меню

Отглеждане на домати 11.01.2019

Какво да правите, ако разсадът на домати надрасне?

разсад от домати

При твърде рано засяване на семената или при неспазване на правилата за грижи, възниква ситуация, при която разсадът на доматено грозде вече расте, но времето за засаждане на открито е все още студено. Не предприемайте никакви мерки и не позволявайте на посадъчния материал да расте без опасност. Шансовете са, че те ще умрат след пресаждане на земята.

Има начини да се спре растежа на доматите за известно време, без да се засяга тяхното развитие. След това, когато са правилно засадени на постоянно място, те ще продължат да растат и дават добра реколта.

Какво разсад се счита за обрасли

За да се прибере богата реколта, е важно да се отглеждат правилно разсад. Обикновено младите растения се приготвят напълно за засаждане на постоянно място 55 или 60 дни след засяването. Височината на тези екземпляри е 20 см, имат еластични листа и плътен ствол от лилав оттенък.

Важно е!

Когато е обрасъл, жизнеността на растението намалява. Стъблото се изтегля и дебелината му се намалява. В допълнение, има голяма вероятност растението да цъфти точно в апартамента. Пресаждането на такова растение е трудно. Тя може да умре или да не дойде.

Ако стеблата на младите домати са разтеглени до дължина 30 см, израстъкът се счита за незначителен. В този случай не е необходимо да се предприемат специални мерки. Достатъчно е само да се втвърдят фиданките, така че те да се вкоренят успешно на новото място. Когато стеблата са разтеглени до 45 см, те говорят за умерена степен на свръхрастеж. За спасяването на тези растения се прилагат специални агротехнически техники. Разсад по-голям от 55 см вече има пъпки. Замяната на такива случаи е много опасна.

Причини за растеж

Силно разтягане на разсад от домати обикновено възниква поради невнимателното отношение на градинаря. Също така, проблемът възниква поради неправилна грижа:

  • ранно засяване на семена;
  • недостатъчно дълги часове на ден;
  • твърде много поливане;
  • неспазване на температурния режим;
  • злоупотреби.

Понякога причината за зараста става естествена прищявка. Градинарят трябва да изчака края на слана, докато растенията продължават активното си развитие. В такива моменти е важно да се предприемат стъпки за забавяне на растежа на доматите.

Намаляване на темпа на растеж

За да се предотврати свръхрастеж, е важно да се пазят контейнерите със засадени семена в помещение, където въздухът се загрява до температура от 16-18 градуса по Целзий. Напояването в този случай води до 1 път в 7 дни.

Ако по някаква причина не е възможно да се отглеждат разсад в оранжерия или на открито градинско легло, те прибягват до агротехнически методи, които забавят растежа:

  • кутии с разсад се преместват в хладно помещение;
  • увеличете интервала между напояванията, използвайте по-малко вода за напояване.

Ако листата на разсад бледнее, дайте азотен тор. Освен това запалете растението, за да увеличите продължителността на дневните часове до 16 часа.

Решения на проблема

Ако спрете растежа на младите разсад твърде късно, няма нужда да хвърлят разсад. Дори и с обрасли растения, можете да работите, за да не загубите реколтата. Разработени са няколко метода за възстановяване на такива растения.

Трансплантирайте в по-голям резервоар

Най-лесният начин за възстановяване на обраслото растение е да се пресажда в по-голям резервоар. В противен случай кореновата система на растението ще започне да изсъхва и ще умре. Тази опция се препоръчва, ако броят на обраслите копия е малък. Предимството на този метод е, че ви позволява да получите ранна реколта.

Разделяне на растенията

Друг добър метод за възстановяване на жизнеспособността на обраслите разсад е разделянето на разсад на две части. Всяка от частите се поставя в буркан с вода и се изчаква растежа на корените. По този начин вместо едно слабо растение се получават 2-3 силни проби. Когато корените нараснат достатъчно, разсадът се поставя в земята. С този метод реколтата ще се появи седмица по-късно.

закалка

За разсад, които са се увеличили леко, е полезно да закалите преди засаждането. Тази процедура ще подобри имунитета на растенията и ще помогне да се избегнат проблемите при отглеждането им. За чувствителната коренова система след втвърдяване преходът към новите условия на съществуване ще бъде по-малко болезнен.

Втвърдяването отнема от 7 до 10 дни и е в съответствие със следните условия:

  1. Втвърдяването започва в топъл, влажен ден. Такива условия няма да навредят на растението, а само ще го облагодетелстват.
  2. На първия ден растението се изважда за 2 часа. След това всеки ден този период се увеличава с 1 час. Една седмица по-късно доматите остават навън за цяла дневна светлина.
  3. Подложки с разсад на улицата са настроени така, че да не попадат в пряка слънчева светлина и да не докосват студения вятър. Всеки ден растенията се отварят за кратко, ако денят е слънчев. При облачно време не е необходим допълнителен подслон.
Важно е!

Втвърдяването е по-ефективно, ако у дома разсадът се отглежда при температура не повече от 20 градуса и не се излива.

Пресаждане на обрасли разсад

След втвърдяване обраслите домати се засаждат само в добре загрята почва. Ако земята е студена, растението е вероятно да умре или да се зарази с гъбична инфекция. Температурата на въздуха трябва да е над +15 градуса. В Русия благоприятното време за слизане идва в края на април или в началото на май, когато крайната топлина се определя отвън.

Наклонено кацане

Този метод е най-простият и дава добра степен на оцеляване на растенията. Няколко дни преди засаждането, всички листа се отрязват с 2/3 от дължината им от стъблото. Важно е да направите това не непосредствено преди кацане, така че раните да могат да бъдат затегнати и инфекцията да не проникне.

След това изкопайте браздите с дължина 10 см и поставете разсада в нея, така че кореновата система да е насочена на юг. Растението е покрито с пръст, оставяйки само върха на повърхността и обилно напоени. Когато расте, стъблото ще достигне до слънцето и ще се изправи.

проникване

За този метод на засаждане подходящи растения, чиято дължина не надвишава 55 см. В този случай, копайте дупка, размерът на който съответства на размера на контейнера, в който разсадът е нараснал. В дъното на ямата за кацане се поставя хумус и се излива 5 литра вода. Храстът се изважда от кутията и се поставя в подготвения кладенец, така че неговият връх е на 30 см над нивото на земята. Всички листа по-долу са отрязани. Дупката е покрита с почва и доматът е обвързан с опора.

С това засаждане, което се нарича вертикално, растението скоро ще расте мощна коренова система в горната част. След няколко дни доматите ще бъдат силни и ще дадат добра реколта.

Казарин сух метод

В този случай за засаждане се правят и бразди с дълбочина от 10 до 15 см. След това се поставя хумус в браздите, старателно се навлажнява и залива с разтвор на калиев перманганат. От разсад разкъсват долната зеленина и се поставят в подготвените бразди в почти хоризонтално положение. Покриване на растения с пръст, техните много вода.

Важно е!

След еднократно напояване напояването вече не се произвежда през целия сезон. Това принуждава дехидратираните домати да изграждат силна коренова система, за да стигнат до водата в земята.

През първите няколко дни върховете на разсада от домати лежат и след това започват да растат вертикално. След това те са обвързани с подкрепа.

Предотвратяване на свръхрастеж

За да се избегне проблемът с отглеждането на разсад от домати, е важно правилно да се изчисли времето за засяване на семената. В този случай, трябва да се обърне внимание точно на мястото, където растението ще бъде засадено в оранжерия или на открито. Също така, не можете да сеете семената твърде дебели и навреме, за да премахнете ненужните екземпляри. Добре укрепва растенията своевременно бране на разсад.

Важно е да се спазват условията на отглеждане: не наводнявайте разсад и не създавайте подходящ температурен режим за него. Денният ден ще предотврати разтягането и разхлабването на разсад. Не злоупотребявайте с хранене. Твърде много торове само вреди на растенията.

заключение

При всички условия на сеитба и отглеждане, разсадът няма да се разтяга и надрасква. Но дори и ако това се случи, не изхвърляйте слаби растения. С правилното прилягане и закалка успява да спаси растенията и да получи добра реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...
разсад от доматиразсад от домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания