меню

Отглеждане на домати 25.02.2019

Как да не се преяждат разсад от домати?

домати

Разсад от домати, растящи на плодородна почва, може да не се изисква торене до засаждането в земята. Преди всичко се отнася до закупения субстрат за разсад, който вече е наситен с хранителни вещества.

В случай на използване на самостоятелно приготвена земна смес, градинарят трябва да разчита на външния вид и състоянието на растенията при избора на схема за торене. Важно е не само да се напълни с времето хранителния дефицит, но и да не се дава твърде много. Разсадът с „прекомерно хранене“ може да има по-неблагоприятни ефекти от хранителните дефицити.

Как да се хранят разсад

Ако за отглеждане на разсад от домати вземете обичайната градинска почва (като правило, доста лоша), след това използвайте стандартната схема на четири превръзки:

 • 2-3 седмици след поникване;
 • след 8-10 дни;
 • Още 10 дни по-късно;
 • една седмица преди разсаждане на постоянно място.

Младите домати изискват фосфор, за да изгради силна коренова система и азот, за да придобие вегетативна маса, поради което стандартната храна за тях е смес от лопен и дървесен пепел. За приготвянето му е необходимо да се разтворят 250 грама дървесна пепел в кофа с вода, да се разбърка, да се остави сместа да престои един ден и да се излее 3 супени лъжици каша. Тор трябва да се смеси добре.

Но състоянието на растенията може да изисква като допълнително хранене, и прескочите един от планираните. Ако храстите от домати растат добре и изглеждат здрави, не трябва да се намесвате в техния метаболизъм.

Правила за фосфатиране

Разсадът се нуждае от фосфор, ако листата на храст започват да се покачват, а ръбовете им се завъртат навътре. Лилавият цвят на вената, стъблата и листата от обратната страна се появява по-рядко, когато дефицитът на макроелемента е остър. В този случай, листата започват да се свиват.

Причината може да бъде не само действителният недостиг на веществото, но и липсата на осветление или твърде ниската температура на съдържанието на разсад. И в двата случая, доматите няма да могат да асимилират веществото от почвата, следователно е безсмислено да се придава най-добро облекло - необходимо е да се възстановят оптималните условия на задържане. Ако причината е в състава на почвата, трябва да се приложи фосфатен тор.

Една ефективна мярка ще бъде поливането с разтвор на суперфосфат. За да направите това, 100 g от веществото трябва да се излее с един литър вряща вода и се влива в продължение на около 24 часа на топло място, като се разбърква от време на време. След това 150 ml разтвор трябва да се разтвори в кофа с вода.

Внимание!

Фосфорът се абсорбира по-добре с азот. В готовия разтвор е да се добавят 20 г карбамид или амониев нитрат, но точно преди употреба - сместа не може да се съхранява.

Ако растенията изглеждат добре, но аз искам да се застрахова, препоръчва се доматите да се дават като редовно хранене инфузия на дървесна пепел, Това вещество е безопасно и има фунгициден ефект.

Кога и как се дава азот

Сигурен знак, че растението се нуждае от азот, е бланширане на листата и обезцветяване на вените в посока на червено или синьо. Тъканта между вените може да придобие жълтеникав оттенък. Често недостигът на азот се наблюдава от обрасли разсад, които по някаква причина се задържат на перваза на прозореца.

Ако фиданките интензивно натрупват зелена маса, притежават силна, наситена зелена сянка с листа, заслужава си да се въздържате от азотното хранене. Излишното хранене ще предизвика "угояване" на храстите, поради което цъфтежа може впоследствие да се задържи. Ако е необходим азот, разсадът може да се излее с разтвор на кравешки тор или карбамид.

Микроелементи и калий

Недостигът на калий и микроелементи при младите домати е рядък, но някои видове почви са много бедни с тези вещества, поради което дефицитът може да се появи и при разсад. Например кисели почви често съдържат малко магнезий, калций, мед, молибден. Дефицит на магнезий се наблюдава и при песъчливи и дерново-подзолисти почви и бор на алкални почви.

Признаци на дефицит:

 1. Недостигът на желязо се проявява чрез хлороза между вените. В достатъчно възрастен разсад долните листа могат да бъдат боядисани в кафяво или бяло.
 2. Липсата на магнезий се отразява в цвета на долните листа - на плаката се появяват бледи петна, които накрая стават жълти, а след това кафяви. Ръбовете стават бледи.
 3. Недостигът на бор може да се разпознае чрез изсушаване на върха на храста и растежа на голям брой странични издънки.
 4. Доматите се нуждаят от калций, ако на листата им има много малки жълти петна, а младите листа са деформирани.
 5. Необходимо е подхранване с мед, ако листата на доматите станат бледи, с синкав оттенък, а младите издънки се развиват слабо и слабо.
 6. Липсата на калий причинява извивките на храст и изсушаването на листата по ръба.

Когато се открият недостатъци в доматите, трябва да се извършва листно хранене с разтвор на съответното вещество:

Липсва елемент вещество Концентрация на разтвора
желязо Железен сулфат 0,25%
магнезиев Магнезиев нитрат 0,05%
бор Борна киселина 0,05%
калций Калциев нитрат 0,2%

мед

 

Меден сулфат 0,01-0,02%
Сулфатна мед 0,2%
калий Калиев сулфат 0,15%
Важно е!

Не винаги дефицитът на микроелементи е следствие от недостатъчното им съдържание в почвата. Някои хранителни вещества не усвояват корените на растенията поради неподходящи температурни условия, алкална реакция на почвата или излишък от други вещества в него. Например, абсорбцията на желязо може да бъде трудна за доматите поради твърде дългите часове на деня, така че разсадът също трябва да бъде направен лек, за да бъде умерено.

Действия с излишна мощност

Свръхпредлагането на домати се счита за по-голям проблем, отколкото дефицит. Първо, много по-трудно е да се реанимира презастроеното растение и вероятността бушът да се възстанови напълно е по-малък. Второ, прехранването не само влияе неблагоприятно върху здравето на доматите, но и води до недостиг на други елементи.

Симптоми на прехранване

Идентифицирането на признаци на излишък и хранителни дефицити не е лесно, тъй като много от симптомите са еднакви и не всички признаци се появяват едновременно. С оглед на това, ако някой елемент е заподозрян в отравяне, си струва обилно поливане на разсад, позволявайки на водата да се оттича в тавата, за да измие веществото от земята.

Признаци на растително отравяне с макро- и микроелементи:

 1. Азот. Излишният макрос съпътства интензивното развитие на зелената част на храста: стъблата изглеждат мощни, листата са големи, богати тъмно зелени. Провокира липсата на манган, бор и цинк.
 2. Фосфор. Листата на храстите пожълтяват, покриват се с некротични петна и падат. Когато фосфорните отравяния не могат да абсорбират калций, мед, бор и цинк. Интензивната консумация на калий и цинк може да предизвика дефицит на тези микроелементи.
 3. калий, Растежът на храстите се забавя, цветът на листата става по-светъл. Възможно е появата на многобройни светли и тъмнозелени петна. Излишъкът от калий предизвиква липса на азот, манган, магнезий и цинк, поради лошата абсорбция на тези елементи.
 4. Калций. Листната плоча пожълтява между вените. Появяват се бледи, често мокри петна, се развива некроза.Намалени са процесите на усвояване на калий, фосфор, желязо, магнезий и бор.
 5. Желязо. Невъзможно е да се разграничи недостигът на желязо от отравяне в разсад по външни признаци, тъй като симптомите на тези състояния са абсолютно идентични. Излишъкът от желязо предотвратява производството на манган от почвата.
 6. бор, Листата са покрити с кръгли петна, на които се изсушава горният слой тъкан. Листата на горния слой на храст се извиват нагоре по посока на главната вена.
 7. Магнезият. Листата на върха се извиват, а дъното - потъмняват и сухи.
 8. Манган. Листата избледняват между вените, на долните - се образуват тъмни или бели петна, горните - деформирани. Може би появата на тъмно кафяви петна по целия храст.
 9. Цинк. Вените на долните листа стават тъмно червени, а задната страна на чинията е оцветена в лилаво. Понякога се появяват израстъци или ясни петна. Ръбовете на листата се свиват надолу. Наблюдава се забавяне на растежа, вероятно отмиране на върховете и падане на очевидно здрави листа.
 10. Мед. На всички листа на храста се появяват кафяви петна.
Интересно!

Излишъкът от молибден няма токсичен ефект върху разсад, дори ако елементът се натрупва в растителни тъкани в значителни дози.

Начини за реанимация

Единствената ефективна мярка с излишък от азот, калий и манган ще бъде пресаждането на растения на друг субстрат. При отравяне с други елементи можете да опитате следните мерки за реанимация:

елемент лечение
фосфор Дайте листата с 0,1% разтвор на борна киселина. Повторете процедурата още 2 пъти с интервал от 7 дни
калций Освободете силно храстите с подкиселена вода. Дайте коренова превръзка с калиев сулфат или спрей с разтвор на борна киселина (0.1%)
желязо Напръскайте храстите с бледо розов разтвор на калиев перманганат. Ако симптомите продължават, трансплантирайте разсад, напълно заменяйки почвата
бор Изобилно поливайте растенията
магнезиев Храни се с карбамид или калиев сулфат
цинк Фуражът се храни с суперфосфат
мед Поливайте храстите с 0.1% разтвор на Ferrovit.

Подхранването на разсад от домати не е случаят, когато „не можете да развалите кашата с масло“: по-трудно е да се справите с последствията от прекомерната доза микро и макро елементи, отколкото с липсата на хранителни вещества.

Но в случай на разсад, прехранване не е толкова опасно, колкото при отглеждане на възрастни домати, тъй като разсадът винаги може да бъде преместен на нова основа. В същото време към кладенеца трябва да се добавят антагонистични торове, например, в случай на отравяне с азот, се препоръчва да се поставят около 0,5 кг дървесна пепел в засаждащата яма.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания