меню

Доматените сортове със снимки и описания 27.12.2017

Домат "Весел гном": отглежда се в градината или в саксия

Един от най-устойчивите на атмосферни влияния сортове е доматът Jolly Dwarf. Това бебе, както и височината на възрастен растение едва достига 40 см, расте добре не само на легла в градината, но може лесно да расте в саксии на верандата, и може да образува красиви бордюри, които по време на плодните ще изглежда като украса за вашата градина.

Доматът Jolly gnome според неговите характеристики и описание на сорта, принадлежи към ранното узряване и определящ фактор, и е предназначен за кратко и хладно лято. За кратко време той спечели много фенове сред летните хора от средната лента, които го отглеждат без използването на приюти. Само в северните райони любителите на зеленчукопроизводителите използват оранжерии за събиране на тези домати.

Основното за сорта

Доматените храсти са малки и компактни, леко листни, не изискват образуване и прищипване. Храстите са много декоративни, красиви на балконите и цветните лехи. Листата са светлозелени, малки.

По време на плодоносния домат, доматът на Веселото джудже според описанието на сорта от летниците и снимките, които те предлагат, прилича на празнично украсено дърво, благодарение на изобилието от ярки удължени плодове.

Снимка храст

Плодове, малки, сходни по форма с ледени висулки:

 • Цвят ярко червен, когато узрее.
 • Теглото на плода 70-90г.
 • Дължината на плода е до 12 cm.
 • Месото е плътно, много вкусно.
 • Кожата е гладка и лъскава.
 • Добре поддържан и толериран транспорт.
 • Не се пукват.
 • Универсално приложение - използва се за прясна консумация и приготвяне на консерви, за сосове и кетчупи.

Вижте също: Голяма реколта от домати у дома

Вредители и болести

Повечето от доматите, включително и доматения сорт, Веселото джудже, са податливи на някои гъбични и вирусни заболявания - Alternaria, късна бич, мозайка.

За да се избегнат повечето болести, зеленчукопроизводителите обработват земята и растителни семена със специални разтвори за обеззаразяване преди засаждане и превантивни лечения през целия вегетационен период.

За профилактично лечение се използват фитоспорин и тройно третиране на растения с препарати, съдържащи мед - бордоска или меден хлороксид.

Основната пречка пред развитието на болестите по растенията са условията на поддържане - умерено поливане, достатъчно количество хранителни вещества в почвата и своевременно хранене с микроелементи.

Най-опасните вредители на доматите включват охлюви, бяла муха, паяк, колорадски бръмбар, тел. Въпреки това, по-голямата част от жителите на лятото не приемат лечението с химически средства, дори и със значителен брой вредители - пръскане на отвара от пелин, пипер, глухарче, горчица, и охлюви и колорадски бръмбари се унищожават механично.

За борба с телбодните червеи използват есенно обработване с доломитово брашно или вар.

Какво е добра оценка?

Веселият гном - доматите са компактни и описанието на лятните жители изненадващо елегантно. Границите от тези силни малки храсти правят градината изненадващо привлекателна.

В допълнение към привлекателността, има и други предимства:

 • Ранно узряване - 100-110 дни след първите издънки.
 • Компактни храсти, които не изискват образуването и подрязването на пасинките.
 • Фин вкус на месести плодове.
 • Производителност - до 3 кг от храста.
 • Доматите не изискват големи площи за засаждане - растенията могат да бъдат засадени на разстояние 30 см подред.
 • Универсално използване на плодове - подходящи за салати, консервиране и дори сушене.

Недостатъкът е, че въпреки устойчивостта на временни студени периоди, при по-ниски температури времето за узряване е много по-късно.

Вижте също: Великолепният хибрид от домати "Ажурна F1"

Характеристики на отглеждане

За гарантиран добив реколтата трябва да има здрави разсад, и за да бъдем сигурни в неговото качество, е по-добре да я отглеждате сами.

Семена от домати Весел гном преди сеитбата трябва да се дезинфекцира в разтвор на калиев перманганат, а за укрепване на растението, той трябва да бъде третиран с един от наличните в търговията растежни стимуланти. За същата цел можете да използвате сок от алое.

Земя за засаждане на домати за разсад е желателно да се подготви през есента - доматите предпочитат насипен и лек състав на почвата. Обикновено, градинарите използват смес от зеленчукови или дернови земи с компост и пепел. Ако почвата е глинеста, към нея се добавя торф или пясък.

Земята се дезинфекцира чрез изгаряне във фурната или замръзване на улицата.

За да започне сеитба два месеца преди засаждане на разсад в земята - през първото десетилетие на април. Почвата в кутиите се овлажнява в редове, на разстояние 15-20мм семена семена, покрити с пръст отгоре (5-6 мм) и леко уплътнени.

Кутията с разсад се покрива с филм или се поставя в найлонова торбичка, докато е необходимо да се оставят дупки, така че кутията да не се запечата. В рамките на няколко дни, на топло място (24 - 25 градуса). Семената ще се подхлъзнат и ще се появят на повърхността.

Моментът на поникване не може да бъде пропуснат, защото ако държите разсад в топлината и тъмнината, той ще се разтегне и ще бъде неподходящ. Кутиите се поставят на най-яркото място в стаята, а ако няма достатъчно естествена светлина, се използва изкуствено осветяване.

През следващите две седмици е необходимо да се поддържа температурата - през нощта 12-13 градуса., През деня - 15-16 градуса, за да се втвърди разсадът. Поливането трябва да се извършва много умерено, така че растенията да не се разболяват с черен крак. Водата за напояване трябва да бъде при стайна температура.

След охлаждане на растенията, температурата се повишава до 22-24 градуса, а когато се появят няколко истински листа, те се гмуркат в чаши или кутии с по-голям обем. В следващите дни растенията се поливат умерено, хранят се с тор за разсад.

Градинските легла в градината за доматите се приготвят от есента, като се вземе предвид сеитбообращението, в райони, където не се отглеждат маслинови култури - домати, картофи, чушки, патладжани:

 • Остатъци от реколтата.
 • Lime.
 • За подобряване на почвата сеят горчица, овес, фацелия.

Тъй като храстите от домати са компактни, кладенците се приготвят на разстояние 30 cm на ред и 50-60 cm между редовете. Понякога те правят обикновен изкоп, в който разсадът се засажда на разстояние 30 см. Към кладенците се прибавят оборски тор, минерални торове, пепел и вода.

Растенията се засаждат, когато няма опасност от замръзване, защото, въпреки втвърдяването и устойчивостта на екстремни температури, дори леките студове могат напълно да унищожат разсад. Много летни жители в случай на непредвидени студени заклинания запазват спанбонд на склад, с който при необходимост прикриват растенията.

Ако времето е достатъчно топло, разсадът се засажда в следобедните часове, напоени, а ако е горещо и слънчево през деня, растенията се покриват, докато се приспособят към слънчевата светлина.

Вижте също: Домат "Countryman". Страхотен избор

В следващите дни доматите се поливат под корена - в зависимост от времето на всеки 7 до 10 дни, като се разделят с плевел, хранят се с плода с разтвор на лопен с екстракт от трева, минерални торове. Растенията реагират добре на използването на мулч около растенията.

Дръжте подкорка само след поливане или дъжд.

Плодовете на домати узряват доста добре заедно, но са добре пропорционални, ако са отстранени кафяво.

Многобройни прегледи на летни жители, казват, че малкият, но много атрактивен Весел джудже дойде на вкус на любителите на доматите. И, ако в края на летния сезон, храстите са внимателно изкопани и трансплантирани в кутия или саксия, те все още ще ви зарадва с реколтата от верандата или перваза на прозореца.

Видео: Правилната грижа за доматите

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания