меню

Отглеждане на домати 5.10.2017

Есенна подготовка на оранжерията за отглеждане на домати

подготовка на оранжерии през есента за домати

Ако се реши да се отглежда култура от домати през следващия сезон, подготовката на оранжерията през есента за домати следва да се състои от:

 • подготовка на почвата;
 • лечение на вредители;
 • обеззаразяване от патогени;

Комплекс от събития с парникови почви

Добивът на оранжерийните домати е няколко пъти по-висок от този на открито и съответно налага специални изисквания за оранжерийните почви. Прилагането на повишени дози на торове, повишени температури, интензивност на култивиране, изобилие от напояване и повторно използваеми механични обработки водят до увеличаване на изискванията за прилагане на агротехнически условия.

Подготовката на почвата в оранжерията през есента за домати зависи от вида на технологията, която сте избрали:

 1. Сменяема употреба на почвата;
 2. Постоянна употреба на почвите.

Ако в края на плодоносния сезон извадите всичко от оранжерията, а през пролетта предварително поставите подготвената почвена смес през есента, тогава проблемите на вредителите и патогените, както и плодородието, се решават драматично.

В този случай, след почистване на територията, оранжерията се третира с 1% разтвор на синя витриол и се отваря за замразяване през зимата. В пролетта внесени почвената смес.

Вижте също: Кои домати са най-добре засадени в поликарбонатна оранжерия?

Въпреки това, не всички производители могат да си позволят този лукс и да отидат според метода на периодична замяна, частична или постоянна. Това налага своите характеристики и подготовката на почвата през есента под доматите трябва да се извършва по-внимателно.

Откъде да започнем?

В идеалния случай, растителните остатъци трябва да се отстраняват веднага след края на растението. На практика обаче не винаги е възможно да се направи точно това. Затова почистването на всички остатъци е основната задача.

Ако промяната на почвата не включва вашите планове, зеленият тор за домати през есента трябва да се засява непременно. Най-добрият sideratom, независимо от това, което е нараснал в оранжерията тази година, е горчица. Тази култура бързо ще расте, дезинфекцира почвата и от началото на силни студове може да бъде безопасно поставена в почвата.

Ако културите все още се задържат на някои места, няма какво да се тревожи. Достатъчно е леко да се разхлаби почвата и тя перфектно ще поеме семена от горчица. Стрелите ще се появят бързо, а след един месец височината на растението ще бъде достатъчна за извършване на последваща работа.

Подобряване на структурата на почвата и храненето

За да се запази плодородието или дори да се подобри, е необходимо постоянно да се подобрява структурата на почвата, която ще я направи по-въздушна и пропусклива.

За тази цел най-добре е да се използват естествени разрохкващи материали под формата на дървени стърготини и рязане на слама. Най-добре е тези материали да са предварително компостирани, но въвеждането на дори пресни стърготини значително улеснява почвата. В този случай, подготовката на земя за домати през есента все още ще се състои в добавяне на допълнително количество амониев нитрат, който ще насити насипните материали.

След косене сидерат, на повърхността се разпръскват дървени стърготини или слама (кофа на m2), предварително напоени с разтвор на амониев нитрат 2 супени лъжици. лъжици на кофа с вода, пепел пещ (2 kg на m 2) и пресен компост или хумус (1 кофа на m2).В този сценарий, въпросът: "Какъв вид тор да се произвеждат под домати през есента", не трябва да възниква.

Вижте също: Домат "Мазарин": характеристики и описание на сорта, ревюта

Превенция на заболяванията

Ако редуването на културите се използва последователно с редуващи се големи парникови култури върху цялата площ: пипер, краставица, домати, появата на вредители и болести е много малко вероятно. Въпреки това, реалностите на живота са такива, че зеленчукопроизводителите се опитват да отглеждат всички култури в една оранжерия за един сезон и дори да ги кондензират с репички, спанак и кантарион. В резултат на това вероятността от късна бич се увеличава.

Добре е, ако борбата срещу патогенната гъбичка започна в началото на пролетта, тогава спорът е много по-малко. Ако времето е изгубено, тогава трябва да обработите всичко и за предпочитане два пъти. Първичната обработка трябва да се извърши преди сеитбата. За да направите това, можете да използвате времеизпитан 1% разтвор на меден сулфат.

Останалите доматени върхове се изгарят през есента, а почвата, рамките, заслоните се третират с фунгициден разтвор. След сеитба, отглеждане, рязане на горчица и добавяне на допълнителни съставки, преди изкопаването, тя все още се третира с разтвор на фунгицид.

Отлични резултати са показани чрез използването на серни пулове. Такава обработка на поликарбонатни оранжерии от фитофтори през есента най-добре ще повлияе на добива. Пуловете се намират около периметъра на сградата и се запалват, като се започне с най-отдалечената. Тогава стаята е запечатана. Самият контролер „работи” до 10 минути, но експозицията (времето на затваряне на помещението) трябва да се поддържа в продължение на 10 часа.

Вижте също: Доматените сортове със снимки и описания

Парникова дезинфекция - свободна от болести и вредители

Каквато и да е микробиологичната основа на оранжерията, лечението с дезинфектант е напълно безполезно. Ако вече сме разбрали как да обработваме почвата след фитофтора на домати през есента, тогава следните лекарства ще ни помогнат да се борим с други вирусни и бактериални заболявания:

За да направите това, можете да използвате:

 • белина в размер на 350-400 г на кофа вода. След приготвянето на лекарството се оставя да се утаи, след което течната фракция се източва и цялата структура се напръсква с нея, а дървените конструкции се избелват с четка. При условие, че в оранжерията бушува паяк, концентрацията се увеличава до 1 кг на кофа вода;
 • Разтвор на формалин 40%. При обработката е необходимо да се използва противогаз, тъй като освобождаваният формалдехид е достатъчно корозивен за лигавиците;
 • Желязо витриол. Този препарат в концентрация от 5% може да се използва и за обработка на дървени повърхности на оранжерията;

Третирането на оранжерията през есента срещу вредители и болести е задължителен процес и за това не е необходимо да се прилага химия. Въоръжените градинари вече имат редица ефективни лекарства, като:

 • azotofid;
 • fitotsid;
 • стърнище на биоразградител.

Тези препарати работят само при температура над 12 ° С, поради което е необходимо да се започне преработка веднага след приключването на реколтата. Когато температурата се понижи, микроорганизмите, които работят в тези препарати, ще заспиват и ще възобновят полезния си ефект през пролетта.

При подготовката на оранжерията няма процеси, които могат да бъдат пренебрегнати. Провеждането на работа редовно, системно, своевременно вредители и патогени няма да може да овладее тяхната ниша и ще трябва да напусне територията.

Има и друг важен момент - заспиване вътре в оранжерията. Ако е възможно да се отвори горната част, тогава снегът ще запълни пространството сам по себе си, а студът ще помогне да се сведе населението на вредители и патогени до минимум.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
подготовка на оранжерии през есента за доматиподготовка на оранжерии през есента за домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания