меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 3.07.2018

Храстите на доматите са заразени с бактериоза, какво да правят?

Доматичен бактериоза (бактериално увяхване)

Бактериозата е незабележимо заболяване на доматите, което в повечето случаи води до смърт на растенията. За да разпознаете болестта, трябва да се запознаете с основните симптоми на хода на заболяването. Как да се определи болни доматиили не? Какви мерки трябва да предприемете, ако все още успявате да определите симптомите на бактериално увяхване?

Симптоми на бактериално увяхване

Причинителят на увяхването е бактерията "Erwinia phytophthora". Заболяването на началния етап не се проявява, растението изглежда абсолютно здраво. Но вътре в стъблото се образува мазна маса с бактерии, които провокират смъртта на растението. Благоприятната среда за развитието на болестта е влажно горещо време. Бактериалното увяхване на доматите се проявява в две форми: остра и хронична. Първият отнема не повече от три дни. Хроничната трае повече от седмица. Плодът е ударен отвътре. Симптоми на хронично бактериално увяхване:

 • върху повърхността на стъблото могат да бъдат проследени ивици, които са боядисани в кафяво;
 • „Радикални корени“ се появяват в радикалната част;
 • листата започват да пожълтяват от дъното на доматите;
 • растението започва да се задържа в растежа, развитието на плодоносни издънки почти напълно спира;
 • ако отрежете стъблото, можете да видите кафяви ивици и слуз.

Растението е заразено чрез кореновата система. Вилингът се дължи на запушване на съдовата система, бактерии. Латентният период на заболяването може да продължи два месеца, но веднага щом времето започне да е горещо и влажно, растението умира в рамките на няколко дни.

Причини за поява на домати

В горните слоеве на почвата се намират бактерии, които засягат не само доматите, но и други зеленчукови култури. Настъпва заразяване на домати:

 1. Чрез рани на стъблото, които са били направени по време на разсаждане на разсад, плевене, разхлабване на почвата.
 2. Растението може да зарази насекоми и гризачи, които са били в контакт с болни растения, а след това и със здрави домати.
 3. Инфекцията на доматите може да възникне по време на поливния процес, ако се появят увяхващи бактерии във водата.
 4. Инфекцията на зеленчуковата култура се осъществява с градински инструменти, които извършват работа с почвата и растенията.
 5. Прекомерното оплождане с азотни добавки намалява устойчивостта на доматите към бактериалното увяхване.
 6. Вероятността от заболяване нараства с постоянни резки промени на температурата през деня и през нощта.

 

Важно е!

Домати, заразени с бактериално увяхване, не могат да бъдат излекувани. Те само трябва да унищожат.

Борба с бактериалното увяхване

Болните растения трябва да се извадят от градината и да се изгорят, така че да не заразят останалите домати. За да се предотврати заразяване на здрави домати, ще се даде възможност за обработка на лечението "Фитолавин".

Подготовка на работен разтвор: вземете 20 милилитра от лекарството, разтворете в 10 литра вода. Изсипете половината от получения разтвор в спрей бутилка, разпръснете всички растения напълно. Използвайте другата половина, за да напоите доматите в корените, като харчите 30 милилитра на храст.

Обеззаразявайте почвата, където растат болните домати. Като дезинфектант, използвайте:

 • един процент манганов разтвор. Приготвяне: в един литър вода се разтварят 10 грама калиев перманганат.Поливайте почвата, където растат заразените растения;
 • разтвор на базата на препарата "Байкал-ЕМ". Вземете половин чаша течен препарат, разтворете в кофа с вода. Потреблението на квадратен метър почва е 2,5 литра.

 

Важно е!

За да се използват химически препарати за дезинфекция, когато растенията не могат да се отглеждат на легло, е възможно да се увреди техният растеж.

Предотвратяване на заболявания

Мерки за защита на доматите от бактериално увяхване:

 1. Извършва обеззаразяване на семената и почвата преди засаждане. За да накиснете семената, използвайте разтвора на базата на препарата „Fitolavin” (накиснете семената за 1 час преди засаждане, пригответе разтвора: разтворете 2 ml от препарата в 100 ml вода). Почва обеззаразява един процент калиев перманганат или разтвор на база "Байкал-ЕМ".
 2. Изберете сортове домати, устойчиви на бактериално увяхване.
 3. Дръжте леглата чисти от плевели, за да не привличат насекоми и гризачи, които могат да заразят растенията.
 4. Периодично дезинфекцирайте градинските инструменти. Използвайте за дезинфекция лекарство "Ecocide-C". Разтварят се 50 грама от лекарството в 5 литра топла вода. Полученият разтвор за обработка на градински инструменти, го пръска напълно.
 5. Завъртане на реколтата на парцела. За да растат домати в същото място само след 3-4 години.
 6. През есента, след прибиране на реколтата, дезинфекцирайте почвата с фунгициди.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания