меню

Отглеждане на домати 27.07.2018

Как да увеличим яйчниците на доматите с народни средства

клон на доматен плод

Периодът на образуване на яйчниците и полагането на първите клетки на плода е може би една от най-важните фази в развитието на растенията домати и важен етап по пътя към получаване на добри добиви.

Прилагайки доказани народни средства по време на този период, може да се избегнат такива проблеми като: лошото образуване на яйчниците или тяхната абсисия. Обхватът на рецепти от прости и импровизирани средства е толкова голям, че го прави лесно да се избегне проблем или да се справи с него, независимо от причините за неговото възникване.

Какво се нуждаят от домати за добър яйчник?

домати цъфтиДоматите принадлежат към семейството Solanaceae и са самоопрашваща се култура, т.е. за опрашване, те се нуждаят само от свой собствен прашец и не се нуждаят от помощ от насекоми. За да може обаче този процес да се осъществи активно и без прекъсване, условията на отглеждане трябва да бъдат възможно най-близо до природните условия на южните страни, от които е донесена тази зеленчукова култура. Подходящият микроклимат се състои от следните климатични параметри и условия:

 • температура на въздуха и земята;
 • влажност на въздуха;
 • осветление;
 • обмен на въздух (циркулация на въздуха).

В допълнение, за образуването на голям брой яйчници, храстите от домати трябва да бъдат правилно оформени и да получават достатъчно влага и хранителни вещества.

 

Интересно!

Родината на доматите е Южна Америка, където все още се откриват диви форми на култура. Заводът е дошъл в Русия едва през 18-ти век и първоначално е бил отглеждан като декоративна форма.

 

Възможни причини за образуване на лоши яйчници на открито

Доматените храсти, плътно оцветени с цвят, все още не гарантират изобилна реколта. Pustad, най-често се отбелязва в доматите, отглеждани под покривка, но производителите на домати в обикновените градински легла се сблъскват с такъв проблем. Причините за това са следните фактори:

Неблагоприятни температурни условия

домати цветяТвърде високи, както и твърде ниски температури влияят неблагоприятно на растежа и развитието на доматени растения, което от своя страна пряко влияе върху образуването на яйчниците. Оптималната температура за зеленчука е 23-24 ° C през деня и 18-19 ° C през нощта. При ниски температури растежът на доматите се забавя, в резултат на което цветята стават по-малки, а прашниците се модифицират и заливат. Високите температури стерилизират полена, след което става неподходящ за опрашване.

Много по-трудно е да се регулира температурният режим на открити легла, отколкото на закрито, но все още е възможно. Така че, следните мерки ще помогнат за прехвърлянето на растенията в дълга и изтощителна топлина:

 • увеличаване на честотата на поливане;
 • мулчиране на почвата в градината;
 • над насажденията, опънете мрежата за сянка или покрийте всеки храст със суха трева или слама.

Ако се очаква студено време или студове в леглата, поставете дъгата и опънете покриващия материал. За високи домати, подслон, който не е възможен, съществуват и други начини:

 • мулч легла с гнило сено;
 • провеждане на вечерно поливане с топла вода;
 • в леглата поставете пластмасови бутилки с гореща вода.

Висока или ниска влажност

За добро опрашване и образуване на яйчници е необходима влажност 60-65%. Изсушаващият въздух предотвратява поникването на полена, а прекалено влажният въздух го задържа заедно, в резултат на което не може да се разпръсне. Най-трудно е да се поддържа влажността на нормално ниво в дъждовни години. Това може да се направи, като се използват следните земеделски практики:

 • придържане към схеми за засаждане (не насаждайте храсти твърде често);
 • своевременно пасинковане;
 • намаляване или прекратяване на напояването;
 • редовно разхлабване на почвата;
 • изграждане на сенници, които предпазват от дъжд за ниско растящи сортове;
 • високи храсти от дъжда могат да бъдат покрити поотделно (шият една торба с лутрасил или спанбонд и се поставя на върха, издърпайте корена в основата).

Липса на слънчева светлина

цвят на доматиНедостатъчното количество слънчева светлина води до нарушаване на фотосинтезата при растенията, в резултат на което те отслабват и губят способността да образуват голям брой яйчници. Причините за недостатъчна светлина могат да бъдат удебелено кацане, както и неграмотно образуване на храста. За да се избегне това, е необходимо растението да се подреди в едно или няколко основни стъбла, в зависимост от сорта, и да се наблюдава местоположението на растенията в градината в съответствие с препоръките на автора. Освен това по време на целия вегетационен период е необходимо да се извърши такъв агротехнически прием като “осветление на храстите”. Процедурата е да се отстранят листата под вече оформените плодови четки.

 

Факт!

Съдържанието на захар в доматите зависи пряко от количеството слънчева светлина. Ето защо, домати, отглеждани на открито, по-сладък и по-ароматен от тези, които растат в оранжерия или оранжерия.

 

Дефицит или излишък на хранителни вещества в почвата

Неспазването на нормите, пропорциите и честотата на наторяване е често срещана грешка при отглеждането на домати. Излишните хранителни вещества водят до прекъсване на вегетацията, провокира такова състояние като "угояване на домати" и допринася за натрупването на нитрати в плодовете. Особено опасно е наситеността на почвата с азот. В този случай растенията интензивно увеличават зелената маса и не бързат да цъфтят и да дават плодове.

Липсата на микроелементи води до отслабване на растенията, падане на цвета и изсушаване на яйчниците. Особено важно е да се осигурят домати по време на цъфтежа и образуването на яйчници с такива вещества като: фосфор, калий, манган и бор.

С появата на растението е лесно да се определи дисбалансът на хранителните вещества. Така че, за смазване се казва богат зелен цвят на листа, мощни стъбла и усукани листа на върха на растенията. Недостигът на микроелементи се проявява с кафяво петно ​​върху листата на цветята, пожълтяването им и изсушаването на цветните плодове. Когато азот дефицит храсти изглежда слаб и расте бавно.

Как да помогнем на доматите с излишните хранителни вещества?

цветя и яйчникАко доматите са започнали да "угояват", ситуацията може да бъде коригирана чрез намаляване на броя на поливаните и извършване на следните съединения:

 • Суперфосфатът се разрежда в 10 литра вода и се разпръсква в храстите сутрин. Подобно листно облекло ще запази растежа на растенията и ще помогне на плода да се развие;
 • 400 грама дървесна пепел се излива с два литра вода и се загрява до кипене. След това полученият разтвор се довежда до обем от 10 литра. Използвайте този инструмент за пръскане на доматени храсти. Инфузията с пепел ще възстанови баланса на хранителните вещества.

Как да се хранят домати за плодове (народни средства)

За да се компенсира липсата на микро- и макроелементи, както и да се увеличи броят на яйчниците на доматите със следните народни средства:

 • Инфузия на птичи тор. 10 кг постеля се добавят към 10 литра вода и се вливат в продължение на два дни. Тор се прилага в разредена форма от 1:10.На един храст достатъчно два литра разтвор.
 • Кожите от пет банана се наливат с пет литра вода и се вливат два дни. На един храст достатъчно 0,5 литра от такъв поташ тор.
 • Eggshell изсипва вряща вода, в размер на един литър на супена лъжица черупки. Пълният тор ще бъде готов за употреба в рамките на три дни. Консумация за всяко растение 0,5 литра.

Най-ефективни за формиране на яйчниците от опитни градинари са:

 • Добавете един литър кисело мляко и 15 капки йод в кофа с вода. Полученият състав е обилно пръскани храсти.
 • на литър дестилирана вода се добавя супена лъжица мед. По време на цъфтежа разтворът от мед напръска домати.

Отделно, можете да изберете листна храна борна киселина. Този инструмент не може да се нарече популярен, но е много ефективен и безвреден за бъдещите зеленчуци. За да се приготви разтвор, 5 грама от веществото се разтварят в 5 литра топла вода. Напръскайте храсти три пъти: по време на пъпките, цъфтежа и по време на образуването на яйчниците.

Други фактори за образуване на лоши яйчници

яйчникВ допълнение към горните причини, други фактори също могат да повлияят на липсата на яйчници. Например, използването на семена с ниско качество. Често производителите събират семена не само от сортови домати, но и от хибридни растения, От такива семена расте едно поколение, което не може да даде плод. При събиране на семена от сортови растения има и нюанси. Така че, ако от година на година да се събира едно и също разнообразие от домати, с течение на времето, качеството на разсад ще започне да намалява и броят на яйчниците ще се намали значително. Експертите наричат ​​това явление - "умората на растенията".

Друга често срещана причина за проливането на яйчниците са болести и паразити на домати. От болестите най-опасни са гъбичните инфекции, които водят до гниене на различни части на растението, включително цветни и плодови четки. Болестите растения отслабват, борят се да оцелеят и затова връщат цвета и яйчниците. Когато се атакуват насекоми, се образува подобен модел: храстите, отслабени от паразити, умишлено унищожават възникващите плодове в стадия на яйчниците, за да се запази жизнеността.

 

Важна информация!

Събиране на семена за по-нататъшно отглеждане на домати, произведени само с сортови растения. За това се наблюдават и подбират най-здравословните, най-силните и плодотворни храсти през сезона. Агротехниката счита за най-доброто за отглеждане на зеленчуци, взето от втората плодова четка. Важно е плодът да съответства на характеристиките на определен сорт.

 

Мерки за опазване на яйчниците

Ако храсти от домати растат при нормални условия и получавате всичко, от което се нуждаете, тогава цъфтежа ще бъде буйни, а образуването на яйчниците е активно. За да могат плодовете да се развиват и да се развиват нормално и да не се рушат от храстите, трябва внимателно да се следят зеленчуковите лепенки и да се следват някои препоръки:

 • температура на водата за напояване трябва да бъде най-малко 23-24 градуса, използването на студена вода причинява стрес в доматите;
 • необходимо е да се инспектират храсти за заразяване и нападение от вредители и, ако е необходимо, да се предприемат незабавни действия;
 • правилно оформят храстите и регулират броя на яйчниците (не повече от 4-6 плодни четки трябва да се поставят на един храст по едно и също време).

Съвети и тайни за по-добър доматен яйчник

 • Можете да събирате семена от един сорт самостоятелно за не повече от три години подред. След това трябва да актуализирате фонда за семена, придобивайки семена от доказани агрофирми.
 • Не може да се използва за напояване на хлорирана вода, неблагоприятно се отразява на състоянието на растенията.
 • Не поставяйте доматите в сянката на дървета или високи храсти.
 • За по-добро опрашване по време на цъфтежа се препоръчва да се разклаща храстите или цветните четки.
 • Липовото торене е много по-ефективно, ако се извършва сутрин в спокойно време.
 • Ако храстите от домати все още не са силни, а първата четка за цветя вече е образувана, специалистите препоръчват да се отреже, така че растението се адаптира по-бързо и образува по-голям брой яйчници.
 • За да запълнят доматите и да узреят по-бързо, растенията се напръскват с йоден разтвор (25 капки на 10 литра вода) и се хранят с пепел (шепа пепел се поръсват под всеки храст преди поливане).

След проучване на всички фактори на лошото образуване на яйчниците, всеки зеленчуков производител може да избегне това. За да се постигне максимален добив на домати, можете да използвате прости народни средства и да слушате съветите на опитни градинари и специалисти.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
клон на доматен плодклон на доматен плод

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания