меню

Съвети 29.04.2019

Как да се отървем от кондензацията на тавана на мазето?

кондензация на тавана

Основната причина за падане е повишената влажност в задната стая. Най-често капки по повърхностите се утаяват през зимата след силно намаляване на температурата на въздушните маси. В резултат на това в мазето се формира мухъл, а съхраняваните продукти бързо стават неизползваеми. За да елиминирате висока влажност, трябва да откриете причината за появата му.

Причини за образуване на конденз

В помещенията на мазето и мазето, повишената влага с отлагането на капчици по повърхностите се среща през лятото или през зимата. В извън сезона този проблем не се случва. Това явление може да се обясни с разликата в температурата и законите на физиката. От контакта на топъл въздух и студени стени, влага кондензира върху твърда повърхност с капки.

При рядка и лека кондензация няма нужда да се търси причината и да се отърве от нея. За кратко време влагата ще изсъхне сама. Ако стените и тавана в мазето през цялото време са мокри, трябва бързо да се отървете от излишната влага. В противен случай скоро всички повърхности ще бъдат покрити с плесен, а продуктите ще изгният.

Основните причини за висока влажност в избата са:

  1. Близостта на подземните води в комбинация с лоша хидроизолация или липса на такива. След това влагата преминава през откритите площи и разрушава мазето.
  2. Унищожаването на мазето в малка къща по естествени причини. Чрез образуваните в структурата пукнатини водата се просмуква в сутерена, а кондензатът изпада.
  3. Лошата топлоизолация причинява кондензация през зимата, когато таванът на избата се замръзва.
  4. Липсата на вентилация води до стагнация на въздуха. Влагата, съдържаща се във въздушните маси, се утаява на всяка повърхност.

Как да организирате вентилацията

Без постоянна циркулация на въздуха в задната стая тя винаги е влажна. Ето защо е необходимо да се започне работа по дрениране на сутерена с подреждане на вентилацията. Тя е разделена на естествена и задължителна.

Във всяка изба в горния таван има тръба за естествена циркулация на въздуха. Тя лежеше дори по време на строителството. Диаметърът на тръбата зависи от размера на помещението. През зимните месеци нагрятият въздух излиза навън. Това възстановява баланса на температурите и предотвратява утаяването на кондензата по стените на конструкцията. През лятото такова естествено движение на въздуха е невъзможно, тъй като външната температура е по-висока.

За да коригирате ситуацията, направете вентилация с две тръби. Един от тях ще пусне въздух от улицата, а вторият ще изкара въздушни маси. Подаващата тръба се поставя в ъгъла на сутерена, така че разстоянието между долния му край и пода е 40 см. Втората тръба за отстраняване на въздушните маси се монтира в противоположния ъгъл или в центъра на помещението. Тя трябва да бъде възможно най-висока.

Важно е!

За да може вентилацията да работи по-ефективно, на входящата тръба се монтира вентилатор. Включва се, ако същата температура на въздуха е установена в сутерена и отвън.

хидроизолация

Ако след подреждането на вентилацията се запази влагата в помещението, проверете хидроизолацията и, ако е необходимо, я подобрете. По-удобно е да се извършват хидроизолационни работи на етапа на изграждане на сутерен. За тази цел всички повърхности са покрити с импрегнация с дълбоко проникване. Образува защитен еластичен слой, който предпазва от проникване на влага вътре.

Ако мазето се намира под частна къща, направете хидроизолация на външните стени. За да направите това, изкопайте основата и я покрийте с битумна мастика с стикер от полимерни материали. Най-добре е да се направи хидроизолация на няколко слоя покривен материал, закрепването им заедно с мастика. За да направите това, затоплете листа с горелка и го нанесете на стената на мазето, след което покрийте с мастика. При суха хидроизолация се извършва дренаж и изкопаната основа се покрива с почва.

Изолация на мазето

За да се предотврати замръзване на стените и тавана, за изолация се използват листове от екструдиран пенополистирол. Този материал не се страхува от влага и има добри топлоизолационни свойства. Вместо това, материалът може да се използва конвенционална пяна.

Преди поставянето всички стени се обработват с антисептично импрегниране, за да се предотврати разпространението на мухъл. След това извършват хидроизолационни работи. За стикер на топлоизолационен слой се приемат само след като стените изсъхнат:

  1. С помощта на назъбена мистрия лепилото се нанася върху парче XPS и се разстила с тънък слой.
  2. Приложете го към затопления дизайн. За по-добро захващане фиксирайте дюбел.
  3. Когато всички листове ще бъдат фиксирани, затегнете армиращата мрежа.
  4. Покрийте конструкцията с лепило.
  5. Когато повърхността е суха, боядисайте я.

Друга възможност за изолация е прилагането на слой от полиуретанова пяна. В този случай няма предварителна хидроизолация на мазето. Достатъчно, за да накисне стените с антисептично импрегниране. За нанасяне на полиуретанова пяна е необходимо специално оборудване. С него стаята се затопля отвътре, причинявайки едновременно равномерен слой. В резултат се образува плътно безшевно покритие. Полиуретановата пяна не отделя токсични изпарения и следователно не представлява опасност за продуктите в избата. Такъв материал не гние и не се разпада. Може да бъде измазана отгоре или боядисана.

Избата в сградата може да бъде изолирана отгоре. За целта под тавана се поставя минерална вата. От двете страни, за да се предотврати проникването на влага, се поставя пароизолация.

Отделна изба за изолация е покрита с дебел съединител. За да направите това, подредете горната част на пяната или листа EPS. След това сложете тънък полиетилен за хидроизолация. Прикрепете към нея армираща мрежа и изсипвайте цялата повърхност с дебел слой циментова замазка.

Важно е!

При този метод на изолация височината на таваните в помещението над избата се намалява с 15 cm.

Как да изсъхнат народните начини на избата

Извършване на работа по защита от влага и изолация на помещението е възможно само през лятото. Преди това се препоръчва изтичане на избата по други начини. Преди това всички продукти се изваждат от стаята, рафтовете се разглобяват и се освобождават от други предмети.

Ако е възможно да се свърже електричество, в центъра на мазето се монтира нагревател, а помещението се изсушава с горещ въздух. Същият ефект може да се постигне, ако поставите там печка или печка. След оттичане, на стените и тавана се нанасят бели петна.

Друг начин да се отървете от висока влажност е разпръскването на вар на пода с слой с малка дебелина. Този материал привлича влагата и в същото време елиминира гъбичките. Тогава варът се изтри и унищожи. Варът отделя токсични пари от контакт с вода.Ето защо, по време на обработка в стаята не трябва да бъде някой.

В заключение

За да се спасите от проблема с висока влажност в мазето, трябва да се грижите за добра вентилация, хидроизолация и изолация на помещението по време на строителството на съоръжението. След това в задната стая винаги ще бъде суха.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
кондензация на таванакондензация на тавана

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания