меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 25.07.2017

Лечение на доматеното фузариум

fusarium wilt tomatoes лечение народни средства

Всеки може да отглежда домати, нищо трудно в това, проблемите често са в болести, вредители. Ние ще разгледаме днес една неприятна и опасна болест, която може да унищожи всички засаждане на домати, като не оставя възможност за прибиране на реколтата. Действайте бързо и ефективно. Да поговорим за фузариозното увяхване на доматите, за лечението на народни средства и не само.

Признаци на заболяване

 • Листата започват да променят цвета си. Появява се жълто, светло зелено.
 • Вените по целия лист също променят цвета си до по-бледи.
 • Деформация и усукване на надземните части;
 • Отстраняването на листата, което най-често започва от дъното и се разпространява по целия храст.
 • Бял набег след дъждове близо до кореновата система и върху самите корени.

Вижте също: Подхранване на домати при цъфтеж и яйчници на плодове

Защото всички тези негативни прояви на гъбички, които се развиват много бързо. Спорите влизат в почвата чрез болни семена или могат да заразят растенията, когато има повреда на корените, което често се случва по време на прехвърлянето на разсад на земята до постоянно място.

Причини за заболяване

Гъбите са много обичани за влажно време и топли. Ако първоначално валеше с много дни, след което дойде топлината, то това е идеална среда за развитие на патогенна флора. Освен това има допълнителни провокиращи признаци:

 • храстите бяха засадени твърде близо един до друг;
 • в района има много плевели, които създават пречки за изсушаване на почвата;
 • голям брой химически превръзки;
 • близки подземни води;
 • малко слънце;
 • изсушаване на корените.

 

За информация!

Тези домати, които се отглеждат в оранжерията, често страдат от гъбични заболявания. Трябва също да се отбележи, че фузариумът се бърка с бактериалното увяхване на доматите, но често е асимптоматичен, а причинителите са бактерии, а не гъби.

 

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Какво да правите, ако доматите започнаха да болят?

Тежко поражение

Ако забележите твърде късно, че храстите са бавни и променят цвета си, то, за съжаление, времето се губи. Твърде късно е да се борим с явно прогресиращо заболяване. Трябва незабавно да отстраните всички болни растения и да ги третирате в почвата в оранжерия или на открито. Не е достатъчно просто да премахнете всички домати, тъй като споменахме, че спорите остават в почвата и засягат кореновата система. През следващата година негативният опит ще се повтори, затова ще е необходимо да се предприемат мерки.

Болните върхове трябва да изгорят далеч от градината ви. Изкопайте парцел, хвърлете кипяща вода с манганови кристали. Повторете същото третиране през пролетта преди засаждане. Оранжерията трябва да се обработва от тавани, стени до земята. Можете също така да изкопаят почвата с пепел или да използвате пепел разтвор, можете да си купите различни видове фунгициди.

Началото на заболяването

Ако сте забелязали на първия етап, че 1-2 храсти започват да се различават от всички останали засадени растения, тогава предприемайте спешни мерки. Препоръчително е да се отстранят тези храсти. А други обработват лекарството "Триходермин". Изсипва се в корена на половин литър, използван също за профилактика, така че си водете бележки. С него можете да изкопаете почвата, подготвяйки мястото през зимата и пролетта преди засаждането. Можете да използвате лекарството за пръскане.

Вие също трябва да следи почвената влага - тя трябва да бъде оптимална, а не мокра. Винаги разхлабвайте парцела, инспектирайте доматите, премахвайте плевелите, изсипвайте почвата с пепел. За да не се въвеждат нови болести, премахнете пасищата и лекувайте изсечените точки. По-добре е да използвате нож, за да премахнете стареца, винаги го дезинфекцирайте или използвайте гумени ръкавици за процедурата. Дори и за профилактика, можете да използвате пръскане със слаб разтвор на манган, той няма да навреди и ще помогне на вашите насаждения да не се разболяват не само с фузариум, но и с други заболявания.

 

За информация!

Ако доматите постоянно умират от фузариоза, тогава семената могат да бъдат лекувани с лекарства "Беназол" или "Фундазол". Те са доста силни, химически, но, разбира се, не са много полезни за почвата и здравето. Може да се използва за лечение на корени безопасни "Fitosporin M". Също така биологични препарати "Pseudobacterin 2", "Batsikol", "Trichodermin".

 

Как да се лекува фузариум увяхващи домати? Разбира се, народни методи. Те се използват както в комплекс, така и за профилактика. Но не разчитайте само на тях, когато вече има силно поражение на храстите и плодовете.

Вижте също: Домат "Мазарин": характеристики и описание на сорта, ревюта

Народни методи

 • Една трета от барака за пране сапун се натрива на ренде, разреден в литър топло мляко и 25 грама йод се изпуска тук. След това прекарват пръскането на всеки 2-5 дни, докато болестта не отстъпи. Но не забравяйте да направите процедурата вечер или рано сутрин, докато няма топлина.
 • В литър вода изстискайте 1-1.5 глави чесън. Инфузията струва 24 часа, след което се добавя вода, така че обемът е кофа, използвана за пръскане.
 • Лъжица от настърган сапун, чаша пепел, разтворена в два литра вода и пръскала храстите 2 пъти седмично.
 • Те събират кофа с вода и се изсипват в нея люпилна лук, кипват половин час.
 • Разтворът се прави в съотношение 1: 7 суроватка и вода. Серумът се нуждае от малко топло. Използва се за пръскане.

Тези народни лечебни възможности са подходящи за лечение на много доматени болести. Те са безопасни, химикалите не се натрупват в плодовете, които са безопасни за здравето на вашето семейство.

Това са методите и профилактиката, които можете да използвате, за да се справите с болестта. Основното нещо е да се направи всичко бързо и навреме.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания