меню

Заготовки за домати, рецепти 27.07.2018

Интересни начини за съхранение на домати в апартамента

домати в кутии

Когато доматите са вече събрани от храстите, основната задача на градинаря е безопасността на плода. Доматите могат да се съхраняват у дома, но трябва да знаете някои от нюансите, които ще запазят вкуса и целостта на доматите малко по-дълго.

При правилно съхранение доматите могат да лежат до няколко месеца и да не се влошават.

Подготовка на площадката

съхранение на доматиСпазване на температурата и ниската влажност - тези фактори, които пряко влияят на срока на годност. Оптималната температура за зрели домати е в диапазона от плюс 10 до 24 градуса. При по-високи температури ферментационният процес започва да се развива в доматите. В резултат плодът започва да гние и вече не е подходящ за консумация. При температури под 10 градуса, плътта, напротив, замръзва и се разхлабва, кожата изчезва.

Повишената влажност в помещението е вредна за плодовете - те веднага започват да гният, форми на плесен върху тях. Дори само един домат да се зарази с гъбички, болестта бързо се разпространява до здрави екземпляри. След няколко дни цялата култура може да бъде изхвърлена.

За да съхранявате доматите, използвайте:

  • Дървени кутии. Кутиите трябва да имат отвори за достъп на кислород, така че доматите да не се задушат. Затваряне на кутията с капак не се препоръчва, можете да покриете съдържанието с марля, памучен плат. В кутията не трябва да има миризми от чужди продукти. Сухо сено може да се постави на дъното, така че да предпазва доматите от влага.
  • Банки. Стъклените буркани се считат за най-подходящи за съхранение. Те се измиват предварително със сода за печене, за да се предотврати образуването на патогенни микроорганизми по стените. След измиване избършете съдовете с кърпа.
Важно е!

След измиване банките се изсушават добре, така че да няма следи от вода.

  • Задочник. Ще направи дълбок тиган с тънки стени и дъно. Предварително се измива с сода, след което се оставя да изсъхне.
  • Кошници. Плетените кошници са дишащи, така че често се използват за съхранение на домати.

В хладилника

На съхранение на домати в хладилника има много противоречиви мнения. Някои твърдят, че реколтата е добре съхранена там и не се влошава дълго време. Други казват, че зеленчуците са изморени и гниещи бързо. Всъщност, доматите могат да се съхраняват в хладилника, но трябва да спазвате правилата, когато съхранявате:

  1. Търговско съседство. Не поставяйте плодовете с други зеленчуци, доматите се съхраняват в отделно отделение.
  2. Резервоар за съхранение. Можете да използвате пластмасов контейнер за храна, но не го затворете плътно с капак. Понякога доматите се съхраняват в найлонови торби, като в този случай не е необходимо да бъдат вързани.
  3. Температура. Не трябва да е под 4-5 градуса по Целзий.
    Срокът на годност на зрелите плодове в хладилника е максимум 2 седмици. Тогава външният вид губи своята привлекателност, а вкусовите характеристики стават много по-лоши. Незрели и зелени домати в хладилника, за да се запази нежелано, те бързо се влошават.

обучение

домати в хладилникаЗрелите домати, които вече са достигнали състоянието и съответния цвят, избършете със суха кърпа и поставете в един, максимум два реда в дървена кутия, кошница. Колкото по-голяма площ за съхранение, толкова по-добре.Ако е възможно, между съседните плодове на домати се поставя картон или друг дебел материал, така че да не се допират.

Сгънати домати почистете на всяко хладно тъмно място. Това може да бъде мазе, изба, таван, складово помещение. Оставете кутията с реколта не повече от месец.

Зелените домати трябва да са узрели преди съхранение до желания цвят. За да направите това, те се почистват в топло помещение. Можете да сложите реколтата в буркани или кошници, а след това да ги поставите в стая с температура от 22-26 градуса по Целзий. Домати узряват за 2-3 седмици, след това се изваждат за съхранение, както и узрели плодове. За да узреят по-интензивно, един червен домат се поставя със зелени домати.

Ако желаете, периодът на съзряване може да бъде отложен за няколко седмици. Зелените домати се съхраняват на хладно място при температура от 12-17 градуса. Зреенето при такива условия се забавя значително, доматите остават непокътнати и могат да продължат поне един месец.

Ако доматите започнаха да се влошават

домати в кутииДори ако доматите се съхраняват на правилното място, те могат внезапно да започнат да гният. Причината за това са вече заразените с вируси или гъбични домати. Болестта може да се крие вътре в пулпа, няма признаци на инфекция отвън, но с течение на времето, гниенето се развива и се проявява отвън.

Заразените домати се отстраняват незабавно от останалата част от културата. Ако лезията е малка, тя може да бъде отрязана, а самият домат може да се държи в кипяща вода за няколко минути. Температурата ще унищожи патогена, така че можете да ядете домати без страх. Ако повечето от пулпата и кожата вече са засегнати, тогава такъв плод се изхвърля - не е подходящ за храна, тъй като може да причини сериозно отравяне.

Съвети и трикове

Доматите могат да се съхраняват не само в обичайното, но и в замразено състояние. При замразяване, срокът на годност е от една година, като същевременно се запази вкуса и ползите от растенията. Доматите са подходящи за замразяване, поставят се в пластмасов контейнер и се поставят във фризера. Поставените резени могат да се използват за приготвяне на различни ястия. За вкус те няма да се различават от пресните.

Доматите могат да се прибират - доматен сок. Завъртете плодовете на блендер и се изсипва в пластмасови бутилки, след което ги замразете. Когато имате нужда от доматен сок, извадете бутилката, размразете го малко и счупете правилното количество, след което го върнете обратно във фризера за съхранение.

Важно е!

За по-добро съхранение, трябва да изберете сортове домати с дълъг срок на годност. Това са Crunch, Alyonushka, розов мед, оранжева топка. Срокът на годност на изброените сортове е в зряла форма най-малко един месец при студени условия.

Правилното събиране на реколтата е много важно за запазването му. Въпреки че доматите се считат за нетрайни продукти, все още е възможно да се запазят вкуса и целостта на плодовете, достатъчно е да се създадат комфортни условия за тях.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
домати в кутиидомати в кутии

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания