меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 25.06.2018

Как да се справим с бич на домати в оранжерийни народни средства и фунгициди

Фитофтора на домати

От всички известни заболявания на доматите най-често се налага да се справят с болестта. Заболяването се разпространява бързо и засяга както стъблото, така и плода, така че мерките за лечение трябва да бъдат взети незабавно, в противен случай цялата реколта ще бъде унищожена. Има много лекарства и народни средства за защита срещу болестта. Те ще помогнат да се спаси културата и да се неутрализира опасната гъба.

Причини и условия на фитофтората

Phytophthoraгъбично заболяваневъзпроизвеждането му става чрез спори. Спорите зимуват добре в почвата и могат да засегнат и други зеленчукови култури: картофи, краставици, чушки, патладжани. С настъпването на пролетта, гъбичните спори се активират и заразяват зеленчуци. Първите признаци на инфекция са следните:

 • появата на тъмнокафяви петна. Те бързо се разпространяват по стеблото и листата;
 • образуването на пухкаво бяло цъфтене на гърба на листа;
 • появата на тъмни петна върху плодовете на неясна форма.

Заболяването се разпространява главно по долната част на растението и постепенно преминава към горните издънки и самите домати. Дори ако плодовете бяха разкъсани здрави, но с възпален храст, тогава с кожата на домата ще се появят кафяви петна. След няколко дни доматите ще бъдат напълно развалени и не са подходящи за консумация.

Късното бича се проявява през втората половина на лятото, когато температурата на околната среда се стопи малко и времето става по-дъждовно. В условия на висока влажност спорите растат и атакуват доматите. Появата на мъгли, студени нощи - най-благоприятните условия за развитието на болестта.

Внимание!

Ако температурата на деня се затопли над 25 градуса, а времето е слънчево, фитофтората загива.

Понякога самите градинари създават предпоставки за развитието на болестта. Причините за появата му са:

 • излишък от азот в почвата;
 • дефицит на земята на микроелементи (калий, магнезий, манган, мед);
 • храсти, засадени твърде близо един до друг;
 • преди засаждане земята не е била третирана с калиев перманганат.

Методи за борба

парникВеднага щом се открият признаци на инфекция, пристъпи към спасяването на доматите. Борбата е насочена към унищожаване на вече възникнал спор. Фунгицидите имат вредно въздействие върху гъбичките - бързодействащи лекарства, които блокират активността на спорите и водят до неговата смърт. Използването на народни средства също дава положителен резултат, помага да се отървете от гъбичната чума и да предпазите реколтата.

 

 

Важно е!

Преди да използвате каквито и да е средства, винаги имайте предвид, че има биологични и безопасни препарати за вашето здраве и има химикали. Те се натрупват в плода и могат да доведат до отравяне.

Употреба на фунгициди

Biofungicide fitosporin-М-10Fitosporin и Ekosil се считат за най-честите и добре познати лекарства. 5 грама Fitosporin се разтварят в 10 литра вода и се напояват с разтвор от доматени храсти. Ecosil се предлага в течна форма. Разредете 15 капки от лекарството в 3 литра вода и напръскайте доматите. От гъбички помощ други, еднакво ефективни средства - Бордо смес, Tattoo, MC.

Лекарството Kvadris дава незабавни резултати. Основният активен компонент в състава е азаксистробин. Това е ново вещество с широк спектър на действие.Ставайки на листа, Quadrice незабавно потиска патогена и го изкоренява от растението. Добавката не влияе неблагоприятно на самите плодове и се счита за безопасна за човешкото тяло.

Важно е!

Когато използвате фунгициди, трябва да използвате лични предпазни средства - ръкавици и очила. Ако тя влезе в контакт с кожата или лигавицата, активните съставки могат да предизвикат алергична реакция.

Много градинари, които преди това са имали гъбични заболявания, говорят положително за Ridomil Gold. Лекарството действа не само върху повърхността на листа, но и прониква през порите вътре и убива инфекцията. В резултат доматите са защитени както отвън, така и отвътре. След употребата на лекарството фитофтората умира веднага и не се връща.

Независимо от избраното лекарство, лечението е както следва:

 1. При откриване на заразени издънки, те незабавно се нарязват на здраво място и се изгарят.
 2. Разредете всички фунгициди с вода и напойте останалите издънки и листа.
 3. Земята се полива със слаб разтвор на калиев перманганат или фунгицид и след това се разхлабва добре.
 4. След една седмица лечението се повтаря.

Когато сезонът на домати е приключил, цялата почва, където заразената култура е нараснала, се извлича внимателно и се разтваря с разтвор на Fitosporin или Trichodermin. Тези добавки предотвратяват появата на фитофтора.

Народни начини

Народни методи срещу фитофтораНародни средства са много любители на градинарите за тяхната безопасност при употреба. В действие те се считат за не по-малко ефективни от някои фунгициди. Най-доброто лекарство за гъбички е йод. 10 милилитра алкохол йод и се разреждат в 10 литра вода. Спрейовете и стъблата на растението се напръскват с разтвора. След 2-3 дни лечението се повтаря.

Чесънът убива патогените и предотвратява неговото развитие. За приготвяне на продукта, 200 грама белен чесън се смилат в месомелачка, изсипва се с кофа с вода и се влива в продължение на 2-3 дни. Нанесете инфузия на чесън върху леторастите и стъблото на растенията на всеки 2 седмици. Понякога чесънът се заменя с лук.

Млечнокиселите бактерии блокират размножаването на гъбични спори и предотвратяват развитието му. Можете да използвате редовно мляко или кефир. 100 ml от продукта се разрежда с вода в съотношение 1:10 и доматите се напръскват. Такава добавка се използва не само по време на лечението на болестта, но и като превантивна мярка.

 

Внимание!

Преди всяко лечение инфектираните издънки първо се отстраняват. Те не могат да бъдат лекувани, но могат да заразят здравата част от растението.

 

За третиране за първи път подходящ разтвор на меден сулфат. Медът води до смъртта на спора и доматите се възстановяват. На кофа с вода трябва да вземете 10 грама меден сулфат и 100 грама сапун, натрошен на ренде. Сложете сместа на храстите 1 път в 7-10 дни до края на бич.

Парникова превенция

Бордоска смесЗа да не се налага да се справяте с опасна болест, трябва своевременно да извършвате превенция. Тъй като най-често инфекцията възниква от земята, почвата се изкопава през есента и пролетта. Преди засаждане, доматите се третират със слаб разтвор на калиев перманганат, към земята се добавя малко пепел. Разстоянието между съседните доматени храсти не трябва да бъде по-малко от половин метър.

След трансплантация, след 2-3 седмици, доматите се напръскват с 2% разтвор на Бордоска смес или 2% разтвор на синьо витриол. Солевият разтвор може да се полива (200 грама сол на 10 литра вода). Лечението от фитофтора се повтаря след 2 седмици, а след това в средата на юли. Не забравяйте, когато растат домати, за да в почвата минерални и органични торове. Те повишават защитната функция на растенията и стимулират образуването на здрави издънки.

Поливането на домати не повече от 1 път в 7 дни, по време на сухо време, поливането може да се увеличи, но при условие, че земята напълно ще изсъхне. За да не се повиши влажността на въздуха, върху овлажнена почва се поставя тънък слой праскова мулч под формата на торф.Торфът отнема допълнително влага, но в същото време запазва водата в почвата за кореновата система. Поливането на разсад може да бъде само сутрин, преди обяд. Поливането през нощта е изпълнено с факта, че водата от листата няма време да се абсорбира и остава на повърхността, като по този начин се създава благоприятна среда за развитието на гъбички. След поливане в оранжерията вратите и прозорците се отварят, нормализират се циркулацията на въздуха.

Сортове, устойчиви на инфекции

Смята се, че ако засадите домати с резистентност към късния бич, те няма да бъдат заразени. Всъщност не е така. Абсолютно всички сортове домати са в състояние да станат обект на атака на гъбичките. Съпротивата от домати е възможна, но тя не трае дълго и завършва с пълно поражение на културата. Към сортовете домати, които не са незабавно заразени с късната болест, са Кострома, Blizzard, Raisa, Parter, Dragonfly.

Тъй като основното развитие на заболяването се наблюдава през втората половина на лятото, е необходимо да се изберат сортове с ранен период на зреене. Те се разглеждат SankaAlfa, Експлозията, Пародист, Амурски щанд.

Ако инфекцията на плода все още се е случило, няма значение: те все още могат да бъдат спасени. Гъбата се страхува от висока температура, така че ако болните домати се третират в гореща вода, те ще бъдат подходящи за консумация. Този метод е подходящ само за онези плодове, на повърхността на които няма черни петна. Възможно е такива домати да бъдат изтръгнати от заразена раса, но гъбата вече е в пулпа. Водата се излива в съда при температура от 60-65 градуса и доматите се накисват в нея в продължение на 30 минути. Можете да повторите процедурата няколко пъти, основното условие - да наблюдавате кожата, при високи температури, тя може да се напука.

Семена от болни плодове се третират по същия начин - те се калцинират няколко пъти във фурната при температура от 60-70 градуса. Преди засаждане, семената се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат.

Къснозаболяването се счита за сериозно заболяване, но лесно се лекува с навременния и ефективен контрол върху него. При отглеждане на доматена култура е необходимо да се наблюдава честотата на поливане, да се отрежат пасищата, да се хранят и да се предотвратят болести. Ако всички горепосочени продукти са изпълнени, бичът никога няма да атакува доматите, а реколтата ще бъде вкусна и здрава.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания