меню

Заготовки за домати 27.09.2018

Най-вкусни домати в доматен сок за зимата

домати в собствения си сок

Доматите в доматен сок за зимата могат да бъдат приготвени по два начина. Първият е най-вкусен, прост и надежден: меките домати се нарязват с блендер, отстранява се кожата от плътните и се поставят белени домати в банките.

Напълнете с дебел сок, оставете го така, както е, с пулп и сложете бурканите за стерилизация. Тази рецепта е подходяща в случай, че доматите и сокът ще се използват при приготвянето на основни ястия, сосове, сосове. Ако искате да приготвите сок за пиене, ще трябва да работите упорито и да сипвате натрошени домати през сито преди да се излее. В двата случая ще е необходима стерилизация.

съставки:

  • дебели домати - 1 кг;
  • зрели меки домати за сок - 1 кг;
  • сол, захар - на вкус.

Как да готвя домати в доматен сок за зимата

За да премахнете тънката кожа от доматите, ние правим вряща вода, но преди да режем всеки домат по-горе, нарязваме месото на 1,5-2 cm.

домати

Напълнете доматите с вряща вода от чайника, покрийте напълно. Оставете за пет минути. Източете водата, изсипете студена вода от чешмата.

домати в кипяща вода

Охлаждаме белени домати и изрязваме светло петно ​​(където клонът е прикрепен).

отлепете

За доматен сок избираме месести или сочни домати, винаги зрели, без петна и изгнили площи. Нарежете на филийки, заредете в блендер или месомелачка. Мелене в картофено пюре.

мелете в картофено пюре

Слагаме на средна топлина, довеждаме до възпаление. Приготвяйте доматения сок десет минути, докато пяната изчезне. Преди да изключите, добавете сол и захар.

варете сок

Банките са плътно напълнени с белени домати (цели или нарязани на половинки). Напълнете с кипящ сок под врата.

изсипва се в буркана

Ще стерилизираме бурканите в голяма тенджера, на дъното на която трябва да сложим кърпа или кърпа, сгъната в няколко слоя. Слагаме буркана, покриваме с капак, няма нужда да се навиваме. Налейте вода, тя трябва да затвори буркана с две трети по височина. При силна жега се довежда водата в тигана до кипене и се стерилизира в продължение на 15 минути 700 г кутии, 20 минути литър. Кипенето се регулира така, че водата да кипи нежно.

стерилизирам

Внимателно извадете банките и веднага завъртете машината или завинтете капачките с резба. За по-добро затопляне ние обгръщаме одеялото, оставяме го в този вид за един ден, докато се охлади.

домати в собствения си сок

След това премахваме в шкафчето или в склада за съхранение. Успешни за вас приготовления!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
домати в собствения си сокдомати в собствения си сок

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания