меню

Отглеждане на домати 11.09.2018

Каква почва обича домати - структура, киселинност, плодородие

киселинност на почвата

Домати - култура, която изисква светлина, топлина и почва. В климата на Руската федерация са необходими усилия за осигуряване на правилна грижа и за приближаване на почвата до оптимални качества за активно развитие на корените.

Земята за домати трябва да отговаря на определени характеристики, така че да получите богата реколта от зрели и екологично чисти зеленчуци.

Основни изисквания за почвата за отглеждане на домати

Изискванията за състава на почвата за отглеждане на доматите се състоят от нуждите на културата. Основните показатели, които трябва да бъдат оценени, са:

 • киселинност;
 • структура на почвата;
 • влажност.

Доматите изискват богати на витамини и минерали почви, за да растат ефективно и да дават плодове.

Внимание!

Отглеждането на домати на открито трябва да се извършва в отопляема земя с достатъчно осветление.

Мощната коренова система на доматите има много клони и процеси, които растат в широк диапазон около храста. Те осигуряват на растението всички необходими хранителни вещества, минерали и микроелементи, съдържащи се в почвата. Процесът на растеж на доматите, броят и обемът на плодовете зависят от качествения състав на почвата.

Киселинност на почвата за отглеждане на домати

Един от най-важните показатели, на които трябва да се обърне голямо внимание, е киселинността на почвата. Парцелът, на който са засадени доматите, трябва да има рН в диапазона от 6 до 6.8. Това е оптималната стойност, която се открива чрез експеримент.

Киселинността на почвата е нейната химична реакция, която се определя от почвата под формата на концентрация на водород. Показателите, получени в хода на научните експерименти, се класифицират, както следва:

Почвен характер силно кисел acescent неутрален
рН 4,5 4,5-5,0 5,0-5,5 5,5-7,0

Така виждаме, че доматите предпочитат неутрални почви. Това е, ако имате кисела почва в района, където растат домати, трябва да неутрализирате киселинността по различни начини.

Определете киселинността на почвата

За да се определи киселинността на почвата за доматите, най-добре е да се извърши химически анализ в специална лаборатория за почва. Опитните специалисти ще извършват изчисления на високо прецизно оборудване и ще определят не само индекса на киселинност, но и съотношението на азот, калий, фосфор и други елементи, необходими за доматите.

Може да се определи и киселинността на почвата:

 • специален уред за измерване на pH. Устройството е залепено в земята и показва стойността на киселинността с точност от десети;
 • лакмусова хартия. В специализирани магазини се продават готови индикаторни комплекти за определяне на киселинността на почвата. За да се извърши анализът, почвата трябва да се вземе на няколко места и да се постави в дестилирана вода. Всяка проба се обвива в превръзка или марля. 5 минути след потапянето във вода се поставя лакмусов тест. Киселинността се определя от цвета;
Това е важно!

Розово-оранжевият цвят на лакмусния индикатор показва кисела реакция, жълтата сянка е леко кисела, зеленикавият цвят е неутрален.

 • народни начини. За културите и плевелите, които растат в градината, както и за самостоятелно провежданите химични експерименти, в резултат на което се изготвят домашно приготвени индикатори;
 • реакция на смесване на вода, креда и земя. Събирането на почвата се поставя в бутилка или буркан, смесва се с варовик и се пълни с вода. Върхът на върха на пръста или ръкавицата. Запълването на каучукови продукти с обем показва кисела реакция на почвата.

Най-точен и оптимален начин за определяне на киселинността на почвата - лаборатория. Ако имате такава възможност, използвайте я.

Как да регулирате киселинността

Ако установите, че имате висока киселинност на почвата, трябва да направите вар. Основните правила за варуване са:

 • процедурата трябва да се извърши през пролетта преди засаждане на разсада или през есента след прибиране на реколтата;
 • зоната трябва да е свободна от плевели и други растения;
 • варовичната смес трябва да бъде старателно смачкана;
 • за варуване трябва да избере един безветрен ясен ден;
 • вар се излива в тънък слой върху земята.

Изкопаването на земната маса на дълбочина 20 см ще осигури смесването на земята и вар, както и въвеждането на състава в дълбоките пластове. В резултат на това в почвата се появяват реакции на неутрализация.

Влага на почвата

Важно внимание трябва да се обърне на естественото съдържание на влага в почвата. Доматите предпочитат добре аерирана и влажна почва. Да не се засаждат домати в блатисти и глинести зони. Овлажняване ще доведе до гниене на корените.

Изберете парцел за засаждане на домати, където подземните води са ниски. За да се определи дълбочината на горния водоносен хоризонт, оценете дренажните канавки и вдлъбнатини в почвата. Ако след дъжда в канавите има висока вода, която не изчезва за дълго време, това означава високи подпочвени води. За да отглеждате домати, изберете повишени площи.

Трябва да се организира редовно поливане. В сухо време доматите се поливат веднъж на ден след обяд. За напояване използвайте дестилирана вода.

Качествен състав на почвата за отглеждане на домати

Земята, на която ще се засаждат доматите, трябва да съдържа достатъчно количество:

 • калий;
 • фосфор;
 • азот.

Почвата трябва да включва и такива елементи като манган, цинк, селен.

Почва за отглеждане на домати трябва да има хлабава структура. Това осигурява оптимална абсорбция от корените на влагата и всички необходими хранителни вещества. Разхлабената почва добре разпределя влагата и осигурява необходимата аерация. Блатни или глинести почви могат да причинят загниване на кореновата система поради прекомерната влага.

Парцелът, където растат доматите, трябва да бъде редовно плесен, за да се предотврати растежа на плевели. Те не само отнемат ценна влага и хранителни вещества от културата, създават недостиг на слънчева светлина, но могат и да изхвърлят семената си в почвата. За да се предотврати това, е необходимо да се отстранят плевелите при първите издънки.

Това е полезно!

За да осигурите почвата за отглеждане на калий в доматите, трябва да направите калиева сол или дървесна пепел. За въвеждане на азот с амониев нитрат. Фосфорът се нанася с помощта на готовия суперфосфат.

Друго важно почвено изискване за отглеждане на домати е липсата на вредители. Ларвите в земята, вредните насекоми могат да унищожат цялата реколта. Трябва редовно да извършвате превантивни мерки срещу появата на бълхи, листни въшки, мушици, плесени и вируси. Това се осигурява от готови химически разтвори, които се продават в специализирани магазини или се реализират чрез популярни методи.

Как да се организира легло в открито поле за домати

Опитните градинари използват високи легла за отглеждане на домати, като ги пълнят с оптимален състав на почвата. За да направите това, на сайта изберете добре осветено място без проекти, на които:

 • монтирайте кутия с дъски или друг материал на ръка до височина до 30 см. Важно е фугите да са надеждно прикрепени един към друг, за да се предотврати извличането на почвата;
 • градинска земя се внася в кутията. Можете да го изкопаете близо. Височината на слоя е най-малко 15 cm;
 • торфената смес се излива с киселинност 6,5 с височина около 5 cm;
 • правят речен пясък слой от 1-2 cm;
 • заспиване на дървената пепел;
 • да се направи зрял компост или гниещ тор с слой от 10 cm.

Всички компоненти се изкопават с байонетна лопата на дълбочина 30 см. В резултат на това получавате грунд, който съдържа всички съставки за богата реколта от домати. Този състав може да се използва за приготвяне на разсад и за отглеждане на домати в парникови условия.

Грешките на Гардърър при подготовката и поддържането на почвата за домати

Някои градинари подценяват значението на почвената киселинност за отглеждане на домати и неговия качествен състав. Най-често срещаните грешки в грижите за почвата са:

 • липса на контрол върху киселинността. Доматите няма да произведат обилна реколта, ако не следвате киселинността. Доматите предпочитат неутрални почви;
 • несистематично прилагане на органични торове. Добавянето на лопен, отпадъци и компост променя киселинността на почвата. Тя следва да се придържа към препоръките на агрономите относно времето на въвеждане на органични вещества;
 • невъзможност за приготвяне на готови добавки или натурални хранителни инфузии. Пренебрегването на обличането на доматите също има вредно въздействие върху тяхното развитие и формиране на плодове. Почвата бързо се изчерпва и растението е с недостиг на хранителни вещества;
 • тор компост лошо качество. Добавянето на компост към почвата, която използва неприемливи компоненти, влияе върху качеството на почвата. Когато организирате компост, не трябва да съхранявате изпражненията за домашни любимци, боядисани с лъскава хартия, кисел торф. Трябва също така да се даде време, за да се даде възможност на компоста да се изгори отново;
 • внасяне в почвата на пресен тор. Използването на пресен корен или птичи изпражнения в чиста форма е изпълнено с повишени киселинни или алкални реакции на почвата. Отнема време да се изчака реакциите на химична неутрализация и разлагане да се появят в оборския тор.

Градинарите също трябва да обръщат внимание на влагата на почвата.

заключение

За да се получи богата реколта от лично отгледани домати в оранжерии или на открито място, е необходимо внимателно да се следи съставът и киселинността на почвата. Културата расте добре и формира много от яйчниците в неутрална почва. Ако индексът на киселинност се отклонява, трябва да се вземат мерки за неутрализация.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
киселинност на почватакиселинност на почвата

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания