меню

Отглеждане на домати 22.09.2018

Торове от дървени стърготини за домати

домати

Не е трудно да се направи полезен тор за домати от дървени стърготини, но също така може да причини значителни щети на засаждането, ако се прилага върху неподходящи почви или грешен готвач, Стърготини, особено свежи, имат ясно изразена способност да променят показателите на почвата, а в някои случаи този ефект противоречи на нуждите на доматите.

Полезни свойства

Въпреки че дървесният чипс не насища почвата с хранителни вещества, въвеждането на отпадъци в почвата, на която растат доматите, ще има благоприятен ефект върху растежа и добива на засаждане. Ефектът се постига чрез подобряване на качеството на почвата:

 1. Подобрена структура. Доматите предпочитат леки, аерирани почви, пропускливи за водата. Стърготините са безопасен органичен бакпулвер, чието използване е оправдано главно върху гъсти глинести почви и глинести глинести плочи.
 2. Окисляване на алкални почви. Оптималната киселинност за отглеждане на домати е в границите на рН 6,0 - 7,0 (слабо кисела и неутрална). Ако рН е по-голямо или равно на 8, почвата трябва да бъде подкиселена. Въвеждането на стърготини в продължение на няколко години ви позволява да донесете тази цифра към нормалното.
 3. Подгряване на почвата. Почвата, в която компостът е напълнен с дървени стърготини, се затопля по-бързо през пролетта, защото дървото стимулира процесите на разпад. Тази характеристика на суровината е от първостепенно значение при отглеждането на домати в оранжерията.
 4. Стимулиране на развитието на микрофлората. Благодарение на по-активното компостиране на компоста в почвата, полезните микроорганизми и земни червеи ще бъдат интензивно населени, което ще повиши качеството му в хода на неговата жизнена дейност.

Избор на суровини

Не всички видове дървесни стърготини са еднакво полезни за доматите. Най-подходящите суровини:

 • Изгнили. В процеса на разваляне дървени стърготини консумира голямо количество азот, което се изисква от микроорганизмите за разлагане на дървесината. Запълването на почвата с пресни и дори частично изгнили суровини може да доведе до недостиг на елементи в доматите. Свежите стърготини имат по-силен окислителен ефект. Използването на суровини, трябва да се вземат предвид първоначалните показатели на почвата. Нежеланото окисление може да бъде коригирано чрез едновременно добавяне на креда, доломитово брашно или вар към почвата.
Съвет!

Pereprevshie дървени стърготини различни тъмно кафяв цвят и мека структура. Пълният цикъл на разпад на суровините отнема около 5-10 години. Стърготини от широколистни дървета perepravayut по-бавно от иглолистни чипове.

 • Широколистна. Иглолистните дървесни отпадъци не само по-интензивно окисляват почвата и я обедняват с азот, в сравнение със стружките от широколистни дървета, но също така съдържат висока концентрация на смоли и активни вещества, които могат да бъдат вредни за растенията. На легла с домати, е позволено да се използва само напълно изгнили иглолистни дървени стърготини, задължително смесване на суровината с варуване вещества за почвата.
 • Малки по размер. Колкото по-малки са частиците на дезинтегранта, толкова по-добре ще бъде структурата на почвата. В допълнение, малки парчета се прекъсват по-бързо, защото са по-добре омокряни с вода, което е основното условие за гниене на дървесината.

Тор от дървени стърготини за домати

Оптимално е да правите дървени стърготини през есента в същото време, когато копаете почвата. Препоръчително е да се вгради в земята напълно гнило суровини. Пресни или полугърливи дървени стърготини са приемливи, само ако искате да доведете до нормална алкална почва. Младите чипове могат да намалят рН на почвата с 2-3 пункта, частично прегряване - с 1-2, но това изисква редовно торене на почвата за 3-5 години.

Стърготините узряват по-бързо, ако ги сложите в компост и го овлажните обилно. В същото време, чипсът ще има благоприятен ефект върху качеството на растителния или торния компост, ускорявайки неговата обработка.

Рецепти на торове

В зависимост от суровините, целите и възможностите на градинаря, торовете могат да се приготвят от дървени стърготини по няколко начина:

 • Rotten дървени стърготини. Ако е налице напълно суров материал, достатъчно е да се смеси с гниеща тор или компост и да се постави в почвата. Сместа трябва да бъде в съотношение 1: 1. Кравешки тор може да се замени с пилешки тор, в този случай се нуждаят от 2 части дървени стърготини за 1 част от отпадъците. Тор може да се прилага по време на пролетното копаене, изразходвайки 10-12 кг на 1 м2.
 • Пресни чипове. Ако почвените показатели позволяват използването на младо дърво, суровините трябва да се смесват в същата пропорция с прясно нарязана трева, пресни листа или върхове (но не и с пресен тор!). Това е необходимо, така че почвата да не губи запасите си от азот по време на обработката на дървесина. Разрешено е торенето да бъде вградено в земята само през есента.
 • Частично изгнили. В този случай се препоръчва да се комбинират дървени стърготини с минерални превръзки и дезоксидиращи агенти, за да се намали възможната вреда. Стърготини се накисват с разтвор на амониев нитрат (40 g на 10 kg суровина се изисква) и се оставят да узреят за 1-2 месеца. Преди да се направи, добавете вар към сместа (120 g на 10 kg). За торене на легло за домати за 1 м2 ще отнеме 30 кг тор.
 • Компост от тор. Дървените стърготини трябва да се смесват с оборски тор и прясно нарязана трева в съотношение 4: 1: 2. Получената маса се пълни с вода (3: 1) с добавяне на хумати. Към сместа могат да се добавят хранителни отпадъци (месо и риба), но с обем не повече от 1/10 от масата на компоста. На 1 м2 се нуждаете от 25-30 кг горна погасяване.
Съвет!

"По-младите" дървени стърготини, по-свежият тор в компоста трябва да бъде. Частично фините стърготини могат да се смесват с използвания тор. Факт е, че преработката на пресни суровини изисква повече азот, който в тази смес осигурява кравешки тор.

 • Зеленчуков компост, Стърготини трябва да се смесват с растителни остатъци от зеленчукова градина и растителни обелки в съотношение 2: 1. Във всеки 30 кг суровина трябва да добавите 1 кг дървесна пепел и да се излее 5 литра 5% разтвор на карбамид. След гниене компостът може да бъде вграден в почвата в размер на 10-12 кг на 1 м2.

Съвети за готвене на компост с дървени стърготини

Добавянето на дървени стърготини към компост изисква някои промени в обичайната хумусна грижа:

 1. За презареждане на дървесни стърготини е важно суровините да са влажни. Ето защо е необходимо редовно да се унищожава плътната кора, която се образува на повърхността на компоста и се напоява.
 2. В компостната купчина е полезно да се добави обикновена градинска почва (3 кофи за тон компост). Активността на микроорганизмите и земните червеи ще ускори разграждането на стърготини.
 3. Препоръчително е компостът да се смесва често, оптимално на всеки 1-2 месеца.

Оценка на дървени стърготини като тор за домати, трябва да се отбележи тяхната естественост, ниска цена, висока ефективност на тежки почви. Недостатъците включват необходимостта от продължителна подготовка на суровините, избора на дървесни отпадъци, липсата на хранителни свойства на тора.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания