меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 30.07.2018

Как да се справим с кафявата гнила (Fomoz) на доматите?

Кафяво гниене

В областта на стъблото на домата започва да се появяват кафяви петна с диаметър от 3-4 см? Това е ясен знак за увреждане на растенията. Този симптом може да покаже наличието на болест на доматите като fomoz. Тя може бързо да унищожи цялата реколта.

симптоматика

гангрена гангрена

Фомозата е заболяване, причинено от гъбичката Phoma destructiva. В засегнатата зона се намира цялата надземна част на доматите. Заболяването може да бъде разпознато от растението със следните характеристики:

 1. Листата от домати са покрити с малки петна, които по цвят могат да варират от тъмно кафяво до черно. Петната могат да растат по размер и да образуват концентрични пръстени.
 2. Засегнатите участъци са засегнати - могат да бъдат забелязани тъмни или сярни области.
 3. При самите плодове поражението се забелязва близо до чашката. Първо се появяват малки тъмни петна, които след това се увеличават.
Съвет!

Поражението на плода отвън е много по-малко от вътрешността, така че болестта фомоз може да доведе до загуба на реколтата.

Причините за кафявото гниене на доматите

Причини за заболяване

Кафявата гнила е гъбично заболяване, което може да се разпространи не само до домати, но и до други растения. За да запазите културата, е необходимо да се премахнат причините за:

 • високо съдържание на азотни торове в почвата;
 • силни дъждове;
 • недостатъчно пространство между растенията;
 • твърде влажен въздух;
 • често силна роса, мъгла, вятър;
 • инфекция на семена;
 • температурата се променя ден и нощ.

Важно е да се помни, че споровете остават не само на доматите, те продължават да съществуват в земята, семената, градинските инструменти, както и в останките на растенията.

Средства и методи за контролиране на фомоза върху домати

 

За да се отървете бързо от кафяво гниене, много градинари използват различни химикали. Сред най-подходящите средства като Fundazol, фунгицид Previkur, Fitosporin, Tiovit Jet, Рийд, Аптека Трихопол, меден сулфат, превключвател, Бордоска смес, меден оксихлорид.

Прилагане на средства за:

 1. Разпръскващи храсти. Компонентите се използват в съответствие с инструкциите на производителя. Първото пръскане се извършва, докато се появят яйчниците, след което процедурата се повтаря на всеки 10 дни.
 2. Поливане на растения. Когато поливате, добавете вода. Необходимо е да се използва препарат във времето, за да не се надвишава дозата.
Съвет!

За да се избегне разпространението на кафяво гниене, изгори всички останки от растения на сайта!

Борбата срещу fomozom: начини

Калциев нитрат

Меден сулфат за пръскане на домати. Вие ще трябва да вземете кофа с вода и 2 супени лъжици от веществото. Разтворен меден сулфат във вода и след това обработени храсти от домати. Процедурата трябва да се проведе преди цъфтежа.

В допълнение към медния сулфат може да се използва калциев нитрат. При 10 литра вода се разреждат 30 ml или 2 супени лъжици. лекарството.

Сред продуктите, препоръчани от градинарите са Трихопол или по-икономичния вариант Метронидазол. За една процедура на пръскане на домати, разредете десет таблетки от лекарството в кофа с вода. Напръскването се препоръчва 2 пъти месечно.

Народни средства за борба с кафявата гниене

Чесън. За разтвора са подходящи главите и издънките на зеленчуците. Те трябва да мелят.1,5 чаши от сместа се разтварят в кофа с вода и се оставят да се влива за един ден. След инфузията се прецежда и се добавят 2 грама калиев перманганат. Пръскането на растенията с такова решение е необходимо точно преди появата на яйчника и след това се извършва отново на всеки 10-14 дни.

Мляко с йод

Много ефективна рецепта - йод и мляко:

 • 1 литър мляко и 20 капки йод се използват на десет литра вода (разтворът може да бъде закупен в аптека);
 • компонентите трябва да се разбъркват;
 • след което можете да пръскате храстите на всеки 2 седмици.

Дървесна пепел. Половината от кофата с пепел се излива с 10 литра вода, след което се настоява за 3 дни, като се разбърква редовно. След това полученият разтвор се довежда до обем от 30 литра и се добавя 35 грама домакински сапун (можете да разтриете или да замените с течен сапун). Такава смес от домати се пръска три пъти:

 • веднага щом се вкорени в сеялката;
 • преди цъфтежния храст;
 • преди появата на първите яйчници.
Важно е!

Повърхностно отношение към лечението на фомоз, може да доведе до бързото разпространение на болестта в целия обект. Ето защо е необходимо не само да се започне лечението на растенията навреме, но и да се предприемат превантивни мерки.

Профилактика на фомоза

предотвратяване

Съществуват редица мерки, насочени към предотвратяване на появата на кафява гнила. Тези съвети ще помогнат за запазване на реколтата:

 1. За болестта не засяга растенията, е необходимо да се засадят домати и картофи на разстояние един от друг. Също така, не насаждайте домати на мястото, където преди са се отглеждали картофите.
 2. Не забравяйте за дезинфекция. Всяка есен парниците трябва да се третират с разтвор на меден сулфат. Ако болестта е засегнала разсад, то през есента е необходимо да се отстрани почвата в оранжерията (около 5 см).
 3. Качествен подбор на семена. Най-добре е да вземете семената от преди три години, както и да изберете сортове, които са устойчиви на fomozu. Например, Бохемия, Блиц, Опера F1, Спартак F1 и Виртуоз F1.
 4. Хранене на растенията. Храненето на домати с фосфатно-калиеви торове и синьо витриол трябва да започне с засаждането на домати и да продължи през лятото.
 5. Поливането. За да запазите растенията от кафяво гниене, е важно, когато поливате да не попаднете във водата върху листата на растението. Да се ​​харчи е рядко, но изобилно. След поливане, е необходимо да се въздух на почвата, за да позволи на горния слой на почвата да изсъхне.

Всяко заболяване е опасно за храсти от домати. С неграмотните грижи можете не само да ги заразите, но и да загубите цялата реколта. За да се избегнат такива заболявания като кафява гнила, градинарят трябва да следва агротехническите изисквания през целия живот на централата, както и да извършва ремонтни дейности преди засаждане и след прибиране на реколтата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания