меню

Отглеждане на домати 12.09.2018

Затворете оранжерията за зимата: инструкции стъпка по стъпка

подготовка на оранжерията за зимата

Опитните летни жители съветват стартирането на оранжерии за следващия сезон непосредствено след прибирането на реколтата през текущата година. Списъкът на необходимите есенни работи зависи от вида и състоянието на структурата, културите, за отглеждането на които е предназначен приютът, болестите или вредителите, които се появяват в насажденията през текущия сезон.

Защо да се подготви парник за зимата?

Дори ако приютът не се използва през зимата, основната работа трябва да се извърши през есента, завършвайки преди началото на студеното време, по три причини:

 1. Микроклиматът в оранжерия - топлина и повишена влажност на въздуха, са благоприятни условия за възпроизвеждане на много вредни микроорганизми, предимно гъби. След всеки цикъл от отглеждане на зеленчуци се препоръчва почистване и дезинфекция на почвата и структурата. Навременността на санитарните процедури увеличава шансовете патогенната микрофлора, оцелела след тях, да умре в резултат на зимните студове.
 2. Растенията разрушават почвата, особено ако оранжерията е била използвана за отглеждане на една и съща култура в продължение на няколко години. Следователно, преди следващото засаждане, е необходимо да се намалят почвените показатели до тези, които се изискват от растенията за нормално развитие и плодните. През есента е удобно да се отглеждат дълготрайни торове, като тор и зелен тор.
 3. С течение на времето, рамката на оранжерията и елементите на скрепителните елементи се износват, така че сградата трябва да се инспектира и, ако е необходимо, да се предприеме, да се поправи, да се подменят части, боядисване. През пролетта може да няма време за тези процедури, освен това, под влиянието на валежите и ниските температури през зимата, състоянието на структурата ще се влоши.

Как да премахнете оранжерия след отглеждане на домати

Ако през текущия сезон доматите не са били нападнати от гъбички или вредители, е необходимо да се извърши рутинно почистване и подготовка на оранжерията за следващия сезон. В този случай се препоръчват следните работи.

 • събиране на растителни остатъци;
 • възстановяване на качеството на почвата;
 • почистване на оранжерии.

Ако в парниците от доматените храсти в оранжерията са отбелязани вредители или болести, е необходима внимателна дезинфекция на почвата и структурите.

Събиране на върхове

След прибирането на реколтата е необходимо да се прибират и премахнат всички растителни остатъци от оранжерията - доматени плодове, останали плодове, плевели. Биоматериалът се препоръчва да се изгори, дори ако растенията са външно здрави: леко увреждане от насекоми, подобно на появата на болести в късните етапи на вегетацията, може да премине незабелязано от градинаря. Той е върху листата и стъблата на растенията, включително плевелите, които най-често остават спори на гъбички, вируси, яйца от вредители (но някои видове отиват в почвата). Лекото зимуване в оранжерии увеличава вероятността за връщане през следващия сезон.

Полезен!

Преди изгарянето върховете на доматите трябва да се изсушат на слънце, в противен случай ще изгорят зле. Останалата пепел от растенията като тор не отстъпва на дървесната пепел, освен това може да се използва за прах на храстите в борбата с вредителите.

От горния слой на почвата трябва да изберете коренищата на растенията. За да направите това, почвата трябва да бъде изкопана на дълбочина от 5-7 см, като се използват вилици. Поръчката трябва да се донесе не само вътре, но и извън оранжерията, като се разчисти пространството около структурата от плевели и останки от едногодишни култури.

Подобряване на почвата за отглеждане на домати

След отглеждане на домати е необходимо да се възстанови почвеното плодородие. За да направите това, в земята органичен тор или сложете слой от зелен тор. Смес от пресен тор, торф, компост и хумус ще бъде подходяща за органична превръзка. Тази маса трябва да бъде въведена в обем от 5 до 12 kg на 1 m2, в зависимост от изчерпването на почвата.

Горчицата, лупинът или бобовите растения се препоръчват като siderat за домати. Този метод е подходящ, ако оранжерията е предназначена за отглеждане на сортове ранно узряване и се освобождава до края на юли или средата на август, тъй като растенията трябва да имат време да растат до есента. След siderata увеличаване на зелената маса, те трябва да бъдат нарязани на нивото на корена и разпространението на повърхността на почвата с слой от 5-10 cm.

След добавяне на органична материя или зелен слой, почвата трябва да се полива с биопрепарати с ефективни микроорганизми (Восток, Байкал, Сияйн и др.). В резултат на тяхната жизнена дейност микрофлората, съдържаща се в тези продукти, не само ще обогати почвата с хумус до пролетта, повишавайки нейното качество, но и ще унищожи вредните бактерии и гъбички в нея. Поливането с препарати с ЕМ е особено важно, ако в почвата е въведен пресен тор, тъй като в него активно се развива патогенна микрофлора. За да приготвите разтвора, трябва да разредите 150 ml от лекарството в кофа с вода. Необходимо е да се напоява земята в размер на 3-5 литра разтвор на 1м2.

Веднъж на всеки 2-3 години, в зависимост от характеристиките на почвата, може да е необходимо да се приведат неговите показатели към стандартите, изисквани за доматите, т.е. за алкализиране или подкисляване, прилагане на бакпулвер и др.

Оптимални параметри на почвата за домати:

параметър на почвата оптимални показатели за доматите
структура ронлив
тип глинести или пясъчни
ниво на киселинност рН 6.0-6.8
раждаемост средно (4%)
съдържание на азот, фосфор, калий 350 мл на литър (от всеки елемент)
ниво на подземните води по-дълбоко от 1 m от повърхността
Съвет!

Ако не е възможно да се отстрани подслонът за зимата, след падането на снега, препоръчително е да се разпръсне в оранжерия със слой от 25-30 см. През пролетта, размразеният сняг ще насити почвата с кислород.

Строителна обработка

Преди почистване, оранжерията трябва да бъде разглобена (ако конструкцията го позволява), тъй като някои части на рамката не могат да се обработват качествено, когато са сглобени. Необходимо е да се измият всички части на оранжерията - капак, рамка, крепежни елементи.

Конструкции от пластмаса, поликарбонат, метал и стъкло, както и филм, трябва да се измиват със сапунена вода. За превантивна дезинфекция на силен сапунен разтвор (бар от сапун на кофа с вода) ще бъде достатъчно. При почистване трябва да се вземат предвид изискванията на материала:

 1. Поликарбонатните повърхности не трябва да се почистват с твърди четки или парцали. За измиване трябва да използвате гъби, парцали, изработени от меки тъкани.
 2. Филмовото покритие никога не се оставя за зимата, в противен случай ще стане неизползваемо. Филмът трябва да се навива, предварително да се измива и изсушава, и да се поставя за съхранение.
 3. След измиване металната рамка трябва да се избърше със суха кърпа и да се боядисва отново.
 4. Дървената рамка се препоръчва да се избели с негасена вар.

С настъпването на замръзване се препоръчва да се отворят всички отвори и врати в оранжерията. Това ще намали натоварването от сняг на покрива и ще предотврати образуването на лед по стените на заслона, което води до температурни разлики.

Дезинфекция след вредители и болести

 

В случай, че при приземяването в оранжерията се появят болести или паразити, за да се предотврати рецидив в следващия сезон, е необходимо да се дезинфектира подслонът.При избора на метод за обработка на оранжерия, трябва да се вземат предвид материалите, от които са направени рамката и прозрачните повърхности на конструкцията.

Метална рамка

За разлика от дървената и PVC конструкцията, алуминиевият профил на оранжерията може да бъде подложен на топлинна обработка - да се излее вряща вода. Процедурата се извършва след отстраняване на филмовото покритие или поликарбонатните панели от рамката.

За дезинфекция на метални конструкции е позволено да се използва 9% оцет, разреден с 20 части вода. По-ефикасно е да се добави към вряща вода. Металните части, които имат лаково покритие, могат да бъдат обработени с 1% течност от бордо.

PVC тръбна рамка

Ефективно лечение за PVC рамки ще бъде разтвор на белина:

 1. Разтварят се 400 g белина в кофа с вода.
 2. Оставя се да се вари в продължение на 4 часа, като се разбърква от време на време.
 3. След последното разбъркване се оставя за 15 минути.
 4. Източете горния прозрачен слой, като се опитвате да не докосвате "дебелината".
 5. Останалата маса трябва да бъде обработена.
Съвет!

За дезинфекция на почвата можете да използвате отцедения горен слой на течността (разтвор с ниска концентрация).

За дезинфекция на пластмасови рамки, можете да използвате разтвор на оцет със същата концентрация като за обработка на метални продукти, но температурата му не трябва да надвишава + 60 ° C.

Дървена рамка

 

Медният сулфат или бордоската течност са най-подходящи за преработка на дървени конструкции. Разтворът се приготвя в концентрация 7-10% и се импрегнира с дървени решетки. За повишаване на ефекта, рамката трябва да бъде предварително избърсана с белина. След дезинфекцията, дървото трябва да се остави да изсъхне и да се заличи прясната вар.

Тъй като дървото може да се спука с времето и обработката на малки пукнатини е трудна, най-добрият начин за дезинфекция на оранжерията ще бъде фумигация със сяра. Този метод е особено подходящ за оранжерии, които не могат да бъдат разглобени.

Правила за опушване:

 1. Преди процедурата, трябва внимателно да запълнят всички пукнатини. За по-голям ефект трябва да овлажните вътрешните повърхности на оранжерията с вода.
 2. Преди започване на фумигацията трябва да се внимава за предпазване на ръцете (гумени ръкавици), очите и дихателните органи (противогаз или респиратор и очила), тъй като веществото освобождава вещества, опасни за човешкото здраве по време на горенето.
 3. За фумигация се използва проверка на сяра или сяра. За всеки 10 m3 се изисква 1 kg сяра или 600 грама серни шашки.
 4. Веществото се раздробява и смесва с въглища.
 5. Метални саксии или тигани със сместа се поставят в саксии с вода (за да се намали потенциалната опасност от пожар на процедурата) и се поставят равномерно върху цялата площ на заслона.
 6. След това се запалва сяра. Въпросът бавно ще тлее, така че има смисъл да отваряте врати или отвори в оранжерията не по-рано от 5 дни.
 7. След този период подслонът трябва да бъде изцяло излъчен. В оранжерия от поликарбонат, след фумигация, повърхностите трябва да се измият с разтвор на сода.

Фумигацията може да се извършва и в оранжерия с PVC рамка, но за метални конструкции обработката се разрешава само ако има специално покритие, както е посочено от производителя. Летливите вещества, отделяни при изгарянето на сяра, предизвикват корозия на метала. Сярата се извършва в оранжерии от поликарбонат, стъкло или фолио.

Препоръка!

Опитните градинари твърдят, че обработката на метални части с твърдо масло преди фумигация е в състояние да защити конструкцията от повреда.

Филм, стъкло и поликарбонат

Стъклото, както и поликарбонатните панели, могат да бъдат дезинфекцирани с разтвор на белина. Поликарбонатът също се промива с разтвор на калиев перманганат. Филмът трябва да се избърше с разтвор на меден сулфат (4%) и да се остави да изсъхне, без да се изплаква. След това покритие се отстранява за съхранение.

Спомагателни конструкции

Ако се появи болест в оранжерията, препоръчително е да се изгорят материали за свързване на домати и дървени подпори.Ако изглежда скъпо или изделия от материали, които са трудни за унищожаване по този начин (например метални или пластмасови щифтове), е необходимо да ги накиснете за половин час в разтвор на калиев перманганат или препарата "Фитоспорин". След накисване продуктът трябва да се измие, изсуши и съхранява на сухо място.

Обработка на почвата след болести и вредители

Има два подхода за обезвреждане на почвата в оранжерията от патогенната микрофлора и ларвите на вредните насекоми - дезинфекция и подмяна на горния почвен слой.

Обработката на почвата с химикали е нежелана в оранжерия, където вредните вещества са по-слабо измити от валежите през годината, а невъзможността да се прилага сеитбообращение често принуждава да се предприемат такива лечения за няколко години подред. Недостатъкът на втория метод е неговата сложност.

Дезинфекция на земята

Химикалите за обработка на почвата могат да се извършват само през есента. Ако го направите малко преди засаждането, корените на доматите ще абсорбират вредни вещества от почвата, някои от които ще се натрупват в плода.

Ако доматите са претърпели болести, се препоръчва пръскане на почвата с един от следните начини:

 • разтвор на меден сулфат (10%);
 • Бордова течност (10%);
 • разтвор на железен сулфат (2.5%);
 • Fitosporin-M (само ако температурата на почвата е над 10 ° C).

За борба с ларвите на насекомите е необходимо да се третира почвата:

 • препарати "Триходермин", "Фитоверм", "Гаупсин";
 • 4% белина (в случай на паяк, концентрацията на разтвора трябва да се увеличи до 10%).

Подмяна на почвата

Препоръчително е да се премахне почвеният слой от около 15-20 см, което ще премахне повечето от зимуващите спори на гъбичките, ларвите на вредителите и бактериите. В допълнение, основният слой от плевелни корени и семена се намира на това ниво.

След премахване на горния слой на почвата, на негово място трябва да се сложи смес от торф, пясък, изгнила тор и компост. За това е полезно да се добави дървесна пепел, косена трева, листа. Изкопава се нов слой, който се смесва с останалата почва, след което земята се опепелява в парника със слама.

Интересно!

Ако, след прибиране на реколтата, копаят дупки в земята, напълнете ги със сухи листа или сено и ги покрийте с почва, можете да ускорите нагряването на почвата през пролетта. Листата ще започнат да се смилат, затопляйки се в резултат на този процес и повишавайки температурата на най-близката почва.

Правилното изпълнение на цялата есенна работа в оранжерията ще позволи да се получи плодородна и чиста почва от вредители и гъби през пролетта за отглеждане на домати и други култури. Пренебрегването на санитарните мерки в оранжерията е неприемливо, тъй като при много микроорганизми и ларви на насекоми дори замръзване не е пречка за успешно зимуване.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...
подготовка на оранжерията за зиматаподготовка на оранжерията за зимата

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания