меню

Отглеждане на домати 11.06.2018

Как да се хранят разсад с йод

Съвсем наскоро, в селскостопанските магазини, за да намерят лекарства, съдържащи йод, беше невъзможно. Днес такива торове се появяват, но мнозина по стар начин предпочитат да използват обикновен йод, който е във всеки дом на лекарството. Как да го използвате за разсад на чушки и домати, както и защо е необходимо от тези растения и какви опции има торене, помислете по-нататък.

Защо йод

Йодът е необходим за почти всеки биологичен процес. За растенията, които са засадени на черноземни и кестенни почви, е достатъчно, но солените мочурища, сиероземите и подзолистите почви са дефицитни на това вещество.

Препоръчва се редовно подхранване с йод на бедни изчерпани почви. Той замества много азотни торове. И при използването на листата стимулира метаболитните процеси на растенията на клетъчно ниво.

Ако за кухненската градина се използва дървесна пепел или фосфатна скала, вече се доставя достатъчно количество йод, така че не са необходими допълнителни процедури.

Използването на йод за фуражни растения допринася за:

 • увеличаване на теглото на плода с най-малко 20%;
 • по-активна кълняемост на семената;
 • увеличаване на имунитета;
 • по-богата реколта;
 • смърт на гъбички и инфекции;
 • устойчивост на растенията към екстремни метеорологични условия и нападения от вредители.

За хранене растения йод дава най-голям ефект по време на подготовката на семена за сеитба и по време на отглеждането на разсад.

Правила за хранене

Преди засаждане могат да бъдат семена, които са преминали селекцията. само хибрид докосване не си струва. Пелетите в черупката вече са снабдени с всички вещества, необходими за развитие, и чрез намеса просто унищожавате цялата работа на животновъдите.

Посадъчният материал трябва да се храни само ако има недостиг на йод. Признаци на това са като глад. На първо място това е:

 • бланширане на надземната част на разсад;
 • прекомерно разтягане на стъблата;
 • увяхване.

С тези признаци, можете да прекарате една превръзка и да изчакате 10 дни, ако състоянието на растенията не се подобри, засили ефекта с помощта на селитра или лопен.

Важно е! Пробивът между превръзките трябва да бъде поне 10-14 дни.

Концентрацията на йод в разтвора за всяко растение, както и целта на преработката са различни. Затова всеки градинар трябва да знае поне няколко начина.

Видове йодни превръзки

Провежда се лечение с йод:

 • при накисване на семена;
 • за коренно хранене;
 • за подхранване на листата.

поглъщам

Накисването в йоден разтвор се използва за дезинфекциране на семената и навлизането им в количества, достатъчни за нормално развитие.

За това се добавят три капки йод към три литра вода. Семената се потапят в разтвора в продължение на 5-6 часа, можете да пренощувате и след това да се измият и да продължат с подготовката за засаждане (втвърдяване, покълване и др.).

Корен корекция

Под корените на йодния разтвор може да се направи само веднъж. Тази превръзка повишава стабилността на разсад и неговия имунитет, предпазва от гъбички и вредители.

Разтворът се приготвя в съотношение 1 капка на три литра вода. Поливането трябва да се извърши рано сутрин или вечер след залез слънце около стъблото, опасно е да се докосне до надземната част на растението и да падне върху все още слабите корени.

Съвет! За най-бързия възможен резултат овлажнете почвата преди хранене и след няколко дни не я напойте изобщо.

Листов връх

Листно хранене за разсад също е важно, особено ако се отглежда в оранжерии. Високата влажност допринася за развитието на гъбични инфекции, а йодните спрейове са чудесен начин за предотвратяване.

Те могат да се използват и като част от комплексното лечение за намаляване на активността на патогенната микрофлора и предотвратяване на разпространението на спорите.

За да се приготви разтвор в 10 литра вода, се разтварят 3-5 капки йод, в зависимост от възрастта на растението.

Съществуват различия в добавките на йод и в зависимост от вида на културата.

Подхранване на разсад от домати

Доматите йод е необходим за увеличаване на добивите, подобряване на качеството на плодовете и тяхната визуална привлекателност, но можете да направите тази превръзка само веднъж. И това не боли да провежда превръзка за здрави издънки.

Разтворът се приготвя от изчисляването на капка йод в 3 литра вода. Поливането се извършва с появата на втората истинска листовка за разсад.

Повторната коренна обработка на доматите се извършва след трансплантация в земята, когато се образуват яйчници. Този път разтворът трябва да бъде по-концентриран. За 10 литра вода се взимат 3-4 капки йод. За закъснение под един храст е достатъчно 600-800 мл, а за високите трябва поне един литър, а за предпочитане 1200 мл под един храст. Предварително доматите също са по-добре да се излее, така че на следващия ден да не се полива.

Третата превръзка се извършва в самото начало на плодните. В допълнение към йода, към разтвора се добавя и дървесна пепел. Разтворът е доста концентриран.

В 5 литра вода е необходимо да се настоява няколко часа три литра пепел, след това да се излее в 10 ml флакон с йод и борна киселина. Получената смес трябва да се смеси с пет литра вода, да се разбърка добре и да се донесе под корена на 300-500.

Хранене на разсад пипер

Пиперът, подобно на доматите, принадлежи към куче грозде, така че схемата на хранене е много подобна на тази, използвана за доматите:

 • семената се накисват в разтвор от 3 капки йод на 3 литра вода;
 • с появата на втория лист, кореновата превръзка се извършва с разтвор на капки йод до три литра вода;
 • на етапа на образуване на яйчниците, кореновата превръзка се извършва с инфузия на дървесна пепел;
 • По време на периода на плодност, кореновата превръзка се извършва с инфузия на пепел с добавяне на йод и борна киселина.

Също така обърнете внимание на рецептите за следните йодни разтвори:

 1. Ако разсад от пипер или домати са заразени с болест, можете да приготвите разтвор от един литър серум, 40 капки йод и маса. пероксидни лъжици. Смесете всичко и напръскайте листата.
 2. От всички видове зацапване помага такъв разтвор - един литър мляко + 15 капки йод + 15 грама домакин. сапун + 4 литра вода. Необходимо е да се напръсква късно вечерта.
 3. За да активирате силата на разсад трябва да се направи йод разтвор на дрожди. За да направите това, 200 грама прясна мая се разтварят в литър топла вода и се оставят да се варят в продължение на 3-5 часа, след това се разреждат в 10 литра вода и се добавят 2 капки йод. Вода под възрастен растение 300 мл за пипер и 500 мл за домат.

Работата с йод изисква спазване на мерките за безопасност и особено при обработката на насаждения в оранжерии. Факт е, че дори и при ниска концентрация, попадащи в дихателната система, разтворът може да причини тежки изгаряния на лигавицата. Винаги е необходимо да се работи с приготвените разтвори в гумени ръкавици, очила и респиратор.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания