меню

Отглеждане на домати 20.09.2018

Тор за торта за чай

чай за варене като тор

Един от евтините и полезни торове за доматите се използва за приготвяне на чай. Това е ефективна, безопасна, естествена добавка, която не изисква допълнителни финансови разходи - кухненските отпадъци се натрупват лесно през цялата година.

Лесно е да се приготвят и прилагат торове от листата на чая, но трябва да знаете няколко нюанса, за да извлечете максимума от подправянето и да избегнете вредата за засаждане.

Ползите от приготвянето на чай за домати

Стойността на пивоварството, като тор за доматите, е свързана с минералния му състав, богат на вещества, необходими на растението, за да расте и да произвежда плодове.

100 г чаени листа съдържат:

елемент Делът на веществото (в грамове) Стойност за домати
калий 1,79 Осигурява високо съдържание на захар и големи плодове. Увеличава имунитета и устойчивостта на атмосферни влияния, допринася за оцеляването на разсад.
калций 0,47 Стимулира покълването на семената, растежа на леторастите и корените, влияе върху броя на яйчниците и размера на плодовете.
магнезиев 0,22 Участва в фотосинтезата, като осигурява хранене на клетките. Недостигът на елемент се отразява в слабото образуване на яйчниците, малкия размер и киселия вкус на плода.
желязо 0,2 Задължително за увеличаване на зелената маса и образуването на яйчници.
манган 0,083 Предоставя хранителни вещества на растителните органи, като осигурява растежа на корените, надземните части и плодовете. Увеличава концентрацията на витамин С в плодовете.
бор 0,0095 Стимулира цъфтежа и образуването на яйчници.
цинк 0,0023 Насърчава натрупването на захари в пулпа и растежа на плодовете.
мед 0,0011 Стимулира цъфтежа и растежа на корените и леторастите.
сяра 0,065 Осигурява захарно съдържание на плодове и голям брой яйчници.
молибден 0,00004
йод 0,00001
Внимание!

Чаените листа имат способността леко да повишават киселинността на почвата. Подходящ за домати се счита за слабо кисела почва, така че тази функция ще бъде полезна на алкални почви, но е нежелателно да се добавят торове към кисели.

Чаените листа подобряват структурата на почвата, което я прави по-лека и ронлива. Това е особено вярно при отглеждането на домати на глинести почви, които са твърде тежки за културата.

Подбор и подготовка на суровините

Като тор за доматите трябва да избирате чай от листа, който запазва максимално хранителните вещества. Трябва да се обърне внимание на качеството на продукта - чайът не трябва да съдържа бои или ароматни добавки, тези вещества могат да навредят на растенията.

за превръзка Доматите трябва да се приемат само за приспиване, защото след използване на суровината губи част от веществата, което предотвратява излишното хранене. В допълнение, след приготвянето на алуминий, вредният за растенията алуминий се измива от чайния лист.

Обемът на суровините, необходими за торене на леглата, трябва да се натрупа, затова след използване на чайните листа те трябва да бъдат изсушени, за да се предотврати образуването на плесен. За сушене можете да използвате сито или да го окачите в торба с марля, за да се осигури добро проникване на въздуха. Изсушеното варене трябва да се съхранява на сухо място, като се използва стъкло или пластмаса, но не и метален контейнер с плътно затворен капак. Плюшени чаени листа не могат да се използват за хранене на домати.

Методи за прилагане на торове

Има няколко варианта за използване на чайни листа за хранене на домати, изборът на които зависи от конкретните цели на градинаря.

  1. Въведение в земята.Заваряването може да се използва за подобряване на качеството на почвата - като бакпулвер и органичен тор. При изкопаване през пролетта или есента, чаените листа трябва да бъдат вградени в почвата в размер на 5 кг суровини на сто квадрата легла.
  2. тор за разсад. Високата концентрация на калий, която повишава издръжливостта и адаптивните качества на растенията, прави пиенето на чай полезно за разсад. Във всяка ямка трябва да се поставят 100 г тор, смесени с дървесна пепел.
  3. Поливаща инфузия. Възможно е да се даде течна превръзка във всяка фаза на вегетативния период на доматите. 250 грама чай листа трябва да се налива 3 литра вряща вода и се оставя да се влеят, докато се охлади. Обемът на инфузията, излята под храста, се определя от възрастта на растението - тя трябва да съответства на обичайното количество вода за еднократно напояване.
  4. Мулчиране. През лятото, чаените листа могат да се наливат върху градинско легло с домати веднага след употреба, без изсушаване. Чаените листа запазват почвената влага и инхибират растежа на плевелите, разлагайки се, подхранват почвата.

Съвет!

За да добавите заспали чайни листа компост ускорява процесите на реабсорбция на биомаса поради танините, съдържащи се в чая.

Чаените листа трябва да се използват само като допълнително хранене на домати, не могат да заменят основните органични и минерални торове. Но да се превишава дозата в този случай е трудно, заваряване - микроелементи, безопасни за домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
чай за варене като торчай за варене като тор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания