меню

Доматените сортове със снимки и описания 28.05.2019

Най-сладките сортове домати за оранжерии и открити площи

Домат - един от най-разпространените продукти у нас. Трудно е да си представим лятна салата без тази съставка, но мнозина отказват да ги посаждат, защото не могат да отглеждат сладки плодове. Всъщност, достатъчно е да следвате няколко прости правила за грижа и да изберете правилната оценка.

Какво се отразява на сладостта на доматите при отглеждането?

Въпреки че мнозина смятат, че захарното съдържание на плодовете зависи единствено от сорта домати, има още няколко тайни:

  • важна роля играе добра почва, в която има всички необходими хранителни вещества;
  • по-добре да се използва калий или дървесна пепел като тор, но азотните торове не могат да се добавят в момента на появата и узряването на плодовете;
  • колкото повече домати добиват, толкова по-сладки ще са;
  • когато доматите се появяват на храстите, поливането трябва да бъде сведено до минимум.

Също така, градинарите забелязали, че сортовите домати са по-вкусни от хибридните.

Сладка среща

Ранен поглед с розови гладки плодове с тегло около 20 гр. Препоръчително е да се отглеждат храсти на добре подготвено място. По време на началото на зреенето е необходимо да се направят опори за яйчниците. Това разнообразие от домати рядко страда.

Розов мед

Сортът има големи плодове, които в някои случаи могат да достигнат тегло до 1 кг. Притежава приятен вкус с нотка на стипчивост.

Розов мед се различава с висока плодовитост, която не зависи по никакъв начин от височината на стъблата на растението.

Недостатъкът е податливостта към гъби.

Сладък фонтан

Хибридни видове, отглеждани в оранжерия. За тази домати задължително се нуждаят от подкрепа под яйчника. Зърната узряват рано, средното тегло е около 20 г. Градинарите отбелязват, че сортът се справя добре с фузариум.

Кралска камбана

Сорт среден сезон, идеален за приготвяне на салати. Ягодите растат големи (500 г), червени, месести, имат форма, подобна на сърцето. Непретенциозни към климатичните условия, лесно се адаптират към климата.

Злато Кьонигсберг

Доматите продълговати, с дебела кора. Най-доброто от всички растат в условията на отворени легла. Различни са при висока плодовитост. По принцип един плод може да тежи не повече от 300 g.

Сливка

Нисък изглед (височината на храста не надвишава половин метър).

На един клон може да растат около 10 плодове със средно тегло 30 грама.

Плодовете са червени, продълговати, покрити с доста плътна кожа, която ги предпазва от напукване и допринася за дългосрочно съхранение.

Сладък морски зърнастец

Хибридът може да се отглежда както в оранжерии, така и на обикновени легла. Зърната узряват рано, храстите не растат над 1 m.

Плодовете са жълти на цвят и богати на бета-каротин. Доматите са силно имунизирани срещу обикновените заболявания.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания