меню

Препарати и торове 27.09.2018

Как да се разрежда правилно и как да се използва меден сулфат за поръсване на домати

Меден сулфат

Медният сулфат е средство, чрез което доматите се обработват от нашите баби. Сравнително ниската цена, разпространението на всеки градинар позволява да се прилага не само като средство за защита, но и за подобряване на имунитета на разсад. Неправилно приготвеният разтвор и нарушената концентрация ще доведат до смърт на разсад и увреждане на почвата.

Състав и предназначение

Медният сулфат е неорганично вещество, което е в производствен мащаб, наричан меден сулфат. Външно, това е прах с високо съдържание на лазурно-сини кристали. Добре се разтваря във вода, боядисвайки го в син цвят. Основната цел - борбата срещу гъбични и вирусни заболявания.

Лекарството има ефект върху протеините, денатурира ги, напълно елиминира растението от болестта. Медният сулфат се използва не само за преработка на култури, но и за преработвателни помещения (оранжерии), земята. Той не е съвместим с вещества, разтворени в алкали, както и с фосфор или съдържащи органична материя. Медният сулфат често се използва като тор, тъй като ако има недостиг на мед, разсадите от домати започват да изсъхват, намалява се имунитетът и резистентността. Vitriol ще помогне за хранене на почвата след прибиране на реколтата и ще го подготви за нов сезон на засаждане.

Предимства и недостатъци на приложението

Основните предимства на медния сулфат могат да бъдат разгледани:

 • продължително действие - до 1 месец след обработката доматите ще бъдат под закрила;
 • мултидисциплинарно приложение, което ви позволява да се справите със заболявания и вируси със 100%, покривайки не само разсад на домати, но и мястото на засаждане;
 • ниска цена;
 • икономическа консумация на веществото;
 • възможността да се напръскат храсти с плодове и да се ядат след минимален период от време.

За съжаление, налице са недостатъци при използването на меден сулфат. Те включват:

 • предозиране може да изгори храст;
 • Трудно е да се определи необходимата доза.
Интересно!

Ефективността на медния сулфат се намалява, ако температурата на въздуха е над +20 градуса.

Показания за употреба - от какви болести помагат

Медният сулфат е в състояние да се справи с широк спектър от заболявания от гъбичен тип. Най-често са засегнати храстите на доматите по-долу.

Късна болест

Бързо разпространение гъбично заболяване, обхваща не само храста, но и плодовете с тъмно кафяви петна. Неприятна гниеща миризма. Постепенно разсадът започва да изсъхва и умира. За съжаление, доматите не могат да бъдат спасени на етапа на активен растеж на гъбичките. Тук ще помогнат само превантивни мерки. Ето защо, на етапа на формиране на пълноправен храст, обработете витриола на няколко етапа.

Етап номер 1. Третирайте с 3% разтвор на витриол в контейнер за отглеждане на разсад седмично преди засаждане.

Етап номер 2. Веднага след като върху разсадът се появят 3-4 листовки, преди да ги засадите на различни маси за храна, обработете почвата с 1% разтвор.

Етап номер 3. Попълнете 2-3 дни преди кацане в земята, в дупката разтвор на витриол 1%. Това ще отнеме около 1 литър за всяка ямка. След това напълнете ямите с пръст и хумус.

гангрена гангрена

Заболяването е гъбичен тип, покриващ храстите с петна и язви с неправилна форма. петна постепенно води до смърт на тъканите и смъртта на храста. Като допълнителни характеристики могат да бъдат идентифицирани: лющене на повърхността на стъблото, намалена плодовитост. За третиране е достатъчно да се напръска 0.2% разтвор на меден сулфат (2 грама меден сулфат се разтварят в 10 литра хладка вода).

Бяло петно

Един от основните признаци, освен появата на бели петна по повърхността на разсад, е изсушаването на листата, които започват да падат преди плодовете. Поражението на храста започва от дъното, но средата на стъблото придобива сивкав цвят. За борба с болестта, в допълнение към премахване на заразените листа, лечение на меден сулфат. За да се премахне бял скърпеност 1% разтвор е достатъчен (10 грама на 10 литра, подходящ за обработка на парцел от 100 m2).

Рецепти за меден сулфат

Въпреки лесното приготвяне на разтвора е необходимо да се избере правилната концентрация на веществото в течността. Това е необходимо, за да се предотврати увреждане на храстите на доматите. Признаци на увреждане или "изгаряне" на разсад са:

 • почерняване на листата както от външната, така и от вътрешната страна;
 • по-бавен растеж и развитие.

Повърхностна обработка

Достатъчно е за дезинфекция и третиране на разтвор с концентрация, непревишаваща 1%. Разбъркайте 10 гр. прах в 10 литра вода и с помощта на градински спрей се справят с повърхността на листата на доматите.

Внимание!

Забранено е извършването на тази процедура през деня, тъй като това може да доведе до изгаряне на храсти.

Обработка на почвата

За тази процедура е необходимо решение от 3%. Разбъркайте 30 грама меден сулфат в 10 литра вода, за да го направите. Полученият разтвор се изсипва в ямките или се напоява на цялото легло.

Коренна обработка

Ако не сте сигурни за качеството на закупените разсад, преди засаждане в земята, накиснете, за не повече от 3 минути, корените в 0,1% разтвор на витриол (1 грам от веществото се смесва с 10 литра вода).

Мед като тор

Използва се често, тъй като всяка втора реколта страда от недостиг. За да се насити почвата, разредете 2 грама витриол в 10 литра вода. Имайте предвид, че 1 грам трябва да е достатъчен за 1 m2. За да се поддържа необходимото ниво на концентрация на веществото в почвата, се прави разтвор на всеки 3-4 месеца. Процедурата е необходима за песъчливи, глинести и торфено-блатни почви.

За съжаление, няма 100% гаранция за изчезването на спорове за болести или реинфекция. Ако решите да го играете безопасно и в допълнение към обработката на почвата и семената, сте решили да дезинфектирате парник - използвайте сярна бомба. След като спре да тлее и произвежда дим, не влизайте в оранжерията за 3 дни.

Съвети

Препоръките ще ви помогнат да разберете по-добре подготовката на медния разтвор и да предотвратите най-често срещаните грешки.

 1. Не използвайте метални съдове, тъй като независимо от вида на метала, той ще реагира с мед, като отслабва или увеличава концентрацията му.
 2. По-добре е да не се извършва третиране на храсти с вече формирани плодове, но ако болестта усърдно унищожи цялата реколта, дезинфекцирайте кузите за седмица или две преди прибирането на плода.
 3. След прибиране на реколтата, изплакнете добре доматите. въпреки че мед и не се абсорбира от растения, плодове, но може да остане в минимални концентрации на повърхността.
 4. Не трябва да ядете напукани домати, ако преработвате меден сулфат.
 5. Лекарството има клас на опасност 3 за пчелите. Ако има такива на сайта, изолирайте за един ден от сайта.
 6. 3 клас на опасност и за хората. Когато работите с веществото, използвайте ръкавици и защитен костюм (ако е възможно). При контакт с очите, изплакнете обилно с вода и се консултирайте със специалист.
 7. Ако почвата е много плодородна, тогава е необходимо да се постави меден сулфат в почвата не повече от 1 път на 5 години.
 8. Не лекувайте на дъждовен, слънчев и много ветровит ден.
Внимание!

Признаци на отравяне с вещества са повръщане, гадене и главоболие. Ако се открие - свържете се с Вашия лекар.

Отзиви

Иван

- От няколко години отглеждам домати. Когато на мястото се появи гъбичка и храстите се разболяха, тя обработва храстите с различни химикали и витриол. Не обърнах много внимание на времето. Тази година случайно се преработи от гъбичките с мед в горещ слънчев ден и всички разсад изгарят. Съседът обясни, че инфекцията може да бъде отровена само късно вечер или рано сутрин, а храстите ще останат и ефективността ще се увеличи. ”

 

Петър

- Доматите започнаха да изнемогват, падат на земята. Външно няма признаци на заболяване, гъбички. Температурата на въздуха е средна. Мислех, че може би причината е, че няма достатъчно витамини. Хранилият минерален комплекс ситуацията не се е променила. Извади, че синята скала може да нахрани доматите. Той разтвори няколко грама вещество във водата и го изсипа в земята. След няколко дни всички разсад бяха пресни, силни и зелени.

Медният сулфат, ако се приложи правилно, не само ще спаси Вашата реколта, но и ще облекчи мястото на гъбичните спори на различни заболявания. Ниските разходи, ефективността и безопасността могат да се конкурират с вносните лекарства.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания