меню

Отглеждане на домати 26.10.2018

Заздравяване на разсад от домати

Втвърдяване на разсад

Доматите са една от културите, които обичат топлината и се страхуват от замръзване. За да се избегне ситуация, в която сте отглеждали мощни красиви разсад, а при засаждане на открито място, тя веднага изсъхнала, е необходимо да се втвърдят разсад и семена. Втвърдяването ще осигури на растението добър имунитет. В бъдеще тези храсти ще дадат отлична реколта.

Защо да възбудите разсад?

Същността на втвърдяването е да привикнат растенията да съществуват в различни климатични условия. Тъй като растението расте в оранжерия или в стая, където не е типично внезапни температурни колебаниятечения и силни пориви на вятъра, след като я кацнат в почвата, може да умре. За да не се случи това, трябва да извършите втвърдяване.

Закупуване на втвърдени разсад

Избор на разсад за целите на придобиване, трябва да знаете характеристиките на закалени растения. Ето някои признаци, чрез които можете да различите втвърдените разсад от нормалните:

 • постоянно струва;
 • тъмно зелените тонове на листата са леко пурпурни;
 • стъблото и листата често са покрити с въшки;
 • първата четка на яйчниците се намира над първия лист;
 • Яйчниците се образуват през всеки лист.

Втвърдяване на собствените си разсад

За да не рискувате и да не придобиете лошо подправени домати разсад, можете да го закалите сами. Процесът на втвърдяване се състои от няколко етапа.

Първият етап е втвърдяване на семената. Ако имате семенатакоито лежат няколко години, най-добре е да ги вземете. Ако няма такива семена, тогава е по-добре новите семена да се държат в затворен контейнер на тъмно, хладно място. В навечерието на втвърдяване На семената се извършват следните манипулации.:

семена
 1. Изберете най-големите семена.
 2. Хвърлете семената във водата, онези, които изплуват, изхвърлете.
 3. Дезинфекцирайте семената с 3% водороден пероксид за 8 минути или 1% разтвор на калиев перманганат за 20 минути.

втвърдяване:

Поставете памучен плат в контейнера и оставете краищата да покрият семената с тях в бъдеще. Напълнете с вода с височина 1 см. Ако е необходимо, можете да добавите малко количество фитоспорин, той има дезинфектиращ ефект. След това на следващия ден семената са в стаята в хладилника. И така, тя се заменя от топлина и студ, още 2 дни. След извършване на дейностите, засадете семена в земята.

Важно е!

Водата не трябва да бъде напълно замразена, а само леко покрита с коричка от лед.

Ползи от втвърдени семена:

 • първите зачатъци се появяват след 2 дни и веднага с листата;
 • могат да бъдат засадени в земята 2 седмици по-рано от обикновените семена;
 • добивът ще се увеличи 2 пъти;
 • цвете четка се развива в един лист и 4 дни по-рано от обикновено.

Вторият етап е втвърдяване на покълналите разсад от домати. Седмица по-късно трябва да напоявате доматите. След появата на силни листа, можете да започнете процеса на втвърдяване. Първо трябва постепенно да намалите температурата, като отворите вентилационните отвори за 3-4 часа в помещението, където се намират растенията. Препоръчва се това да се прави сутрин или вечер.В следващите дни, опитайте се да правите домати на верандата или на улицата за 4-5 часа, но не забравяйте да наблюдавате реакцията на растенията към неблагоприятни условия. Ако всичко е наред, всеки ден увеличавайте престоя на доматите във въздуха за 1-2 часа. Строго е забранено да се прави разсад при дъждовни и ветровити дни. Не забравяйте да предпазите растенията от директно излагане на ултравиолетови лъчи. Преди засаждане в почвата, я оставете да стои 3 дни отвън.

Съвет!

Не поливайте почвата преди транспортирането на разсад на чист въздух.

Това, което не можете да направите при втвърдяване на разсад от домати

Често срещани са твърди грешки, които трябва да знаете:

 • разсад не трябва да бъде в чернова;
 • поливане трябва да се извършва само след като разсадът е бил доведен в къщата;
 • на първия ден, не оставяйте доматите на улицата през цялата нощ, започнете с малки;
 • не позволявайте UV лъчите на листата;
 • Виждайки увяхването на листата, незабавно донесете растенията в приюта;
 • Не оставяйте разсад при дъжд или при силен вятър;
 • спрете го използване на торене за периода на втвърдяване.

Кога да започне темпериране

Опитните градинари се съветват да започнат втвърдяване през зимно-пролетния период. По-долу са описани 3 критерия, по които ще разберете дали растението се втвърдява или не:

 1. Обикновено цветът на листата трябва да бъде светъл или тъмнозелен. Ако листата имат петна от неясен характер, втвърдяването не си струва.
 2. Стръкът на прав и ярко зелен тон е готов за втвърдяване, но ако е бавен и потъва под собственото си тегло, не се препоръчва да се втвърдява.
 3. Коренната система трябва да бъде силна и добре развита. Това увеличава процента за установяване на растението в земята.

Методи на втвърдяване

Тъй като доматите са в различни условия на отглеждане или не знаете възрастта на семената, съществуват различни методи на втвърдяване, които ще ви помогнат да постигнете добра реколта. По-подробно ще разглобим всеки метод:

 • Традиционният начин. 1,5 - 2 седмици преди засаждане в почвата започва втвърдяване. Втвърдяване се препоръчва да се извършва при температура от 16-20 градуса през деня, и 8-15 градуса през нощта. Прекъснете поливането за една седмица и транспортирайте домати на хладно място сутрин и донесете късно вечерта. Всеки ден, продължителността на присъствието на улицата, продължава 2 часа. След една седмица разсадът се премества на улицата в продължение на 2 часа, а всеки ден - два пъти. Преди слизане, оставете я на открито за 3 дни при добро време без студ и вятър.
Съвет!

Най-добрият ефект може да се постигне, ако се втвърдят не само разсад, но и семена.

Разсад от домати
 • Метод за експресно втвърдяване. Разсад от домати се оставят в стая с температура 0 градуса за един час. След 4 дни повторете процедурата, но само сега времето ще продължи 3,5 часа. След това, 4 дни преди слизане, повторете процедурата, намалете температурата само до -2 градуса и оставете разсад за 3,5 часа.
 • Втвърдяване със сняг. Поставете най-големите семена в контейнер, увити в кърпа, поръсете отгоре със сняг. След пълното отделяне, източете водата и повторете процедурата 3 пъти.
 • Ако вече сте закупили разсад от домати, но се съмнявате в неговото втвърдяване, можете сами да извършите процедурата у дома си. Втвърдяването на закупените разсад се състои от 3 прости стъпки:
 1. вземете мивката и наполовина я напълнете с пръст;
 2. поставят разсад от домати в корените на таза и се покриват с пръст до върха;
 3. напълнете с вода и оставете на хладно място за 3-4 дни, след което започнете процеса на кацане.
 • Втвърдяване на домати по метода на Владимир Андерсън. Събирайте семена от доматите, които са узрели в градината и са претърпели замръзване. След това обърнете внимание на избора на големи и силни семена, изхвърлете малките. Следователно, можете да пропуснете процеса на втвърдяване на семената. Семената, събрани при такива обстоятелства, имат силен имунитет.Що се отнася до втвърдяването на разсад, според метода на Андерсон, разсадът трябва да бъде подложен на огромни температурни капки. В диапазона от 35 градуса на ден до 4 градуса през нощта. Поливайте такива разсад с изключително студена вода.

Характеризира се с втвърдяване на разсад в оранжерии и саксии

Тъй като растенията от оранжерията не могат да бъдат преместени, има някои характеристики на втвърдяване. Две седмици преди засаждане се пристъпи към намаляване на температурата в оранжерията. Увеличете температурата всеки ден. Намалете количеството и интензивността на напояването. И една седмица преди засаждане, напълно спре поливане.

Алгоритъм за действие втвърдяване в оранжерията:

 1. Първите 3 дни отварят вратата в оранжерията за 3-4 часа.
 2. С настъпването на 4 дни, повдигнете ръбовете на филма с 30 cm и оставете за 5 часа.
 3. Всеки ден повдигайте филма все по-високо и увеличавайте времето с 2 часа.
 4. Всъщност, преди засаждане, отстранете филма от оранжерията за 3 дни напълно.

Укрепване на действието на алгоритъма в саксии:

В саксии
 1. За по-лесно транспортиране поставете саксиите с растения в пластмасови контейнери, ако има такива или в саксии.
 2. В продължение на две седмици вземете закаляваща сесия, донесете растенията на чист въздух при минимална температура от 10 градуса за 3 часа. Не забравяйте да покриете доматите от пряка слънчева светлина.
 3. На третия ден транспортирайте растенията навън за 6 часа.
 4. От 4 дни, оставете разсад на улицата през целия ден и само през нощта ги преместете на топло място.
 5. Преди засаждане, оставете контейнерите за разсад в продължение на три дни.

Важно е в този момент внимателно да се следи състоянието на разсад, ако листата започнат да избледняват, да понижат филма и да възстановят старите видове растения. Само след възстановяване можете отново да започнете втвърдяването.

Признаци на готовност разсад за засаждане на открити площи:

 1. Има 10-12 силни листа.
 2. Растеж на растенията 20-30 cm.
 3. Наличието на 1-2 съцветия на яйчниците.
Прочетете също

Да поговорим за доматения сорт "Mikado pink"

Доматите са обичани от всички, но има сортове, които са особено популярни и вкусни, освен това, доказан опит. Ако имате нужда от ...

заключение

Втвърдяването на разсад от домати е много важна процедура, ако искате изобилна реколта. Процедурата е проста, но изисква известно усилие и търпение от градинаря в такъв процес, или по-скоро систематично и редовно прилагане. Като следвате всички правила и препоръки, ще намалите риска от заболяване и стрес за растението. И в замяна на усилията ви ще получите силни храсти, които няма да изсъхнат дори в най-неблагоприятните условия.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Втвърдяване на разсадВтвърдяване на разсад

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания