меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 1.08.2017

Защо зелените домати гние в храстите в оранжерията, и как да спаси културата?

Заболяванията на доматите в затворено явление са доста чести. И един от най-често срещаните проблеми е гниенето на културата. Защо зелените домати гние в храстите в оранжерията, и как да спаси културата? Агрономите започват да търсят отговори на тези въпроси, тъй като не само продуктите за семейството са изложени на риск, но често и за продажба. Нека разберем.

Видове гниене на домати

Болестта може да бъде от различен тип, но не всички гниеве се развиват на плодовете. Ако не започнете да действате активно и бързо, болестта ще удари всички плодове и реколтата ще умре. В допълнение, има сортове, които лесно се прехвърлят в други култури, и в парникови условия, инфекцията започва да се случва много бързо. Така че, видовете гниене са както следва:

 • сиво гниене

Много опасни видове, разпространяващи се бързо. Той засяга първо стъблото, причината за неговата гъбичка. Болестта се разпространява в целия храст и скоро умира, както и всички плодове. Може да засегне други култури и много бързо;

 • бяла гниене.

Този сорт е опасен, защото не спасява културата. Най-честата инфекция възниква през почвата, тор или компост. На самите плодове и храстите има петна, които се намокрят, миризмата е неприятна;

 • кафяво гниене.

Има второ име - fomoz. Най-често доматите започват да гният около стъблото. Обикновено се появява след поливане на пресния тор. Мястото може да е малко, градинарят не обръща внимание на това, но вътре в плода гние напълно;

 • върхово гниене.

Доматите се срещат често, лечението може да спаси реколтата, защото болестта не се разпространява бързо. На дъното на доматите има петно, което става сигнал, че болестта е започнала. Основният симптом е, че плодовете започват да потъват още по-зелено. Един от най-големите общи заболявания.

Вижте също: Защо листата от домати пожълтяват в оранжерията и как да се справят с нея?

Причини за загниване на домати

Много от тях са:

 • замърсена почва;
 • неправилен режим на поливане;
 • твърде висока влажност;
 • лоша преработка на оранжерията преди засаждане на култури;
 • небрежно боравене с храсти, когато на тях се появят рани, което предизвиква инфекция;
 • хранителни дефицити;
 • инфектирани семена;
 • излишък на тор;
 • суха почва;
 • киселинност на почвата.

Как да обработваме доматите от гниене?

Така че това са основните видове гниене и техните причини. Както разбирате, много зависи от правилните методи на селскостопанска техника. Трябва да внимавате чистота на земята, то трябва да е стерилно. Преди засаждане, трябва да се разлее земята с вряща вода с манган, опитайте се да промените почвата в оранжерията. Също така трябва да дезинфекцирате и закупите почвата. Добре е да се помогне за подобряване на качеството на земята, пепелта, разпръсната по парцела, също е необходимо да се помни за предсеитбеното лечение и винаги да се знае.

Разбира се, трябва да държите оранжерията чист, както самите култури. Те не трябва да бъдат обрасли с доведени деца, плевели. Премахването на първото се прави най-рано сутрин или вечер, така че раните бързо ще се забавят и инфекцията няма да настъпи. Трябва да следите чистотата на ръцете, както и стените и таваните в оранжерията. Все пак гъби живеят навсякъде. Не забравяйте за превенцията - не спирайте работата си, ако успеете бързо да излекувате доматите или просто да отстраните болните плодове.Отнасяйте се дори до здрави храсти и плодове, но използвайте щадящи методи, народни или естествени препарати, за да не спасите химията напразно.

Вижте също: Топ дресинг домат по време на цъфтежа и плодове

Ако говорим за погрешно underfodder, а след това много често летни жители да направят грешка и вода с инфузия на пресен тор, защото те са чували, че доматите го обичам. Това е грешка, която често води до заболявания. Излишъкът от азот може също да повлияе неблагоприятно на състоянието на плода. Торове не трябва да се злоупотребяват, и ако доматите ви вече са започнали да гният, тогава се нуждаят от комплекси, които съдържат калций, бор, фосфор, манган и цинк. Първите две трябва да се изискват. Суб-фуражите обикновено се въвеждат две седмици след прехвърлянето в оранжерията и т.н. - веднъж на всеки 10-14 дни.

По отношение на поливането, тук от върха гниене на домати може да бъде лек. Лечението по прост народен начин се обяснява с факта, че засушаването дава сигнал на зелената маса и стъблото да влага отвсякъде влагата и тя започва да напуска плода, защото започва да се влошава. Вие също не може да запълни района, защото това е развитието на патогенна микрофлора, а гъбичките много обичат топлината и влажната почва.

Говорейки за народни методи. Можете да предприемете следните мерки, за да запазите реколтата:

 • 80 грама натриев сода, разреден в кипяща вода, след това се охлажда и пръска площта;
 • 5 грама меден сулфат, разреден в кофа с вода и също пръскане на храстите;
 • изсипете зоната с пепел или креда, или доломитово брашно, или вар, за да намалите патогенната флора и. киселинност на почвата;
 • настъргнете сапуна с катран, разтворете се в топла вода и напръскайте храстите;
 • храстови спрейове с борна киселина 1% и калциев нитрат - 50-70 грама на кофа вода;
 • хвърлят храсти под корена на инфузия на пепел - един литър пепел в кофа с вода, настояват ден.

Също така, растенията се нуждаят от добър имунитет, за да могат да се борят с болестта. За това е полезно да се използват стимулиращи растежа - "Epin", "Gumifid", "Zircon". Не забравяйте правилните превръзки, които също дават сила на културата - предимството на калий, фосфор, калций, бор, манган в състава.

 

Важно е!

Преди да използвате каквито и да е средства, винаги имайте предвид, че има биологични и безопасни препарати за вашето здраве и има химикали. Те се натрупват в плода и могат да доведат до отравяне.

 

По отношение на различните химически продукти в магазините градинарите най-често използват Topsin M, Bayleton, Euparin Multi, един от лидерите е Brexil Calcium. Към почвата могат да се добавят бариера, Алирин, Фитоспорин и Гамар.

Вижте също: Доматените сортове със снимки и описания

Сега вече знаете защо зелените домати гният в храстите. Има много причини, действия също, най-важното е да се направи всичко навреме. Ако нямате време, по-добре е да изберете по-устойчиви през следващата година. сортове, хибриди.

Проверявайте по-често насажденията си, своевременно се грижете за тях, след това ще се преборите с болести, а реколтата ще се наслади в оранжерията за много месеци.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания