меню

Отглеждане на домати 25.02.2019

Възможно ли е да се отреже върха на обраслите разсад от домати?

домати

Недостатъчното осветление, нарушаването на датите на засаждане и неидеалния микроклимат често водят до това разсад от домати се разтягат, Най-добре е да разсадят тези разсад възможно най-скоро на постоянно място.

Но, като правило, този проблем възниква, когато метеорологичните условия не позволяват това. Ето защо е необходимо да се спаси разсад директно на перваза на прозореца на дома. Има няколко начина да спрете растежа на доматите. Едно от тях е да се раздели на две части. В резултат на домашни опити, зеленчукопроизводителите са открили, че върховете на отрязаните домати дават добри корени и от тях може да расте пълнозърнесто растение.

Същността на метода

Удължени междувъзлия, бледност от зелена маса, височина на стеблото повече от 30 см - всичко това са признаци, че разсадът надрасква. Бездействието в този случай може да доведе до загуба на бъдещата реколта. Разсад с височина над 50 cm се счита за вече обрасъл. Такива домати са слабо адаптирани в новите условия. Възможността за образуване на яйчници се губи, всички сили, които отслабват, могат да оцелеят. Още по-песимистична перспектива за обрасли домати, които са навлезли в фазата на цъфтеж у дома. Цъфтеж разсад след трансплантация често умират.

Запазване на умиращи разсад може да бъде радикален метод, като например подрязване на върховете. Същността на метода се състои в разделянето на разсад на две части. За да направите това, отрежете горната трета от стъблото и го поставете във водата. Няколко дни по-късно, когато се дават върховете на корените, те могат да бъдат засадени обратно в резервоара със земята. За да се осъществи процесът на образуване на корен в по-кратко време, във водата могат да се добавят лекарства, които стимулират растежа на корена. Например, "Kornevin" или "Heteroauxin".

От дъното на подрязаните разсад можете да получите и пълни разсад. Няколко дни след изрязване "коноп" ще даде доведени деца. Когато нови издънки достигнат 5-7 см, трябва да изберете два от най-силните пасинки и да премахнете останалите. Така ще се образуват вече образуваните в два стъбла храсталаци. Последващи грижи за тях е поливане, хранене и отстраняване на странични издънки.

Важно е!

Препоръчително е да се използва методът на подрязване на върха, ако височината на разсад е над 40 см. За леко обрасли разсад (30-35 см) могат да се използват алтернативни методи за забавяне на растежа.

Предимства и недостатъци на метода

На пръв поглед методът на рязане на разсад на две части изглежда богохулен. Не всеки от тях безмилостно ще отреже по-скоро зелени кълнове. Всъщност не се притеснявайте. Доматите са култура, която може да се размножава чрез рязане. Корените на представителите на кучета се развиват по време на растежа. За тях е характерно и появата на въздушни корени. Които започват да растат веднага след като влязат в контакт с почвата. Ето защо, и горната част на короната и дъното на подрязаната част перфектно се вкореняват.

Според земеделските техници методът има редица положителни последствия:

  • Растението на точката на растеж стимулира развитието на корените. Ето защо нарязаните домати ще имат силна коренова система, когато бъдат трансплантирани в земята;
  • тъй като от една фиданка две се получава, общият брой на разсад ще се удвои. Някои градинари използват този метод изключително за увеличаване на броя на разсад;
  • част от разсадът ще продължи да расте в едно стъбло, а другата половина ще се формира предварително в две стъбла. Така че работата по градинския парцел ще намалее;
  • успява да спечели време и да изчака топлото време.

От недостатъците, можете да изберете само един: плодните време ще се движат за няколко седмици. Това се обяснява с факта, че образуването на корени и набор от нова зелена маса ще отнеме време.

Съветник на зеленчукопроизводителя!

За да се отреже частта от доматите по-скоро с растеж, разсадът може да се подхранва с азотни торове. За тази цел обичайният течен амоняк е подходящ. При амоняка азотът се намира в лесно смилаема форма за доматите. За приготвяне на работния разтвор е достатъчно 10 мл на литър вода. Едно растение е достатъчно 1-2 супени лъжици от състава.

Алтернативни начини

Ако откриете първите признаци, че разсадът е разтегнат, можете да се опитате да забавите растежа му. Има няколко начина да направите това. Най-ефективните са:

  • премествайте разсад в по-хладна стая. Когато температурата на въздуха и почвата е 15-16 градуса, растежът на доматите ще спре;
  • намали поливането. Прекомерната влага причинява смазване и бърз растеж на разсад. За да се спре растежа на поливането трябва да се извършва само като сушене на почвата в резервоари;
  • трансплантация на разсад с дълбочина до първата двойка листа. Адаптацията след разсаждане на растенията ще отнеме време. През този период растежът ще се забави;
  • третират със забавители. Под действието на тези вещества растежът спира и стъблото и издънките се сгъстяват. Растението става силно, цветът се променя на тъмнозелен с синкав цъфтеж. Такива вещества включват биостимулатор "Спортист".

За да не се сблъскате с проблема с обрасли разсад, е необходимо да се планира отговорно целия процес на отглеждане на домати. По-добре е да не сеете семената предварително, с надеждата за ранна реколта. Агротехниката обяснява, че разсадът на доматите е по-добре млад и нисък, отколкото стар и изтощен.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания