхлаби почвата и да се направят няколко превръзки. Когато оформяте храст, трябва да оставите 2 стъбла и да извършвате редовно говеждото.

Препоръчителни райони за отглеждане

Домати Жълтият гигант се отличава с висока пластичност и може да расте и да дава плодове в много райони на страната, с изключение на районите от далечния север. Днес сортът е зониран в централна Русия, на Урал в Поволжието и в южната част на страната. То е в южните райони, където има много слънце и топлина, сортът показва най-висок добив.

Болест и устойчивост на вредители

При наличието на голям брой положителни качества, сортът не е устойчив на болести и вредители. Ако не извършвате предпазни профилактични обработки с фунгициди, доматените храсти от този сорт могат да бъдат засегнати от такива заболявания като:

 • късна болест;
 • тютюнева мозайка;
 • алтернария;
 • peronosporosis;
 • Cladosporium.

От вредителите трябва да се отбележи колорадски бръмбар. Той, като правило, не вреди на възрастните растения, но разсад от домати може да развали. При условията на отглеждане в оранжерии, белокрилка, листни въшки и трипси могат да причинят голяма вреда на доматите.

Отглеждане на разсад

Чрез отглеждане на разсад домат Жълт гигант трябва да започне 2 месеца преди предложеното кацане на постоянно място. Това обикновено съвпада с последната седмица на февруари.

Съвет! За сеитба трябва да използвате доказани семена с висока кълняемост, закупени в магазина. Можете също да използвате собствени семена, събрани от големи, напълно узрели плодове от реколтата от миналата година.

Преди сеитбата семената трябва да се третират с торове. За да направите това, придобийте течен тор "Effecton", nitrophoska или използвайте дървесна пепел. Семената се накисват в разтвор на тор за 1 ден, след това се отстраняват, сушат и се поставят в хладилник за 2 дни за втвърдяване. След това семената са готови за засаждане.

Вижте също: Домат "Розов крал (крал) f1": отличен вкус гарантиран

Почва за разсад трябва да се приготвя по специална рецепта и да съдържа:

 • торфена почва;
 • изгнили тор;
 • торф.

За всеки 10 кг приготвена почва добавете 1 чаена лъжичка суперфосфат, калиев сулфат и карбамид. Всички съставки са добре смесени и пълни с тази почвена способност за разсад.

Преди сеитба почвата в контейнери е умерено хидратирана и нивелирана. След това направете жлебове за сеитба с дълбочина 1 см. Засяването се извършва по схемата от 6 см на 2 см. Горните жлебове се покриват със слой почвена смес. Освен това не е необходимо поливане на почвата.

Кутии с разсад се поставят върху первазите на южните прозорци на къщата, за да осигурят слънчева светлина на растенията. Най-благоприятната температура за отглеждане е 22-25 градуса през деня и 18-20 градуса през нощта.

10-12 дни след покълването, доматите се събират в друг контейнер и растенията се снабдяват с по-голяма храна.

Трансплантация в земята

Почвата за засаждане на домати Жълтият гигант трябва да бъде подготвен през есента. Почвата оран и оплодена. Като тор прави изгнили тор в доза от 4 кг на квадратен метър. м. Същото количество органична материя се добавя през пролетта, като се добавя по 1 супена лъжица на всеки метър насаждения. лъжица калиев хлорид и суперфосфат.

Трансплантацията на домати на открито се извършва, когато разсадът се обърне 50-55 дни, обикновено се случва в средата - края на май. За предпазване на разсад от гъбични заболявания се извършва превантивно пръскане на растения с меден хлор. За това, отглеждани 1 супена лъжица. лъжица лекарството в 1 литър вода. Схемата на засаждане на доматите трябва да бъде 60 cm на 20 cm.

грижа

Доматът е жълт гигант в процеса на растеж и развитие на храста трябва да бъде staved. Необходимо е да се образува растение в 2 стъбла, като се премахват всички допълнителни деца. 1,5 месеца преди края на вегетационния период е необходимо да се притискат всички точки на растеж, за да се насочат всички хранителни вещества към образуването на плодове.

За да се получи прилична реколта през летния период, е необходимо да се хранят доматите три пъти.

 1. Първото хранене започва 10-15 дни след разсаждането. За да направите това, пригответе говорител на 1 кг птичи изпражнения (кравешки тор) и 10 литра вода. Позволено е също така да се нанася и готов за употреба тор, като „Хумисол” или „Вермистим”.
 2. Втората превръзка се извършва 10 дни след като плодът от втората ръка започна да се слага. Под корените се прибавя смес от торове от 1 кг птичи изпражнения, торове от „хаван“, меден сулфат и калиев перманганат в 3 г на 10 литра вода. Под всеки храст домати изля 2 литра хранителен разтвор.
 3. Последното хранене на доматите се извършва едновременно с началото на плододаване със същия хранителен разтвор като за втори път. Под всеки храст можете да налеете 2,5 литра смес от торове.

След всяко хранене е желателно почвата да се мулчира с тънък слой почва, състояща се от дървени стърготини, нарязани сламени или борови иглички. Това селскостопанско приложение ще запази влагата в почвата и ще предотврати поникването на плевелите.

В процеса на вегетация на доматите трябва да спазвате режима на напояване и да се справяте с плевелите.

Вижте също: Светъл ден за разсад на домати

Така че, струва ли си да изберете жълт гигант за засаждане? Сигурни сме, че това е добър избор, достоен за професионалист. Големи и вкусни плодове, отлично представяне, добра реколта, възможност за събиране на собствени семена за засаждане през следващата година - освен ако това не е достатъчно, за да направи правилния избор.

Видео: Домати - от сеитба до прибиране на реколтата

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания