меню

Доматените сортове със снимки и описания 20.05.2018

Сорт домат "Урал гигант": всеки има висок добив на градината


Уралският гигантски домат принадлежи към сортовете от ново поколение, отглеждани от местни развъдчици и съчетава няколко полезни свойства наведнъж: топлина и мразоустойчивост, отличен вкус, голям размер на плодовете, широк спектър на употреба (сортът е идеален както за приготвяне на салати, така и за приготвяне на кетчупи). и сосове). Плодовете на доматен сорт Урал съдържат голямо количество ликопен, което го прави много полезен.

Характеристики и описание

Възможно е отглеждането на култури както на открито, така и в оранжерийно състояние. клас понася както високи, така и ниски температури, което прави възможно отглеждането на култури в голям брой региони, както с южен, така и с умерен климат.

Домат Уралски гигант: описание, ревюта, снимки, добиви, както и особености на отглеждането, които разглеждаме по-подробно.

Описание на храста

Уралският гигант домат принадлежи на представителите на среднозрелите сортове. Храстът е висок, под формата на лиани, може да расте до 1.5 м, затова се нуждае от редовна и навременна жартиера. При липса на подходящи грижи, храстите започват да пълзят по земята или пукнатини, което се отразява на развитието и узряването на плодовете, а оттам и на добива.

Описание на плода

Плодовете са доста големи, месести, сладки. Масата на един домат варира от 600 до 800 грама. Формата на плода е сферична, с леко сплескани стълбове. Вътре има много камери, пълни със сочна каша. Отгоре плодът се покрива с тънка кора.

Производителност и запазване на качеството

Доматът Уралски гигант има висок добив. На една четка на растението се развиват едновременно 3 до 5 яйчника.

За да се отглеждат големи плодове, само един яйчник трябва да бъде оставен настрана. Тогава за вас е осигурен домат с рекорден размер.

Уралският гигант не се различава по запазване на качеството. Зрелите домати трябва да се обработват своевременно, тъй като те бързо стават неизползваеми поради липсата на дебела кожа.

уговорена среща

Доматен сорт Уралски гигант е идеален за приготвяне на зеленчукови салати, кетчупи, сосове, както и доматен сок, богат на витамини и макро / микро елементи.

Силни и слаби страни

Сред предимствата на сорта трябва да се отбележи:

  • високи добиви (до 15кг плодове от 1 кв. м. легла);
  • отличен вкус;
  • устойчивост на напукване на плодовете;
  • наличието на голямо количество витамини, макро и микро елементи в плода, което прави сорта много полезен за организма;
  • устойчивост на ниски и високи температури, което ви позволява да отглеждате разнообразие в условията на сибирския регион и в райони с горещ южен климат.

В Урал няма много негативни качества на доматите. Сред най-основните недостатъци трябва да се подчертае лошата преносимост, както и слабата устойчивост към болести, което често води до поражение на културата с фитофтора и гъби.

Вижте също: Сорт от домати "Розова Катя f1": висококачествена реколта за целия сезон

Характеристики на растящите сортове

Отличителна черта на отглеждането на домати в уралския гигант е задължителното формиране на храст, жартиера, спазването на насажденията от растенията в земята, образуването на ръка за получаване на повече плодове.

Препоръчителни райони за отглеждане

Според характеристиките и описанието на сорта, уралският гигант домат е подходящ за отглеждане във всеки регион, както с горещ, така и с твърде студен климат (например в Сибир). Сортът е устойчив на замръзване и топлина, поради което се развива добре и дава плодове както в градината, така и в оранжерийните условия.

Болест и устойчивост на вредители

Сортът, както и повечето представители на високи домати, има нисък праг на устойчивост към болести и вредители. Най-често класът е подложен на поражение на фитофтороз и гъбички.

За да се избегне появата на заболявания, е необходимо внимателно да се грижи за растението: своевременно завържете храста и отстранете страничните издънки, предотвратете преливането на храста и внимателно вземете торове.

Отглеждане на разсад

Разсад се отглеждат от семена, които се засяват в края на март, началото на април в контейнер със земята. Тъй като третото истинско листо се появява на растението, разсадът се спуска в отделни контейнери. Докато растенията не бъдат засадени на легло или оранжерия, те се поливат и съдът периодично се обръща, така че стъблото на растението е равномерно.

Трансплантация в земята

Доматените разсад, отглеждани преди разсаждане в земята, трябва първо да се втвърдят в продължение на 7-10 дни. Втвърдяването на растенията трябва да се извършва постепенно, с увеличаване на времето за престой на растението на открито.

При отглеждане на култури в оранжерия, засаждане на разсад трябва да се извършва в края на април, началото на май.

При отглеждането на реколта на открито, разсадът трябва да се засажда на леглата в края на пролетните слани.

Преди засаждане разсад, и в двата случая е необходимо внимателно да се подготви почвата. За да направите това, органични торове се поставят в кладенците, които са леко поръсени с пръст, и едва след това, разсад се засаждат.

За да могат растенията да се развиват нормално и да не възпрепятстват растежа и развитието на плодовете, е необходимо стриктно да се спазва разстоянието между храстите при засаждането на разсад. За домати, схемата за сядане на уралския гигант е 30х50см.

Грижа за растенията

Грижа за доматите сортове Урал гигант включва следните видове работа:

  1. образуване на храст;
  2. жартиера;
  3. своевременно поливане;
  4. растения за изкуствени торове;
  5. преработвателни предприятия от вредители.

Вижте също: Домат "Жълт гигант": сладък с дългогодишен плод

Формиране на храст

Уралският гигант е представител на определящия сорт, така че се нуждае от задължително образуване на храст. За да се получи богата реколта, трябва да се вземе специален контрол на височината и ширината на растението. Подрязване трябва да се извършва като страна, премахване на доведени деца, и апикална.

Благодарение на страничната резитба, на храстите ще се образуват допълнителни съцветия, а рязането на върха ще позволи да се засили стъблото на растението, като се запази растежът и пренасочване на сили към образуването на плодове.

Колан за жартиери

Всички високи сортове се нуждаят от навременна жартиера. Доматът Уралски гигант не е изключение. Поради факта, че плодовете на сорта са доста големи, стъблото се развива масивно и дълго. За да се предотврати счупването на стъблото и смъртта на растението, храстите трябва да бъдат редовно вързани, докато расте и да се образуват съцветия. За удобство можете да използвате вертикални опори високи 1.5-2м, около които ще се оплита централното стъбло на растението. Освен това, тъй като образува, съцветия и клъстери с плодове трябва да бъдат обвързани, за да се намали натоварването на стъблото на растението.

поливане

Поливането на растенията трябва да става след залез слънце и само с топла вода 1 път в 2 дни.

При прилагането на поливането е много важно да се спазва мярката, тъй като прекомерното поливане може да доведе до гниене и развитие на болестта.

тор

Растителното хранене трябва да се извършва най-малко два пъти месечно с помощта на органични и минерални торове. Разнообразието е особено необходимо за хранене, тъй като без прилагане на торове отглеждането на големи плодове ще бъде невъзможно.

Контрол на вредителите

Поради факта, че сортът няма практически никакъв имунитет срещу болести, той е най-често податлив на късна фибри и гъбички. За да се предотврати появата на огнища на инфекцията, своевременното и качествено лечение на растенията срещу вредители и болести трябва да се извършва със специални средства. Фитофоринът се използва за инфекция на фитофтора и ако има храсти, засегнати от болестта или вредители, се използват по-ефективни химикали, които могат да бъдат закупени в специализирани магазини.

Вижте също: Домат "Кралят на Лондон": средно и едри плод

За да се получи добра реколта от домати, уралският гигант трябва стриктно да спазва всички нюанси, свързани с селскостопанската технология на този сорт. Отглеждането на гигантски домати е отнемащо много време бизнес, който не е подходящ за всички, така че преди да вземете решение в полза на отглеждането на сорта Урал Гигант, наистина трябва да оцените своя потенциал.

Видео: Грижа за доматите. Първи важни стъпки

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания