меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 4.10.2017

На листата на доматите се появиха петна, как да се лекува кладоспориоза?

Кладоспориоза на методите и лекарствата за контрол на доматите

Особености на заболяването

Името на заболяването може да не е известно на всички, тъй като хората често го наричат ​​кафяво петно. Това много ясно характеризира болестта. Факт е, че разсад започват да се покриват с кафяви петна, те постепенно растат, а разсадът умира, а заедно с него и реколтата. Болестта е коварна, опасна, дори може да остане на сухи листа и да оцелее през зимата. И когато решите да орежете градината заедно с остатъците, които често се използват като тор, скоро ще получите болни култури. Ето защо, върховете трябва само да изгорят и по-далеч от градината.

Вижте също: Хранене на домати по време на цъфтежа и плодове

За информация!

Трябва да се отбележи, че най-често страдат от болестта под името klaosporioz на домати, лечението на които ще ви кажем днес, домати, които растат на закрито, на улицата зацапване по листата е рядкост.

Без значение къде се намира засаждането, болестта е опасна, лесно се толерира, причинена е от гъбички, които са особено добри в отглеждането на топлина и влага. И като съвет за превенция, никога не изливайте насаждения, винаги разхлабвайте почвата, напръскайте я, за да намалите рисковете и да подхранвате разсад за имунитет. Кладоспориоза най-често започва да се разпространява от дъното на растенията. На гърба на листата се появяват кафяви петна и светлина отгоре.

Лечение на домати за зацапване

Можете да използвате различни методи:

 • народни начини;
 • химически препарати;
 • биологични препарати.

Ние, разбира се, ще ви посъветваме първо да се опитате да преодолеете болестта с прости средства от хората, тъй като те са безопасни от екологичната страна, не изискват разходи, а след това използват биологични продукти. Можете да ги приложите заедно, добре, и ако нищо не помогна, тогава химия.

Важно е!

Най-важното е да започнем да действаме навреме при първите признаци на поражение, за да се справим с проблема. В противен случай болестта бързо заразява всички домати и е малко вероятно да ги спаси.

Народни методи за борба

 • Йод и мляко.

Йодът често се използва за профилактика на болести и е доста ефективен. В 1/2 литра мляко се разреждат 15 капки от лекарството. Млякото е по-добре да приемате топла и прясна, ако е възможно, естествена крава. След това всичко се смесва с топла вода - 5 литра и се използва за пръскане на всеки 2-3 дни.

 • Калиев хлорид

Можете да направите такова решение за пръскане на листата и почвата. 40 капки йод се изсипват в кофа с вода и се добавя калиев хлорид - 30 грама. Полива се сутрин или вечер, а почвата и наземната част, докато болестта не отстъпи.

Вижте също: Защо листата пожълтяват в оранжерия и как да се справят с нея?

 • Сапунът

Често градинарите използват обикновен сапунен разтвор за своите заболявания. За да направите това, в кофа с топла вода разреден сапун. По-добре е да се вземе един бар от 75% и да го търка на ренде.

 • пепел

Друг ефективен и популярен метод, абсолютно безопасен, отблъсква насекомите, служи като тор. 300 грама дървесна пепел се налива с малко количество вода, разбърква се добре и се поставя на печката за 10-15 минути. След това се смесва с топла вода - 10 литра, напоени и пръска градината.

 • Калиев перманганат

Също така е доказан метод от опитни летни обитатели, той може да се редува с пепелни спрейове. Някои кристали се разтварят във вода, така че разтворът е розов, след което се използва по предназначение и това също служи за превенция. Методът е безопасен.

химикали

Ако се нуждаете от нещо бързодействащо и че е лесно да се размножавате, можете да използвате следните лекарства точно от кафявото петно:

 • "Bravo";
 • "Neotec";
 • "Каптан";
 • "PolyChim";
 • "Zineb";
 • "Abig връх";
 • "HOM";
 • "лъскане".

Той е ефективно средство за защита от фунгициди с широк спектър на действие. Струва си да ги развъждате само според инструкциите, за да не навредите на растенията и на себе си. Две седмици след лечението се препоръчва отново да се повторят всички действия, тъй като гъбите са много упорити, все още може да има много противоречия. Никога не злоупотребявайте с фунгициди!

Можете също да приложите разтвор на базата на "Polycarbacin", меден сулфат и колоидна сяра. Те се смесват в кофа с вода в размер на лъжица от първия и втория компонент и три лъжици сяра. Лечението е необходимо и разсад, и земята - на всеки 5-7 дни.

Биологични агенти

Тези лекарства са по-малко опасни или не са опасни, като цяло те работят на повърхността, а не потъват в плода. Те се измиват по време на поливане и дъждове, така че е по-добре да има облаци в небето, да не се извършва лечението, така че усилията да не се губят.

 • "Fitolavin 300". Безвреден продукт, разреден в размер на 20 ml на кофа вода.
 • "Блиц". Той е фунгицид, но не вреди на насекоми, животни. Невъзможно е да го наречем абсолютно безопасно, но все още има по-малко вреда от него, отколкото от много други химикали. Разведен според инструкциите.
 • "Fitosporin". Разреждат се 5 грама в кофа с вода, напръскват се всяка седмица. Това е безопасен, микробиологичен агент.
 • "Psevdobakterin-2." Много добро биологично лекарство, което сега набира популярност, се бори с най-често срещаните болести по растенията, които са станали патогени на гъби и бактерии.

Така че сега знаете каква е кладоспориозата на доматите, ви казахме начините на борбата и препаратите, изберете какво ще използвате.

Вижте също:Сортове домати със снимки и описания

Колкото по-скоро забележите признаци на заболяване, толкова по-голям е шансът за положителен резултат от събитията, така че внимавайте и внимавайте за вашите насаждения, умерено вода, отстранете плевелите и разхлабете във времето.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания